Slik får du løs bilen om den står fast i snøen

02.12.2018

Om vinteren kan det komme store snømengder på kort tid, veiene blir glatte og kjøreforholdene vanskelige. Is og hardpakket snø gir dårlig feste, og dette kan skape situasjoner som gjør at bilen blir stående fast. For noen skjer dette allerede på gårdsplassen, mens for andre kan det skje på veien opp til vinterfjellet. Noen situasjoner klarer en å løse selv ved litt hjelp og smarte triks, mens andre situasjoner gjør at veihjelp og tauing av bilen blir nødvendig for å kunne komme seg videre.

Mye snø og is kan være en felle for bilen din

Har det kommet store snømengder over natten, og plogen har måkt veien utenfor huset ditt, kan det fort være at du finner en liten brøytekant foran gårdsplassen din. Har brøytekanten litt størrelse, er det fort gjort at dekkene på bilen kjører seg fast. Oppdager du en brøytekant foran gårdsplassen, bør du alltid gjøre en vurdering før du prøver å kjøre over den. Bruk heller noen minutter på å måke bort kanten, i stedet for å bli stående fast før du i det hele tatt har kommet deg ut på veien.

Ved større snømengder over en kort periode, er det ikke alltid at snøplogene rekker å måke alle veiene. Dette kan også ende opp med å bli en felle for bilen din. Stopper du opp på en umåkt vei, eksempelvis på rødt lys, er det ikke sikkert du kommer deg videre når lyset blir grønt. Unngå å kjøre på umåkte veier så langt det går, og unngå å stoppe opp om du allerede har lagt ut på en umåkt vei. I situasjoner der det ikke er mulig, er det fort gjort at bilen blir stående bom fast, og dekkene bare spinner på et og samme punkt.

4 tips til hva du kan gjøre dersom bilen står fast i snø

1. Grav frem dekkene

En spade eller andre gjenstander som kan brukes til graving, kan alltid være lurt å ha med seg i bilen om vinteren. Står du fast i en liten brøytekant eller midt i snøen på veien, kan dette være til stor hjelp. Prøv å grav frem dekkene, slik at de blir frigjort fra snøen som ligger rundt.

2. Plasser noe under dekkene

Her gjelder det å få lirket noe så langt under dekkene for å skape friksjon og gi bedre grep. Her kan du eksempelvis benytte deg av bilmattene, grus, granbar, eller andre gjenstander du har tilgjengelig der du er. Her gjelder det å være kreativ.

3. Gyng bilen løs

En metode som gjør at bilen gynger er også en god mulighet for å befri bilen. Veksle mellom å gi gass frem og tilbake for å få bilen til å gynge. Etter hvert kan dette være nok til at bilen kommer seg opp fra snøen.

4. Få passasjerene til å dytte

Har du med deg passasjerer i bilen, kan det være til stor hjelp om bilen får litt dyttehjelp mens du prøver å kjøre bilen opp fra snøen.

Viking tauer bilen din om du står bom fast

Har du prøvd alt uten å lykkes med å få bilen løs, kan det være lurt å ty til mer ekstreme hjelpemidler. Bilen har rett og slett sunket for langt ned i snøen, og må dras opp. Vi i Viking bistår ved å taue bilen din opp fra snøen. Vi er tilgjengelige hele døgnet, hele året, uansett hvor du befinner deg i landet. Kontakt oss på telefon 06000, så kommer vi til stedet du er innen kort tid.