Ferie i Norge med barn – nyttige tips, reisemål & spennende attraksjoner

03.07.2020

Å ha med barn på ferie i Norge kan være en utfordring, men med noen smarte tips blir bilferien garantert en bedre opplevelse for hele familien.

Sommeren er høysesong for bilferie, og for barnefamilier kan denne formen for ferie være perfekt bruk av ferieukene – så lenge man har gjort gode forberedelser.

En del er bekymret for at lange bilferier med barn først og fremst betyr dårlig stemning i baksetet, men med noen triks i ermet kan man snu timene i bilen til noe positivt.

Planlegging av bilferien

Bilferie Norge Planlegging

Nøkkelen til å få en god bilferie med barn er planlegging. Den generelle reiseruten er det naturligvis dere som voksne som må stå for, men ved å la barna være med på planleggingen vil de ha et sterkere forhold til hvor dere skal – og hvor lang tid hver etappe tar.

Gi barna noen alternativer til aktiviteter eller reisemål som de kan velge mellom, og forklar dem hvor lenge dere skal kjøre hver dag. Da får de mer eierskap til turen og risikoen for spørsmål om hvor langt der er igjen vil reduseres betraktelig.

Det er også viktig å ikke planlegge for lange etapper. Husk at det skal være ferie – ikke en transportetappe. Senk skuldrene og ta pauser relativt ofte, så vil norgesferien garantert bli hyggeligere for hele familien.

Å skru ned tempoet et par hakk vil også gjøre bilturen tryggere. Å bli stresset over kø eller dårlig tid kan føre til dårlige avgjørelser som går på bekostning av sikkerheten, og det å senke skuldrene er derfor et av de viktigste tipsene til en trygg bilferie i sommer.

Reisemål med barn

Norge er stort, og det finnes nærmest uendelig med opplevelser for barn i alle aldere. Fornøyelsesparker og actionfylte naturaktiviteter er perfekt for de større barna, mens en dyrepark eller en besøksgård kan være perfekt også for de minste.

Familie Ferie Norge Reisemål med Barn

Under har vi samlet noen tips til reisemål som passer godt for barn, men det er på ingen måte en fullstendig liste. Du kan finne alternativer til de fleste av disse stedene og aktivitetene over hele landet, så det bør være enkelt å finne barnevennlige aktiviteter nærmest uansett hvor du har tenkt deg på ferie.

Trenger du flere reiseråd for deg både med og uten barn? Vi har laget en stor reiseguide med 25 steder i Norge du kan besøke i sommer.

Fornøyelsesparker og badeland

Fornøyelsesparker er alltid en suksess for barn i alle aldere. Karuseller, berg-og-dal-baner og andre spennende opplevelser står i kø hos de norske fornøyelsesparkene.

Hvis været spiller på lag, er også et badeland et veldig godt alternativ. Noen fornøyelsesparker har begge deler, mens andre er rene badeland.

Ferie i Norge med Barn - Fornoyelsesparker og Badeland

Tusenfryd utenfor Oslo er landets største, men Kongeparken i Stavanger har også mye å by på for deg som legger ferien til Vestlandet. På Hunderfossen kan barna oppleve klassiske eventyr, mens i Bø Sommarland i Telemark kan de badeglade leke seg med vannsklier, bassenger og fossefall.

Dyreparker og gårder

Rundt omkring i landet finner du flere dyreparker som lar dere komme tett på dyr – både de man finner i Norge og mer eksotiske varianter.

Det er ingen tvil om at de aller fleste barn har et spesielt forhold til dyr, og et besøk i en park hvor man får sett noen av dem på nært hold vil være et minne for livet.

Ferie i Norge med Barn Dyrepark

Dyreparken i Kristiansand er populært og en selvskreven gjest på en slik liste, men det finnes også andre steder som er verdt et besøk. Hva med å se majestetiske bjørner i Bjørneparken i Flå eller besøke ulvene på Langedrag?

Rundt om i landet har også flere gårder åpnet opp for besøk. Her kan barna bli bedre kjent med husdyr – og kanskje de får lov til å klappe geitekillinger eller kose med årets lam som ofte blir født på våren.

Opplev naturen

Naturen er hovedgrunnen til at såpass mange turister vanligvis legger turen til Norge. Mange forbinder kanskje toppturer med lange, slitsomme dager med en gruppe andre voksne, men det finnes en rekke dagsturer som er perfekte for barnefamilier.

Ferie i Norge med Barn Gaustatoppen

En topptur som også kan passe for de litt større barna, er Gaustatoppen. Da kommer man seg opp til nesten 1900 meter i løpet av to-tre timer og kan nyte en fantastisk utsikt (og forfriskninger) fra toppen.

Trollheimen er også et godt alternativ for barnefamilier. Fra Gvjevilvasshytta har man et godt utgangspunkt for mange turer av varierende lengde og vanskelighetsgrad – som dermed kan tilpasses barnas alder.

