Ta vare på bilen med viktig vedlikehold om vinteren

09.03.2020

Det er fort gjort at rengjøring og vedlikehold av bilen blir nedprioritert om vinteren, gjerne fordi man tenker at den uansett blir like skitten igjen innen kort tid. Da er det viktig å være oppmerksom på at dette ikke bare gjøres for at bilen skal se fin ut, men også for å unngå rustskader og slitasje i lakken. Vi har samlet noen tips til hvordan du kan gjøre noen enkle grep for å vedlikeholde bilen din på en god måte om vinteren.

Bilen trenger jevnlig vask – også om vinteren

I Norge strøs det store mengder salt på veiene om vinteren. Dette forebygger glatte veier og opprettholder sikkerheten på veiene, men fører samtidig med seg veisalt som fester seg i lakken og på understellet til bilen. Lar du veisaltet bli værende for lenge før det vaskes bort, kan det føre til rustskader på bilen. Dette har ikke kun en innvirkning på lakk og understell, men også på bensin- og bremserør.

Innsiden av bilen kan også skades som følge av vinterklimaet. Dersom det eksempelvis kommer snø på innsiden av bildøren kan det også her føre til rustskader når snøen smelter og blir til vann. Ved at det er mye vann inne i bilen, kan i tillegg føre til at det dannes dugg på rutene, som ved minusgrader vil fryse og bli til is. Forsøk derfor å dra med deg minst mulig snø og vann inn i bilen ved å riste av overflødig snø fra sko, klær og paraplyer. Det kan også være lurt å riste mattene i gulvet på bilen eksempelvis hver gang man går ut av bilen når det er mye snø ute.

Slik fjerner du rester av veisalt og asfalt

I løpet av vinteren har du kanskje lagt merke til at det er noen sorte prikker på lakken på bilen din? Dette kan være rester fra asfalt som er en følge av at salt, snø og slaps kombineres med piggdekk og dekk med kjetting på veien.

For å fjerne rester av asfalt og veisalt kan du ta i bruk avfettingsspray. Påfør sprayen rett på bilen og yttersiden av understellet på bilen, og spyle deretter av restene med en høytrykkspyler. Dette trenger du ikke å gjøre så ofte, da det som regel er mer enn nok med en god spyling av bilen for å fjerne overflødige skitt og rester. For forebyggende vedlikehold bør du også polere bilen både før og etter vinteren. Ved å gjøre dette før vinteren vil ikke veisaltet få et like godt feste, og det vil være enklere å holde bilen ren gjennom vintersesongen.

Vasking av bilen i minusgrader om vinteren

Mange er usikre på om man kan vaske bilen sin ute når det er minusgrader, og svaret er at dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Dersom det ikke er mer enn 15 minusgrader bør det gå helt fint, så lenge man tar noen nødvendige forhåndsregler. Før du setter i gang med vasken bør du smøre dørlister og nøkkelhull med silikon eller alternativt teipe over. Slik vil du unngår at vannet fryser og dørene låser seg. Du kan enten ta i bruk en silikonstift eller kjøpe en flaske med silikon som kan påføres med en klut.

Nyttige tiltak for vedlikeholdet av bilen

Det er ikke alltid så lett å holde styr på alt som bør være på plass med bilen, særlig om vinteren når den gjerne trenger litt ekstra stell og omsorg. Nedenfor har vi listet opp noen gode tips for å opprettholde vedlikeholdet som også bevarer sikkerheten på veien om vinteren.

Sørg for at lysene er kraftige nok i vintermørket – Det kan være farlig både for deg selv og andre trafikanter om lysene ikke fungerer optimalt.
Rengjør lyktene jevnlig – Husk også at det ikke hjelper med kraftige lys dersom det ligger mye snø og skitt foran som svekker den optimale lysstyrken.
Hold god avstand fra andre biler for å unngå steinsprut – Når snøen smelter etterlater den seg veier fulle av stein og grus som har blitt strødd gjennom vinteren. Da er det fort gjort at det oppstår skader fra steinsprut på frontruten, som vil kunne gi dårligere sikt og vurderingsevne. Hold derfor god avstand til bilene foran deg, særlig på motorveien hvor farten er høy og det ofte byttes fil
En steinfri rute betyr ikke nødvendigvis en ren rute – Det er veldig viktig at rutene på bilen rengjøres ofte, slik at du har god sikt foran, bak og på sidene
Fyll bagasjerommet med nyttig utstyr – Nødvendigheter som eksempelvis isskrape, snøkost, en liten spade, ekstra refleksvest, lommelykt, tau og startkabler kan komme godt med hvis problemene oppstår

Viking bistår når problemene oppstår

Til tross for at man opprettholder og er nøye på vedlikeholdet, kan man likevel være uheldig på veien. Skulle det skje en ulykke eller oppstå andre problemer med bilen, er vi der på stedet. Ved ledig kapasitet kan vi i Viking Redningstjeneste også bistå med skift av dekk og etterfylling av olje, samt skift av bilbatteri. Ta kontakt med oss på telefon 06000 eller bestill veihjelp direkte på nettsiden vår for bistand langs veien.