Slik gjør du bilen din vårklar hjemmefra

28.03.2020

Våren er her, og med snøen som forsvinner og gresset som stadig blir grønnere, er det på tide å gjøre bilen klar for en ny årstid. Fordi vi er i en situasjon der vi er rammet av korona-pandemien, har vi satt sammen en guide for hvordan du kan gjøre bilen din vårklar hjemmefra. I denne guiden tar vi deg gjennom regler for dekkskift, hvordan du sjekker bilbatteriet, hvordan du kan gjennomføre bilvasken og utstyr du bør ha i bilen.

Dekkskift

Når må jeg skifte til sommerdekk?

Avhengig av hvor du befinner deg i landet, er det satte datoer for når du må skifte fra piggdekk til sommerdekk på bilen din. Dersom du bor i Sør-Norge og har piggdekk på bilen, må du skifte til sommerdekk innen første mandagen etter 2. påskedag. I 2020 faller denne dagen på 20. april. Bor du derimot i Norges to nordligste fylker, Nordland eller Troms og Finnmark, er 1. mai den faste datoen for å ha skiftet til sommerdekk.

Krav og regler for skift til sommerdekk

Det gjøres unntak fra de nevnte datoene ovenfor, dersom det fortsatt er snø og is som skaper glatte veier og vanskelige kjøreforhold. I disse tilfellene kan du beholde piggdekkene på bilen til det blir varmere og ikke lenger er en risiko for at det dannes isete og glatte veier.

Om du derimot kjører med piggfrie vinterdekk på bilen om vinteren, trenger du ikke å forholde deg til en spesifikk dato eller frist for å skifte til sommerdekk. Her må du selv avgjøre og gjøre en vurdering for når du bør og kan skifte dekkene. Ser du at det ikke lenger er noen fare for at det blir flere dager med minusgrader eller snø og is på veiene, kan du trygt skifte de piggfrie vinterdekkene så fort været tillater det.

Hvorfor burde jeg bytte til sommerdekk?

Selv om det er opp til selv å avgjøre når du skal skifte fra piggfrie vinterdekk til sommerdekk på bilen, bør det gjøres så fort været tillater det. Fordi man ikke har en spesifikk dato å forholde seg til, er det fort gjort å utsette dekkskiftet for lenge, noe som fort kan skape farlige situasjoner på veien. Dette er fordi piggfrie vinterdekk er tilpasset de kjøreforholdene som er om vinteren, og har en mykere gummisammensetning og en annen dekkprofil enn sommerdekk. Det betyr at når det blir varmt ute, blir dekkene for myke, noe som fører til at dekkenes gripeevne svekkes og rullemotstanden økes. Kjører du for lenge med vinterdekk på bilen, vil du fort merke at dekkenes kjøreegenskaper endrer seg, og derfor bør sommerdekkene settes på bilen så fort det er mulig.

Kontroller dekkene

Før du går i gang med å sette sommerdekkene på bilen, bør du kontrollere at de er i stand til å holde en sesong til på veien. Dette gjør du ved å sjekke mønsterdybden og alderen på dekkene. Sommerdekkene skal ha en mønsterdybde på minimum 1,6 mm, men en dypere mønsterdybde på opptil 3 mm er anbefalt. Dersom sommerdekkene er eldre enn 5 år, bør de for øvrig uansett byttes ut.

Utfør dekkskiftet hjemme

Ønsker du hjelp med å få skiftet dekkene på bilen din? Vi i Viking kommer hjem til deg, eller der du befinner deg og skrifte dekkene på bilen din. Her vil vi også kontrollere at dekkene er i god stand og trygt kan kjøres med på veien gjennom hele vår- og sommersesongen. Ta kontakt med oss på telefon 06000 for informasjon om priser og tilbud for dekkskift i ditt område, og send oss en e-post til vikingdetalj@vikingredning.no for å booke dato og tid.

Bilbatteri

Symptomer på et dårlig bilbatteri

Et tydelig symptom på at bilbatteriet er dårlig, er når du ikke får start på bilen eller den har problemer med å starte. Dersom du hører en klikke- eller tikkelyd når du vrir om nøkkelen for å starte bilen, er det en sterk indikasjon på at batteriet er dårlig og muligens bør byttes ut. Mange tenker at dette er lyder fra bilens starter eller dynamo, men som oftest ikke er tilfellet. Prøv å start bilen ved hjelp av startkabler, og hvis du fremdeles ikke får start på bilen, er problemet mest sannsynlig batteriet.

Bilbatteriets levetid

Levetiden til et bilbatteri til personbil varierer og avhenger i stor grad av bruksområde og vedlikehold, men har en gjennomsnittlig levetid på 5 år. Godt vedlikehold kan forlenge levetiden, mens dårlig vedlikehold kan forkorte levetiden, og batteriet vil bli svekket og slutte å virke allerede etter kort tid.

Test bilbatteriets tilstand

For å teste tilstanden til bilbatteriet ditt, kan du benytte et multimeter, også kalt voltmeter. Med dette kan du måle spenningen i batteriet og sjekke at det er tilstrekkelig. Normal ladespenning for et 12V bilbatteri bør være fra 14,2V til 14,4V ved 25°C.

Har du behov for å bytte ut bilbatteriet?

