Norgesferie i år? 25 magiske steder du må se!

26.05.2020

Det trenger ikke å være en nedtur å droppe turen til syden – tvert imot. Her er tipsene du trenger til ferien i Norge – enten du vil til Vestlandet, Østlandet, Sørlandet eller Nord-Norge.

2020 er året hvor ekstra mange nordmenn kommer til å bruke ferieukene på hjemmebane. Vi har derfor laget en guide som tar for seg både kjente og ukjente perler du kan besøke uansett hvilken landsdel du har planer om å besøke.

En bilferie er den perfekte måten å oppleve Norge på. Det gir deg stor frihet til å besøke akkurat de stedene du vil – samtidig som du kan få store naturopplevelser på veien. For at ferien skal bli best mulig, er det viktig å huske at det er nettopp det – ferie.

Det betyr at du ikke bør legge opp for lange dagsetapper og gjerne være så fleksibel du kan. Hvis du legger inn en overnatting eller to på veien til dit du har planlagt, kan det godt hende at du får et nytt favorittsted du ikke hadde tenkt over tidligere.

Kortere dagsetapper er også tryggere – fordi risikoen for at du blir trøtt og sliten er mindre. Derfor er det et av de viktigste tipsene til en sikker bilferie.

Før du legger ut på tur, bør du imidlertid ta en liten gjennomgang av bilen. Ved å klargjøre bilen før du drar på tur kan du være tryggere på at alt fungerer som det skal på tur. Har du barn må du huske å sjekke alle bilstoler for å sikre at de sitter trygt. Det er også noen ting som er smart å ha i bilen – uansett om du skal på langtur eller ei. Disse kan være praktiske, og i noen tilfeller livreddende, å ha bilen.

Hvis du skulle få problemer i løpet av ferien, enten du har låst deg ute eller bilen ikke vil starte, er det også fint å vite at vi i Viking kan hjelpe deg hele døgnet – året rundt. Ring oss på 06000 eller bestill veihjelp her.

Når det gjelder overnatting underveis finnes det et hav av muligheter. Det finnes hoteller de aller fleste steder, og de siste årene har det blitt stadig flere av den spektakulære sorten. Hva med en natt på Juvet landskapshotell i Valldal eller historiske Dalen hotell i Telemark?

Campinghytter og private utleiehytter finnes det også et vell av over hele landet, og hvis du liker deg litt utenfor allfarvei kan Turistforeningens hytter også være et veldig godt overnattingsalternativ på ferien.

Norgesferie Bilferie Tips Bobil

For de som er heldige nok til å ha tilgang til bobil, er selvfølgelig fleksibiliteten enorm. Men også de av oss som ikke har senga på hjul kan bo både eksotisk og billig takket være allemannsretten. Med et telt eller hengekøye i bagasjen har du muligheten til å overnatte akkurat der du vil – men husk å rydde opp etter deg. Har du med barn på turen, vil de også garantert sette pris på eventyret det er å sove under åpen himmel en natt eller to.

Har du en elbil du har planer om å ta med på Norgesferie? Det trenger absolutt ikke være noen hindring, og det finnes et godt utbygd nettverk av hurtigladestasjoner over hele landet.

Hvis du stort sett har brukt bilen i hjemtraktene, kan det være greit å ha kontroll på hvordan du hurtiglader elbilen før du drar på tur. Skulle du likevel gå tom for strøm kan vi hjelpe deg med transport til nærmeste hurtigladder slik at du kommer deg raskest mulig videre.

Her er noen tips til steder du kan besøke på årets sommerferie i Norge.

Nord-Norge

Saltstraumen og Helgelandskysten

Saltstraumen Norgesferie Bilferie

Verdens sterkeste tidevannsstrøm er et spektakulært skue med opptil ti meter brede malstrømmer som oppstår når rundt 400 millioner kubikkmeter vann skal trenge seg gjennom det trange sundet og inn i fjorden. Og for de som vil prøve seg på å fange middagen selv ryktes det også om store muligheter for godt fiske her.

Helgelandskysten Norgesferie Bilferie

Sørover fra Saltstraumen finner du Helgelandskysten hvor landskapet byr på stupbratte fjell, irrgrønne fjorder og krystallklart vann. De 433 kilometerne til Holm sør i Nordland er den lengste av de nasjonale turistvei-strekningene og er innom flere perler på sin ferd sørover. Øya Vega, som står på UNESCOs verdensarvliste, er også et sted du bør ta turen innom!

