Vinterdekk dato – når skal vinterdekkene på?

15.10.2019

Høsten har vært her en stund, og vinteren nærmer seg med stormskritt. Dette betyr at det snart er på tide å skifte til vinterdekk på bilen, i god tid før første snøfall. Det er ingen satt dato for når dette  gjøres, men datoen for når du har lov til å kjøre med piggdekk på bilen kommer an på hvor i landet du befinner deg. Fordi værforholdene lengst i nord og ned til sør er svært forskjellige, og vinteren gjerne kommer fortere til nord enn sør, er det forskjeller på når du bør skifte dekkene på bilen.

En plikt å være sikret tilstrekkelig veigrep etter kjøreforholdene

forskriftene om bruk av kjøretøy, § 1-4, heter det at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende». Med andre ord er du pliktet til å ha dekk som er egnet for de kjøreforholdene som er. Gode og riktige dekk er viktig for å bevare sikkerheten på veien, og du bør derfor skifte til vinterdekk i god tid før det første snøfallet legger seg på bakken.

Krav til vinterdekk og dato for skifte

For vinterdekk er kravet om mønsterdybde minimum 3 mm, men det er anbefalt med 4 mm dersom kjøretøyet veier mindre enn 3500 kg.

Det er ingen satte datoer for når det lov med piggfrie vinterdekk, men for piggdekk er det fra 16. oktober lov å kjøre med dette i Nordland, Troms og Finnmark, mens resten av landet først får lov til å kjøre med piggdekk fra 1. november. Piggdekkene kan beholdes på kjøretøyet frem til første mandagen etter 2. påskedag i Sør-Norge, mens i Nordland, Troms og Finnmark kan de beholdes på frem til 1. mai.

Selv om det er en satt periode for når det er lov til å kjøre med piggdekk, veier kravet med å være sikret tilstrekkelig veigrep tyngre enn de satte datoene, og dette må du som bilfører selv vurdere. Dersom det er glatte veier og vinterføre før eller etter perioden, er det likevel lov å kjøre med piggdekk, slik at bilen din er sikret et tilstrekkelig veigrep til føret.

Det kan koste dyrt å ikke ha riktige dekk når kjøreforholdene krever det

Dersom du ikke har fått skiftet til vinterdekk eller dropper å skifte når snøen legger seg, kan dette potensielt koste deg dyrt. Det første snøfallet kommer år etter år som en overraskelse på mange av oss. Som sjåfør er du forpliktet til å sørge for at bilen er riktig skodd etter kjøreforholdene, men likevel er mange som venter altfor lenge med å skifte til vinterdekk. Har du ventet for lenge og uhellet skulle være ute, kan du risikere å bli sittende med hele regningen alene, da forsikringsselskaper ikke dekker noe, dersom kjøretøyet ikke pliktet utstyr etter kjøreforholdene.

For å unngå at snøfallet skal komme som en overraskelse tidlig en onsdags morgen, når du fortsatt har sommerdekk på bilen og du gjerne skulle ha brukt bilen til jobb, er det lurt å følge med på værmeldingene. Har snøen kommet før du har fått skiftet dekkene på bilen, bør du la bilen stå til den har fått av sommerdekkene og vinterdekkene sitter på. Det skjer flest ulykker når det første snøfallet kommer, noe som kommer av at det er mange som likevel kjører med sommerdekk på bilene sine.

Usikker på hvordan du skifter hjul på bilen selv? Les vår hjulskift guide her.

Vær oppmerksom på kjøreforhold andre steder også

Det har allerede kommet mye snø på flere av fjellene våre, mens snøen nede på havnivå ikke har vist seg enda, og kanskje ikke viser seg på en stund. Det er derfor viktig å også ta høyde for dette, dersom du eksempelvis skal til hytta på fjellet til helgen. Sjekk værmeldingen og kjøreforholdene dit du skal, slik at du er forberedt på om du bør skifte til vinterdekk på bilen eller ikke før du reiser.

Sjekk dekkene du skal skifte til, før du setter dem på bilen

Før du setter vinterdekkene på bilen, bør du først sjekke at de er i stand til å holde en sesong til på veien. Er du usikker, så sjekk mønsterdybden på dekkene. Vinterdekkene skal ha en mønsterdybde på minimum 3 mm, men en dypere mønsterdybde på opptil 4 mm er anbefalt. I tillegg til dette er det også andre faktorer du bør se på. Hvor lenge dekkene er levedyktige kan avhenge av blant annet kjørelengde, kjøreforhold og lagring. Dette er blant det viktigste av det som spiller inn på levetiden til vinterdekkene dine.

Dersom de er oppbevart med utsettelse for UV-stråling og sollys om sommeren, kan dette være nok til at de bør byttes ut. Lagres dekkene tørt, kjølig og mørkt, kan du skåne dem for en rask aldringsprosess og dekkene kan derfor holde i flere sesonger før de må byttes ut.

Viking Redningstjeneste kan dekk og dekkskift

Ønsker du hjelp med å skifte dekkene på bilen din, bistår vi i Viking Redningstjeneste deg. Dersom vi har kapasitet til det, kommer vi hjem til deg, eller der du befinner deg og skrifter dekkene på bilen din. Kontakt oss på telefon 06000 for informasjon om priser og tilbud i ditt område eller send en e-post til vikingdetalj@vikingredning.no for å booke tid for dekkskift.

Dersom du er i tvil om vinterdekkene holder en sesong til, er det lurt å forhøre seg med fagfolk. Vi i Viking kan hjelpe deg med å sjekke dekkene dine. Bør de byttes ut, tilbyr vi nye dekk til konkurransedyktige priser.