Sikring av barn i bil: Slik gjør du det trygt

15.06.2021

Å velge et trygt barnesete og montere det riktig er mye av jobben, men det er også andre ting du bør tenke på.

Barns sikkerhet i bil har, heldigvis, blitt et større og viktigere tema de siste tiårene. Mens barn tidligere i beste fall hadde en sittepute, er det nå både krav til barneseter og en rekke råd som skal gjøre at barna er tryggest mulig om uhellet først skulle være ute.

Barna er det viktigste vi har, så å sørge for best mulig sikkerhet bør være øverst på alle foreldres liste. Og selv om de aller fleste er flinke til å bruke gode barneseter, er det likevel noen som er usikre på montering – og andre feller man kan gå i som gjør at bilturen blir mindre trygg enn den kanskje burde vært.

Bilstoler: Babystol, småbarnsstol og beltestol

De fleste deler inn barnestolene i tre forskjellige kategorier, og du må også regne med å ha tre ulike bilstoler til barnet etterhvert som det vokser.

Bilstol: Babystol

Babystol

Babystol (også kalt babysete eller bilsete for babyer) er den første bilstolen barnet skal bruke, og denne skal alltid være bakovervendt. Disse stolene brukes frem til barnet er rundt ett år – litt avhengig av høyde og vekt.

 • Retning: Alltid bakovervendt.
 • Festes med: Belter eller Isofix.
 • Frem til: Ca. 1 år avhengig av høyde og vekt.
 • Høyde (i-Size): Som regel 40-75 cm.
 • Vekt (ECE R44): Maks 13 kg.
Bilstol: Småbarnsstol

Småbarnsstol

Småbarnsstoler (også kalt barnesete, bilsete eller bilstol) er den andre bilstolen barnet må ha. Disse kommer i forskjellige størrelser, men passer som regel barn fra 6 måneder til 4-5 år.

Bilstol: Beltestol

Beltestol

Beltestol (også kalt barnesete, bilstol eller bilsete) er for større barn – frem til de ikke lenger er omfattet av kravet på 135 cm eller når vektgrensen til bilstolen. Som regel er dette når de er rundt 12 år gamle.

*Det finnes flere beltestoler som er godkjent for barn opp til 150 centimeter – selv om dette er høyere enn kravet i regelverket. Har du en sånn stol, er det anbefalt at barnet bruker den så lenge som mulig.*

Bilstol festemekanismer

Bilstol festemekanismer: ISOFIX og bilens belter

Det finnes i hovedsak to måter å feste barnestoler i bil på: ISOFIX og bilens egne belter.

ISOFIX

Bilstol festemekanisme: ISOFIX

ISOFIX har blitt standard i alle nye biler fra 2007, og du får stoler i alle kategorier med ISOFIX-fester.

Den aller største fordelen med disse festene er at det er mye enklere, og du reduserer risikoen for å montere feil – noe som kan gjøre barnesetet usikkert.

ISOFIX-systemet består av to festepunkter nederst på seteryggen og tilhørende feste på bilstolen. Når du skal montere et barnesete med ISOFIX-feste dytter du de lange metallstengene på barnestolen inn i hullene i setet. Du skal høre et tydelig “klikk” når festene er sikret, og det er også visuelle indikatorer på siden som viser rødt eller grønt. Grønt betyr at setet er festet korrekt, mens rødt betyr at festet ikke er skikkelig på plass.

For bakovervendte baby- og småbarnsstoler kreves det også et tredje festepunkt. Det vanligste er å bruke et støttebein som vippes ned og settes på gulvet mellom barnesetet og forsetet. Dette hindrer stolen fra å tippe fremover i en eventuell kollisjon.

Det finnes også mange beltestoler som bruker ISOFIX-fester, men her er ikke ISOFIX-festene det avgjørende for sikkerheten – siden barnet, og stolen med dem, skal festes med bilens egne belter i tillegg.

Bilens belter

Bilstol festemekanisme: bilens belter

Før ISOFIX ble standard ble veldig mange bilstoler i alle kategorier festet med bilens belter. Det innebærer at beltet festes på en forhåndsdefinert måte gjennom stolen slik at den sitter fast, men akkurat hvordan de festes vil variere mellom de ulike produsentene.

Stoler som festes med belter har blitt mindre vanlige de siste årene, men det er litt forskjell på de ulike kategoriene. For babystoler er ISOFIX det beste valget for de aller fleste, og også det det finnes størst utvalg av.

Småbarnsstoler finnes både i varianter som festes med belte og ISOFIX, men her er det verdt å merke seg at for deg som vil ha et barn som sitter bakovervendt så lenge som mulig kan beltefestet stol være det smarteste.

Grunnen til dette er at ISOFIX-festene kun er godkjent for en totalvekt på både barn og sete på 33 kilo. Med en beltemontert stol slipper du unna den begrensningen, og barnet kan dermed sitte bakovervendt lengre.

