Visste du at dine gamle reflekser kan gi deg en falsk trygghet?

18.09.2020

Nå som vi har gått inn i vinterhalvåret, blir dagene kortere og det er kun få timer med dagslys. På denne tiden av året er det gjerne mørkt ute når vi drar på skole og jobb om morgningen, og mørkt når vi skal hjem. Det er derfor viktig at vi som fotgjengere er synlige for bilistene. Dette gjøres enkelt ved å bruke refleks når vi beveger oss ute i trafikken. Men har du sjekket at refleksene dine fortsatt fungerer optimalt?

Refleksene dine kan gå ut på dato

Reflekser er ferskvare og kan, som mye annet, også slites ut og miste den optimale effekten for refleksjon av lys. Derfor anbefaler vi at du hver sesong kontrollere refleksene dine. Dette gjør du enkelt ved å ta de med deg ut i mørket eller inn i et mørkt rom, for så å lyse på dem med en lommelykt fra minimum fem meters avstand. Gir ikke refleksen nok effekt, er ripete eller slitt, er det viktig at den byttes ut.

Vet du at reflekser som er CE-merket med kode EN13356 eller EN1150 er et bevis på at refleksen oppfyller standardene for refleksprodukter og garanterer en minimumsstandard for refleksjon? Reflekser som gjerne er sydd inn på klær og luer har ikke alltid tilstrekkelig effekt til å kunne brukes alene, og bør også kontrolleres.

Har du tenkt over at refleksen påvirker hvordan vi som fotgjengere oppfører oss i trafikken?

Dersom vi beveger oss ute i mørket uten refleks, er vi klar over at vi ikke er synlige for bilistene. Dette påvirker hvordan vi oppfører oss ved at vi generelt vil være mer varsomme, kanskje gå lenger ut av veien når det kommer en bil, og stoppe ved fotgjengerfelt til bilen sakker farten og vi vet at den har sett oss.

Når vi har på oss refleks derimot, vet vi at vi er synlige og vil derfor være mer avslappet i trafikken med viten om at vi blir sett av bilistene. Dette kan fort bli farlig dersom vi setter på oss en refleks som har gått ut på dato og mistet effekten. Dette gir oss en falsk trygghet ved at vi tror at vi er synlige, mens vi i realiteten er like usynlig som om vi ikke hadde gått med refleks i det hele tatt. Dette er også en grunn til hvorfor det er viktig å kontrollere refleksens effekt.

Bruker du refleks gir du bilistene 8 sekunder lengre reaksjonstid

Som en fotgjenger som ferdes i trafikken, er det å sørge for at du blir sett av bilistene, noe av det viktigste du kan gjøre for egen sikkerhet. Dette gjør du ved å huske og bruke refleks når det er mørkt ute. Det gir bilistene betydelig bedre tid til å reagere, og kan i mange tilfeller være avgjørende mellom liv og død. Dersom du ikke bruker refleks i mørket, vil du først bli synlig for bilistene på 25-30 meters avstand. Ved bruk av refleks kan bilistene se deg fra opptil 140 meters avstand med nærlys og 400 meter med fjernlys. Dette gir en økt reaksjonstid fra 2 til 10 sekunder med en fart på 50 km/t.

5 raske tips for bruk av refleks

  1. Løse reflekser henges lavt i knehøyde for å fange opp mest mulig lys fra billyktene
  2. For å være synlig fra flere vinkler, er refleksvesten det beste valget
  3. Ikke gå ut ifra at du er synlig på opplyste veier – lysene fra gatelykter, vinduer og trafikkskilt konkurrerer med hverandre og gjør det vanskeligere for bilistene å se fotgjengere som ikke bruker refleks
  4. Tenk over at selv om det er lyst når du går ut døra hjemme, kan det være mørkt når du skal hjem – ta alltid med deg refleksen
  5. Plasser reflekser i yttertøy og vesker du bruker ofte, så har du det alltid med deg

Husk refleks – i mørket kan dette skille mellom liv og død

Vi i Viking Redningstjeneste er opptatt av sikkerheten i trafikken og oppfordrer alle til å ta i bruk reflekser i vinterhalvåret. Fordi blant annet regn og våte veier skaper vanskelige kjøreforhold, og bremselengden forlenges, er det også viktig at bilistene får lengst mulig reaksjonstid. Jo flere reflekser du bruker, jo synligere er du for bilistene. Dette reduserer risikoen for å bli påkjørt i mørket med 85%.