Lofoten

Norgesferie Lofoten Bilferie

Det er nærmest umulig å lage en liste over steder man bør se i Nord-Norge uten å nevne Lofoten. Det er grunn til at øygruppen utenfor Bodø vanligvis fylles til randen med turister fra fjern og nær.

Kombinasjonen av kritthvite sandstrender, majestetiske fjell og det storslåtte havet dominerer øyene, og aktivitetstilbudet er enormt – uansett hva du liker.

Fjellturer med storslått utsikt er et naturlig førstevalg for mange, men hva med en runde golf på en av verdens mest spektakulære baner eller en padletur i kajakk?

Tromsø

Tromsø Norgesferie Bilferie

Nordens Paris fikk visstnok kallenavnet sitt på grunn av de moteriktige damene på slutten av 1800-tallet. Nå er nok ikke moten det største trekkplasteret til Tromsø, men byen har enormt å by på likevel.

På vinterstid er det nordlyset og aktiviteter som hundekjøring som trekker turister til byen, men også på sommerstid er det massevis å oppleve. Kombinasjonen av natur og byliv gjør Tromsø unik i verdenssammenheng.

Start dagen med en tur i den etterhvert velkjente fjellheisen, besøk verdens nordligste akvarium etter lunsj og avslutt kvelden med middag på én av byens mange gode restauranter.

Senja

Norgesferie Senja Bilferie

I likhet med mange av de andre stedene på denne lista byr Senja på spektakulære fjell som stuper ned i havgapet. Men Norges nest største øy har også store, grønne og flate partier på østsiden – og den kontrasten gjør Senja til et helt spesielt sted.

De små samfunnene på øya gir en egen ro, og selv om turisme også er en viktig næring her, er man langt unna det man ser i for eksempel Lofoten.

Senja ligger bare en tretimers kjøretur fra Tromsø, så det er gode muligheter for å kombinere byferien i Nordens Paris med rolige naturopplevelser på Senja.

Tana

De som er interessert i fiske kjenner nok allerede til Tana. Elva med samme navn anses som én av Norges beste lakseelver, men det finnes også en lang rekke andre friluftsopplevelser i området.

Fra Tana har du også enkel tilgang til Varangerhalvøya nasjonalpark som med sitt spesielle landskap byr på helt unike naturopplevelser.

Nord-Finnmark har også en rik samisk kultur som du kan bli bedre kjent med gjennom museer i både Tana og Varanger.

Midt-Norge

Atlanterhavsvegen

Norgesferie Atlanterhavsvegen Bilferie

Det er ikke uten grunn at James Bond-produksjonen tok turen til Atlanterhavsvegen da de skulle filme spektakulære scener til den nyeste filmen i serien. Veien som bukter seg mellom, og innom, holmer og skjær fra Fræna til Averøya byr på spektakulær utsikt året rundt – men er kanskje ekstra imponerende (og litt skremmende) når været ikke viser seg fra sin beste side.

Strekningen er ikke mer enn 36 kilometer, men det er én av de nasjonale turistveiene her til lands, og det er et perfekt alternativ hvis du likevel beveger deg nordover eller sørover langs kysten.

Hitra og Frøya

Hitra Norgesferie Bilferie

De to øyene som vokter inngangen til Trondheimsfjorden er kanskje mest kjent for oppdrettslaks blant en del Nordmenn. Det er imidlertid langt fra det eneste som finnes på de naturskjønne øyene ytterst i havgapet. For selv om fjellene ikke er like stupbratte som de på Vestlandet eller i Lofoten, byr de hundrevis av øyene og holmene i skjærgården på helt unike naturopplevelser for store og små.

Samfunnene her har livnært seg av fiske i hundrevis av år, og det er en naturlig ting å prøve seg på hvis man tar turen innom. Enten ved å leie en båt og ta turen ut blant holmene på egen hånd, eller ved å bli med på én av de mange organiserte turene som finnes. Eller kanskje havørnsafari frister mer? Uansett hva du velger, står naturopplevelsene i kø på Hitra og Frøya.

Oppdal

Oppdal Norgesferie Bilferie

Snaut to timer sør for Trondheim ligger et av Midt-Norges mest populære alpinsentre, men det er mange grunner til å ta turen innom Oppdal også på sommeren.

