Dekkskift – tiden er inne for å skifte til sommerdekk

25.03.2020

Våren har endelig kommet til vårt langstrakte land, og for mange av oss er det derfor på tide å skifte til sommerdekk. Vi befinner oss i dag i en situasjon få av oss har opplevd før, og mange kommer seg ikke ut for å skifte dekk. Vi tilbyr kontaktløst dekkskift ved at vi kommer hjem til deg og skifter dekk på bilen din. Eneste du trenger å gjøre er å finne frem nøkler, legge frem dekkene ved bilen på et trygt sted for vår sjåfør så vil du bli kontaktet når vi er i nærheten.

Regler for skifte av dekk

Reglene for skifte av piggdekk og piggfrie vinterdekk er forskjellig. Bor du i Sør-Norge og har piggdekk på bilen, så må de skiftes innen første mandagen etter 2. påskedag. I 2020 faller denne dagen på 29. april. Bor du derimot i Norges tre nordligste fylker, Nordland, Troms og Finnmark, er det fast frist for å skifte til sommerdekk 1. mai. Dersom det fortsatt er snø og is som skaper glatte veier gjøres det unntak fra datoene ovenfor. Piggdekkene kan beholdes til været blir varmere og det ikke lenger er en risiko for glatte veier.

Dersom du har piggfrie vinterdekk på bilen, er det ingen spesifikk dato eller frist du må forholde deg til for å skifte til sommerdekk. Du må selv gjøre en vurdering for når du bør og kan skifte dekkene. Ser du at det ikke er noen fare for minusgrader og mer snø og is på veiene, kan du trygt skifte dekk så fort været tillater det. Ser du derimot at det er meldt minusgrader, bør du beholde vinterdekkene på bilen litt til.

Derfor bør du skifte til sommerdekk når været tillater det

Det er opp til deg selv å avgjøre når du skal skifte fra piggfrie vinterdekk til sommerdekk på bilen, men det bør gjøres ut ifra været. Det er fort gjort å utsette dekkskiftet selv om været tillater det. Dette kan fort bli farlig. Fordi piggfrie vinterdekk har en annen type gummi enn sommerdekk, så blir dekkene for myke når det blir varmt ute og gripeevnen svekkes. Kjører du for lenge med vinterdekk vil du fort merke at dekkenes kjøreegenskaper endrer seg. Derfor bør sommerdekkene settes på bilen så fort som mulig.

Sjekk dekkene du skal skifte til før du setter dem på bilen

Før du setter på sommerdekkene bør du sjekke at de er i stand til å holde en sesong til på veien. Er du usikker, så sjekk mønsterdybden på dekkene. Sommerdekkene skal ha en mønsterdybde på minimum 1,6 mm, men en dypere mønsterdybde på opptil 3 mm er anbefalt. Se også på dekkenes alder. Sommerdekk bør uansett byttes ut etter ca. 5 år.

Vi kan dekkskift

Ønsker du hjelp med å skifte dekkene på bilen din, bistår vi i Viking deg. Vi kommer hjem til deg, eller der du befinner deg og skrifter dekkene på bilen din. Kontakt oss på telefon 06000 for informasjon om priser og tilbud i ditt område og send en e-post til vikingdetalj@vikingredning.no for booking.