Regn og våte veier skaper vanskelige kjøreforhold

26.08.2019

Årets første høstmåned er her, og det betyr ofte mange regndager som kan gi vanskelige kjøreforhold. Våte veier gir økt bremselengde, vannplaning og glatte veier med underkjølt regn. Regner det mye, kan også sikten bli dårligere. Dette kan skape farlige situasjoner på veiene våre om man ikke er varsom i trafikken og kjører etter værforholdene.

Behold kontrollen på veien i regnet

Når det regner og kjørebanen er våt, er det viktig å være ekstra oppmerksom på hva som skjer foran deg på veien. En økt bremselengde krever at du legger til rette for å bremse tidligere enn du normalt ville gjort på en tørr veibane.

For å ha best mulig kontroll på bilen, bør du alltid ha begge hendene på rattet og reduser farten etter kjøreforholdene, slik at dekkene får bedre trekkraft og kontakt med veien. Hold dobbel avstand til bilen foran deg, og vær oppmerksom på andre bilister og farer. I skarpe svinger bør du bremse kun på rett strekning før svingen, og unngå å bremse midt i selve svingen da det kan forårsake sleng på bilen.

Vannplaning gjør at dekket mister kontakten med bakken

Etter mye eller kraftig regn samler det seg mye vann på veiene. Kommer det vann mellom dekkene og veien som ikke får evakuert fort nok, oppstår vannplaning. Ved vannplaning så hoper vannet seg opp foran dekkene, helt til dekkenes vekt alene overgår trykket av dekket på veien. Dette gjør at dekket mister kontakten med veiflaten. Det fører til at dekkene begynner å skli og reagerer ikke når du prøver å bremse, styre eller akselerere. Bilen vil derfor skli fremover eller snurre rundt på veien.

Opplever du at vannplaning oppstår når du er ute og kjører i regnværet må du unngå å trå for hardt på bremsen og slippe gasspedalen forsiktig slik at farten reduseres og du får tilbake trekkraften igjen. For å unngå eller minske risikoen for vannplaning er det lurt å sjekke trykket på dekkene dine. For lavt trykk øker faren for vannplaning. Dekkenes mønsterdybde har også noe å si. En dypere mønsterdybde evakuerer vann fra dekkene bedre enn dekk med liten mønsterdybde.

Underkjølt regn skaper «usynlige» glatte veier

Et vanlig høstfenomen er underkjølt regn, noe som kan skape farlige situasjoner på veiene våre. Underkjølt regn betyr at regndråper som ikke er frosset til tross for temperaturer i dråpene under null grader, fryser til is straks de treffer bakken. Dette danner et livsfarlig belegg av is på veien, og kan for mange bare se ut som våt asfalt. En er derfor ikke klar over at det kan være glatt før det er for sent. Er du usikker på om veien kan være glatt, test veigrepet ofte, så er du forberedt på bremselengden.

Sørg for å ha god sikt på regnværsdagene

Sørg for å være godt forberedt til mange regndager i høst. Sjekk vindusviskerne på bilen din for best mulig sikt. Er det behov for nye, kan vi i Viking Redningstjeneste skifte dem ut for deg.

Får du problemer med bilen på veien i høst, kan du ta kontakt med oss på telefon 06000 eller bestille veihjelp på nettsiden vår, så hjelper vi deg videre.