Oppdal ligger ved inngangsporten til både Dovrefjell og Trollheimen, og her har du et vell av muligheter for å utforske fjellene – uansett hvilket erfaringsnivå du har. For de mer erfarne kan en base i nærheten av Oppdal enkelt kombineres med en tur til toppen av Snøhetta.

For de mer eventyrlystne kan Oppdal by på aktiviteter som Rafting i Driva, ziplines, juving og klatring, og det er også lagt opp en rekke fine turruter i nærheten som også egner seg perfekt for de minste.

Trondheim

Trondheim Norgesferie Bilferie

Uansett om det er mat på Michelin-restauranter eller jakten på Viking-historiene, har Trondheim det du trenger. Norges tredje største by kan tilby det aller meste man trenger i en by – på relativt liten plass. Det gjør den perfekt å utforske til fots eller på sykkel (med en tur innom verdens eneste sykkelheis), og selv om du får sett mye på kort tid, er det alltid noe nytt å finne på.

En sommermiddag på Solsiden, et besøk til den sjarmerende gamlebyen Bakklandet eller en båttur ut til idylliske Munkholmen er bare noen av de mange aktivitetene Trondheim har å by på.

Røros

Røros Norgesferie Bilferie

Med sine idylliske trehus og den ikoniske kirken, er det mange som har et mentalt bilde av Røros dekket i snø – samtidig som gradestokken viser et tosifret antall kuldegrader. Det er imidlertid absolutt ingenting i veien for å også legge turen innom den sjarmerende småbyen på sommeren.

Et besøk i Olavsgruva vil garantert være spennende for både store og små, og både Røros og området rundt har et stort utvalg av lokale matprodusenter som kan by på unike smaksopplevelser. Du trenger heller ikke bevege deg langt før området kan by på flotte naturopplevelser – enten det er til fots, på to hjul eller med vann under kjølen.

Vestlandet

Geiranger

Norgesferie Geiranger Bilferie

Hvis du spør en utlending om hva de forbinder med Norge, så vil nok «fjorder» være det første veldig mange sier. Og når de sier fjorder, tenker de ofte på Geirangerfjorden. Fjorden står på UNESCOs verdensarvliste, og er dermed i et eksklusivt selskap med 212 andre naturperler – blant annet Grand Canyon og Great Barrier Reef.

De dramatiske fjordene tar pusten fra titusenvis av turister hvert eneste år, og selv om vi Nordmenn vanligvis har lett for å sette oss på et fly sørover, bør vi alle legge turen innom Geirangerfjorden minst én gang i livet for å oppleve det samme som turistene reiser verden rundt for å se.

Loen

Loen Norgesferie Bilferie

Med en spektakulær såkalt skylift som tar deg til toppen av fjellet på bare fem minutter og det tradisjonsrike Hotell Alexandra, er Loen et strålende utgangspunkt for deg som vil utforske fjell og fjorder på en litt mer komfortabel måte enn å bruke hele dagen på fjelltur.

For de eventyrlystne uten høydeskrekk, kan Via Ferrata-ruten som er satt opp i fjellet by på fantastiske naturopplevelser i trygge omgivelser med profesjonell sikring. Hvis du savner litt snø under skiene, er det heller ikke lange kjøreturen til Strynefjellet – hvor Strynefjellet sommerskisenter holder åpent hele ferien.

Jotunheimen

Jotunheimen Norgesferie Bilferie

Hva med å ta turen opp på Norges høyeste fjell i sommer? Galdhøpiggen ligger midt i Jotunheimen, og selv om det 2469 meter høye fjellet ikke bør være din aller første fjelltur, er det heller ikke en uoverkommelig tur for de som er i normalt god form.

Frister det kanskje mer med roligere turer? Jotunheimen har nok av det også – fra mindre fjell til turer i dalene med utsikt opp til de massive toppene. Overnattingsalternativer finnes det også rikelig av, og du kan velge mellom alt fra høyfjellshoteller og betjente DNT-hytter til enkle, ubetjente hytter oppe i fjellene. Eller hva med å sove en natt eller to i telt i det majestetiske landskapet?

Stavanger og Prekestolen

Stavanger Norgesferie Bilferie

Oljehovedstaden har vesentlig mer enn olje å by på, og er vel verdt et besøk i seg selv. Fra de sjarmerende, hvite trehusene i Gamle Stavanger, til de hippe barene og kafeene i Fargegata på andre siden av Vågen. Matfestivalen Gladmaten er Norges største av sitt slag, og i normale år tiltrekker den seg både produsenter og besøkende fra fjern og nær.