Action for alle aldere

For de litt større barna kan en actionfylt opplevelse eller to fort bli feriens høydepunkt.

Rundt om i landet har det blitt åpnet flere terrengsykkelparker hvor man også finner løyper som er spesialtilpasset for de yngste. Det å suse gjennom skogen bak sykkelstyret og kjenne på i doserte, oppbygde svinger kan gi selv den mest adrenalintørste 10-åringen en opplevelse for livet.

Norgesferie med Barn Klatrepark

Hvis farten ikke er det mest spennende, kan også en klatrepark være populært. Disse har også blitt populære de siste årene, og nå finnes det flere alternativer over hele landet. Disse klatreparkene har løyper i ulike vanskelighetsgrader, så det bør være mulig å finne noe som passer de fleste barn.

Pakk smart og trygt

Å pakke bilen før du drar på roadtrip i Norge kan være en utfordring, og det blir ikke mindre utfordrende med barn i bilen. I tillegg er riktig pakking av bilen veldig viktig for å sørge for best mulig sikkerhet på turen. Dermed er det ekstra viktig å tenke gjennom hva du pakker i hvilke bager – og hvor disse plasseres i bilen.

Sikkerhetsmessig er det viktigste at tunge ting skal plasseres nederst og lengst inn i bagasjerommet. Dette er for å sørge for at de får minst mulig mulighet til å gjøre skade dersom uhellet skulle være ute.

Optimalt sett bør man ikke pakke høyere enn at bagasjen når toppen av bakseteryggen, men det er ofte et urealistisk mål når man er på familieferie over flere uker. Pakker du høyere enn dette, er det viktig å bruke nettingen som festes i taket på en del bilmodeller – eller kjøpe et eget nett som kan spennes fast i gulvet.

Sjekkliste for pakking av bil

Ferie i Norge Barn - Hvordan Pakke Bilen
  • Pakk tunge ting nederst og lengst inn
  • Helst ikke pakk høyere enn bakseteryggen
  • Bruk skillevegg eller bagasjenett
  • Pakk det aller letteste i takboksen
  • Ha en egen bag med ting du trenger underveis lett tilgjengelig

Sørg for å legge de letteste tingene øverst – men pass også på å ha minst én bag lett tilgjengelig gjennom hele turen. Slik pakker du bilen riktig:

I denne bør du pakke litt snacks, våtservietter, ekstra vann og andre ting du sannsynligvis vil trenge på turen. Da slipper du å grave for å finne frem til det du trenger når dere stopper. Det kan også være lurt å pakke med badetøy og håndklær i denne bagen – slik at dere enkelt kan ta et bad hvis dere kommer over et fint sted på veien.

Noen beholder også takboksen for å ha ekstra bagasjeplass på tur. Da er det viktig å huske på at de fleste biler kun er godkjent for 75 kilo taklast. En tung takboks vil løfte tyngdepunktet på bilen og gjøre den mer ustabil, så hvis du skal bruke den bør den fylles med den aller letteste bagasjen.

Husk også å ta en gjennomgang av bilen før dere legger ut på tur for å sikre at alt fungerer som det skal. Det er spesielt viktig å kontrollere bildekkene (sjekke dekktrykk, måle mønsterdybden, osv.) og sjekke at alle bilstoler er montert riktig.

Tips til bilturen

Underholdning er ofte nøkkelen til en god biltur med barn. Tidligere var denne underholdningen ofte i form av aktivitetsbøker med skiltbingo, ulike leker og musikk, men i dag har film og spill tatt over baksetet hos de fleste familier.

Bilferie i Norge med Barn Tips

Et nettbrett eller to til barna i baksetet vil nærmest garantert sørge for en roligere tur, men husk å laste ned et utvalg av filmer og serier før du legger ut på tur slik at du slipper å bruke mobildata på dette underveis.

Hvis barna skal bruke nettbrett, er det imidlertid veldig viktig å huske på at dette må være fastmontert med en solid brakett. Det beste er en løsning som skrur fast i nakkestøttene foran.

Et løst nettbrett kan bli livsfarlig hvis man kolliderer – fordi det i praksis får mangedoblet vekten sin på grunn av G-kreftene.

Det er også viktig å holde energinivået jevnt gjennom turen. Sultne barn er sjelden fornøyde, og sultne barn i baksetet kan bidra til at bilferien blir vesentlig mindre hyggelig enn den kunne vært.

Mat og Snacks Til Bilferie i Norge med Barn

Unngå godteri, boller og andre søtsaker i baksetet, men velg heller frukt, nøtter og enkle kjeks. Da vil barnas blodsukker holde seg mer stabilt over tid – og de blir nesten garantert mer tålmodige.

Husk også at vi i Viking er klare for å hjelpe deg gjennom hele sommeren dersom du skulle få problemer.

Uansett hvor du er, er vi like i nærheten og hjelper deg raskt videre slik at du kan nyte ferien. Ta kontakt med oss på telefon 06000 eller bestill veihjelp direkte på nett.