Ved behov for nytt bilbatteri, bistår vi i Viking deg med både levering og skifte av bilbatteriet. Basert på bilens registreringsnummer avdekker vi hvilket bilbatteri som er riktig for din bil. Dersom vi ikke har rett batteri tilgjengelig, bestiller vi batteriet og møter deg der du er for montering så snart rett batteri er på plass – og som oftest allerede samme dag. Ta kontakt med oss på telefon 06000 for å bestille batteriskift til din bil.

Bilvask

Hvorfor bør du vaske bilen?

Etter en lang vinter trenger bilen en grundig vask. Fordi det i Norge strøs store mengder salt på veiene, er det naturlig at det kan feste seg veisalt i lakken og på understellet til bilen i løpet av vinteren. Lakken er bilens viktigste beskyttelse mot rust, og dersom du venter for lenge med å vaske bilen, og veisaltet blir sittende for lenge, kan det føre til rustskader. Dette er fordi saltet fungerer som et bindemiddel som fester skitt til bilen, som igjen utgjør en fare for rustdannelse. Derfor er det viktig at bilen, i tillegg til jevnlig vask gjennom hele vinteren, også får en grundig vask når snø og is er borte, og veien ikke lenger strøs.

Sjekk bilen for rust

Ta en runde på bilen, og sjekk den for rust. Dersom du finner rustdannelse på bilen, er det viktig at dette blir gjort noe med umiddelbart, slik at det ikke sprer seg og fører til alvorlige skader på bilen. I utgangspunktet bør jobb med å fjerne rust overlates til fagfolk, og et verksted. Dersom rustskaden er liten, kan du også gjøre mye selv, men rådfør deg gjerne med en forhandler eller et verksted før du setter i gang.

Vask bilen hjemme

For at du skal få vasket bilen utvendig hjemme, trenger det ikke være mange varmegrader for å enkelt få av all skitt og veisalt. Det aller beste er å gå skikkelig over bilen med høytrykkspyler eller hageslange, bøtte og svamp, samt polering og voksing for å gi lakken optimal beskyttelse.

1. Avfetting

For å vaske bilen grundig kan du starte med å avfette bilen. Dette gjør du ved å spraye avfettingsmiddel på hele bilen og lar det virke så lenge som anvist på produktet, før du så spyler hele bilen med høytrykkspyler eller hageslange nedenfra og opp. Sørg for at du spyler godt under bilen, inn i hjulkassene og på støtfangerne.

2. Vask

Når bilen er avfettet, kan du gå over med bøtte og svamp, der du bruker et egnet vaskemiddel. Vær nøye når du går over bilen med svampen, og husk å rengjøre godt inne i hjulkassene hvor det har lett for å samle seg mye salt og skitt. Spyl så av bilen. Det kan være lurt å gjenta denne prosessen to ganger, slik at du er sikker på at bilen blir ordentlig ren, og det ikke sitter igjen salt og skitt på bilen som har blitt oversett, eller ikke løsnet ordentlig ved vask.

3. Polering

Du bør ha som vane å polere bilen både før og etter vinteren. Ved å polere bilen etter en lang og hard vinter, får du en blank og fin bil til sommersesongen. Og når du først er i gang med å vaske bilen ordentlig, bør du uansett vurdere en polering, da middelet gjør lakken på bilen mer motstandsdyktig.

Når du skal polere bruker du minimalt med poleringsmiddel, og påfører det med en svamp eller poleringsklut ved å jobbe middelet inn med lette bevegelser over hele bilen. Når du har gått over hele bilen med poleringsmiddelet, tørker du over med en mikrofiberklut for å fjerne overflødig middel.

4. Voks

Til slutt kan du vokse bilen. Voks er viktig for å beskytte lakken fra slitasje, vær og vind. Benytt flytende- eller kremvoks og start med å lese bruksanvisningen godt på det produktet du har. Påføre et tynt lag med voks på lakken og gni den utover med poler-garn i sirkelformer. Når du er ferdig lar du voksen virke så lenge som anvist på produktet. Nå vil du se at det har dannet seg en type hinne over lakken. Ta så et rent poler-garn og tørk av voksen.

Utstyr til bilen

Lovpålagt utstyr

Refleksvest og varseltrekant er utstyr som det er påbudt å ha tilgjengelig i bilen til enhver tid. For at du skal bli sett av andre bilister om du må ut av bilen langs en trafikkert vei om kvelden og natten, er det svært viktig å ha på seg en refleksvest. Denne skal alltid ligge lett tilgjengelig fra førersetet i bilen. Sørg for at du har minst én refleksvest plassert i hanskerommet, dørsiden eller midtkonsollen i bilen din.

Ved trafikkulykker eller andre nødsituasjoner der bilen er eller kan være et hinder og skape farlige situasjoner, er det viktig å kunne varsle andre bilister om at du står der. Dette gjør at andre bilister raskere kan senke farten og være mer oppmerksomme. Varseltrekanten kan du plassere der du selv ønsker i bilen, og kan fint ligge i bagasjerommet.

Utsyr det er lurt å ha med

Mens utstyret nevnt ovenfor er påbudt å ha i bilen til enhver tid, er det også annet type utstyr som kan være nyttig å ha tilgjengelig for å være forberedt ved ulike situasjoner som kan oppstå langs veien.

Ved motorstopp bør du ha:

  • startkabler
  • startbooster
  • reservekanne
  • slepetau

Ved punktering er det nyttig å ha:

I tillegg kommer følgende utstyr godt med:

  • spylervæske
  • førstehjelpssett
  • mobillader
  • solbriller
  • våtservietter
  • lommelykt