Fra Vågen går det også en rekke båtturer ut i skjærgården – for eksempel med RIB inn i Lysefjorden for å beskue Prekestolen fra vannet. Du kan også ta båten ut til Sør-Hidle hvor Flor og Fjære befinner seg – en helt spesiell botanisk hage midt ute i skjærgården med alt fra palmer og tropiske blomster til japanske Koi-karper.

Hardangerfjorden

Hardangerfjorden Norgesferie Bilferie

Landskapet rundt Hardangerfjorden er kanskje aller penest like før vi alle tar en lang og velfortjent sommerferie. Mellom mai og juni står nemlig nærmest hele fjorden i full blomst, da de mange frukttrærne langs fjorden våkner fra vinterdvalen.

Det er imidlertid ingenting i veien for å ta turen langs fjorden også senere på sommeren. Da får du muligheten til å nyte lokalprodusert mat og drikke rett fra de mange fruktgårdene, og du har også tilgang til et spektakulært landskap – uansett om du liker deg best nede langs fjorden eller opp i fjellene.

Ikke langt fra Odda finner du det yndede fotomotivet Trolltunga, men det finnes også en lang rekke andre turer med varierende vanskelighetsgrad i området.

Sørlandet

Mandal og Lindesnes

Mandal Norgesferie Bilferie

Norges sørligste by og Norges sørligste punkt er kanskje selve definisjonen av Sørlandet. Med sine sjarmerende hvite trehus, smale gater og en lang rekke strender å velge mellom, er Mandal et perfekt sted å tilbringe late sommerdager.

Lindesnes er også verdt turen – uansett vær. Fyret er et naturlig stoppested på veien østover eller vestover, og det finnes flere overnattingsmuligheter i nærheten. Hvis du er glad i god mat, bør du absolutt planlegge en tur innom. Her ligger nemlig det som sannsynligvis er én av verdens mest spektakulære restauranter: Under.

5.5 meter under havoverflaten kan du få servert mat i verdensklasse, men husk å bestille bord tidlig. Her er det ofte lange ventelister.

Kristiansand

Kristiansand Norgesferie Bilferie

Sabeltann og dyrepark er en naturlig ferieaktivitet for veldig mange med barneseter i bilen, og den klassiske familieferien byr på veldig mye bra for både store og små. Likevel har Kristiansand også mer å tilby – og på en god sommerdag er det lite som slår sørlandsidyllen i skjærgården.

Bystranda med sine palmer gir ferien en liten smak av sydligere strøk, og byen er i tillegg blant den med aller flest soltimer i Norge. Uansett om det er reker og hvitvin på restaurant, en snekketur i skjærgården eller en tur til Kjuttavika som står på programmet, kommer Kristiansand til å levere feriestemning for store og små.

Arendal og Tvedestrand

Arendal Norgesferie Bilferie

Pollen i Arendal er kjent for en del som steder hvor politikere og andre samfunnstopper møtes på sensommeren hvert år, men i sommerferien byr den sjarmerende sørlandsbyen på akkurat den stemningen man forventer.

Tvedestrand Nes Verk Norgesferie Bilferie

Hvis man heller vil ha en litt mindre og roligere by, kan Tvedestrand være et veldig godt alternativ. Med sine smale, bratte gater og mange antikvariater vil bokbyen være perfekt for de som vil ha en avslappende sørlandsferie. Her er du også bare en liten båttur unna Lyngør – stedet som for mange er den ultimate sørlandsdrømmen.

Kragerø og Portør

Kragerø Norgesferie Bilferie

For de som kommer østfra, regnes Kragerø som oftest som starten på Sørlandet. Byen har vært inpirasjon for en rekke kunstnere opp gjennom historien – blant annet bodde Edvard Munch her i en lang periode på begynnelsen av 1900-tallet og Theodor Kittelsen ble født der. I Kragerø kan du gå i dere fotspor og oppleve kunsten på en helt ny måte.

En kjøretur unna Krakerø finner du Portør. Det er en halvøy som strekker seg ut mot Skagerrak, og skjærgården rundt byr på blankskurte svaberg og en utsikt som strekker seg helt til Danmark. Det er et nesten uendelig antall fine badeplasser, så her trenger du ikke å være bekymret for at det blir for folksomt.

Farsund

Farsund Norgesferie Bilferie

Hvis piratene i Kristiansand blir litt for fjernt fra virkeligheten, kan det kanskje være på tide å legge turen innom Farsund.

Dette er kjent som en gammel pirathavn fra da kongen fortsatt utstedte såkalte kaperbrev som lot kapteinene drive med relativt lovlig piratvirksomhet. I dag kan man blant annet se denne historien i form av den ukeslange kaperfestivalen som vanligvis arrangeres på sommeren.

Farsund har også mye annet å by på – blant annet finner du Lista med sine populære surfestrender like i nærheten. Kanskje dette er året for å lære seg noe nytt?

Østlandet

Oslo

Norgesferie Oslo Bilferie

Hovedstaden har mer å by på enn mange kanskje er klar over – fra naturopplevelser i marka og i fjorden til restauranter og barer i verdensklasse. De klassiske turistattraksjonene som Vigelandsparken, Operaen og Holmenkollen bør naturligvis ses en gang, men hva med å bruke dagen på å utforske andre deler av byen? På Kampen og Rodeløkka finner du mindre gater med sjarmerende trehus, og i én av de mange parkene kan du nyte en lat ettermiddag med grill og kald drikke fra nærmeste butikk.

Vanligvis er det flere festivaler i løpet av sommeren hvor du kan se alt fra de største, internasjonale stjernene til mindre kjente band og artister som får vist seg frem på scenen.

Hemsedal

Hemsedal Norgesferie Bilferie

Hemsedal er nok mest kjent som vintersportdestinasjon for de som liker afterski, men det er også et perfekt sted for deg som jakter naturopplevelser på sommeren.

Her er det flust av aktiviteter for både store og små, men felles for dem alle er at de byr på nærkontakt med den flotte naturen i området. En tur på hesteryggen og en runde i klatreparken er perfekt for litt større barn, mens voksne kanskje vil prøve seg på en topptur – eller lære seg å klatre med tau.

Det er også en rekke gode fiskevann i nærheten, så en avslappende dag med tur i fjellet og jakt på ørret kan fort bli et av sommerens høydepunkter.

Drøbak og Oslofjorden

Oslofjorden Norgesferie Bilferie

Den lille byen på vestsiden av Oslofjorden er en skjult perle som byr på sørlandsstemning en snau time fra hovedstaden. De trange gatene og hvitmalte husene i den gamle delen av byen yrer av folkeliv på sommeren.

Fra havna kan du ta båt ut til Håøya og hilse på geitene som bor der i sommerhalvåret og spise lunsj på naturverkstedet – som blant annet lager ost på melken fra egne geiter. For de historieinteresserte bør Oscarsborg festning være en selvfølge. Her kan du få en omvisning i fortet som stoppet Blücher da tyskerne invaderte Norge i 1940.

Tønsberg og Tjøme

Tjøme Verdens Ende Norgesferie Bilferie

For mange i og rundt Oslo er Tønsberg og Tjøme selve definisjonen på sommer. På sommeren mangedobles innbyggertallet på Tjøme og brygga i Tønsberg våkner til liv.

Du kan for eksempel ta turen til Verdens ende for å skue utover havet, utforske de mange badeplassene i området eller nyte god mat og kald drikke i byen.

Tønsberg er Norges eldste by, og det finnes blant annet en rik vikinghistorie i området som kan være spennende å utforske for både store og små. De siste årene har en gjeng lokale ildsjeler også bygget en fullskala kopi av et vikingskip som det vil være mulig å bli med på tokt i skjærgården.

Dalen, Telemark

Telemark Dalen Norgesferie Bilferie

Det er lett å tenke på Lofoten, fjordene på Vestlandet eller idyllen på Sørlandet når Norgesferien skal planlegges. Telemark er imidlertid et annet sted som bør stå på den listen – og da kanskje særlig med vakre Dalen som utgangspunkt.

Historiske Dalen hotel er et naturlig utgangspunkt for å utforske området, for med sine bratte, skogkledde fjellsider og store vann er det mye å utforske. En tur på Telemarkskanalen er en opplevelse for både store og små – enten dere velger å ta en dagstur som ender tilbake på samme sted, eller vil ta båt hele veien ned til Skien gjennom de mange slusene.

Viking er aldri langt unna!

Vi i Viking Redningstjeneste er alltid klare til å hjelpe deg på veien hvis problemer skulle oppstå. Bare ring oss på 06000 eller bestill veihjelp på nett!