Beltestoler for større barn festes alltid med bilens belter, og de har heller ikke egne, innebygde belter slik som stolene til mindre barn. De kan likevel ha ISOFIX-fester som gjør at setet sitter godt fast selv om barnet ikke er bilen.

Noen barnestoler med beltefeste kan monteres både fremover- og bakovervendt. Da er det forskjell på hvordan bilens belter skal brukes for å feste stolen, og en del produsenter har fargekoding på disse festene. Her er det viktig å være nøye i monteringen.

Hva er best av ISOFIX og beltefestet barnesete?

Sikkerhetsmessig skal det ikke være noen forskjell på et korrekt montert barnesete som tilfredsstiller samme sikkerhetsstandard (R44 eller R129).

Forskjellen mellom de to handler først og fremst om to ting: Risikoen for feilmontering og praktiske løsninger.

Siden ISOFIX-stolene kun festes i nedre del av stolen gir det større muligheter for praktiske løsninger, som at du har en fast base med løs babystol eller at stolen kan snus sideveis så det blir lettere å få barn inn og ut.

Med en beltemontert stol er det veldig viktig at du er nøye når du monterer stolen og at beltene festes helt riktig.

Du bør også kjenne på stolen med jevne mellomrom for å passe på at den fortsatt sitter stødig. Hvis den blir stående over lang tid kan beltene gi etter litt over tid, og da risikerer du at stolen ikke sitter så godt fast som den skal. Heldigvis er løsningen på dette enkel: Ta ut stolen og montér den riktig på nytt.

Det kan være en god huskeregel at du sjekker dette minst et par ganger i året – for eksempel når du klargjør bilen for vinteren og sommeren, eller når du gjør andre ting som å legge om dekk eller sjekker bilbatteriet. Det viktigste er at du finner en rutine som fungerer for deg og som sørger for at barnestolen blir sjekket jevnlig.

Sikkerhetstips:

Det kan være en god huskeregel at du sjekker dette minst et par ganger i året – for eksempel når du klargjør bilen for vinteren og sommeren, eller når du gjør andre ting som å legge om dekk eller sjekker bilbatteriet. Det viktigste er at du finner en rutine som fungerer for deg og som sørger for at barnestolen blir sjekket jevnlig.

Les også:

Slik sikrer du barnet ditt riktig i bilen

Slik sikrer bu baby, småbarn og større barn i bil

Det aller viktigste når det kommer til sikring av barn i bilen er disse to punktene:

 1. Pass på at bilstolen er montert korrekt.
 2. Pass på at beltene er brukt riktig.

Slik sikrer du baby, småbarn og større barn trygt…

Sikring av baby i bil (ca. 0-1 år)

Babystoler finnes både med festemekanismer som bruker bilens egne belter og Isofix.

Det aller viktigste, uansett hvilken variant du har, er å lese bruksanvisningen nøye når du monterer stolen.

Pass også på at stolen sitter godt til enhver tid, og det er viktig at du tar en sjekk for å teste at den fortsatt sitter godt med jevne mellomrom – særlig hvis den er festet med bilens belter.

Sørg for å sjekke at beltene er festet på riktig sted og at de er stramme nok. Barnet skal ikke kunne bevege seg frem eller tilbake når det sitter fastspent i stolen. Sørg også for å ta av tykke ytterklær før du fester beltene.

Sikring av småbarn i bil (ca. 1-4 år)

Som hovedregel skal småbarn alltid sitte bakovervendt i barnesetet. Det finnes småbarnstoler som skal brukes forovervendt, men det er ikke anbefalt.

Også her er det viktig å montere stolen riktig og passe på at beltene er stramme. Det er også viktig å unngå at beltene blir vridd, for da risikerer man at de ikke fordeler kreftene ved en eventuell kollisjon på riktig måte.

Sikring av større barn i bil (ca. 5-12 år)

For større barn er det aktuelt å sitte fremovervendt i en beltestol etterhvert, men ekspertene anbefaler at man beholder den bakovervendte stolen så lenge den passer.

At barnet har bøyde ben når det sitter i stolen er ikke farlig, og heller ikke det man bør basere seg på. Høyde og vekt-grensene som gjelder for den aktuelle stolen er det som avgjør om den passer.

Bakovervendt eller forovervendt sikring av bilstol

Bakovervendt eller forovervendt bilstol sikring

Om barnet skal sitte forovervendt eller bakovervendt er et spørsmål en del foreldre stiller seg etterhvert som barna vokser.

Loven og standardene sier én ting, men ekspertene er likevel klare: La barna sitte bakovervendt så lenge som mulig!

Bakovervendt bilstol sikring

Bakovervendt bilstol sikring

Statistikk fra det svenske forsikringsselskapet Folksam viser at det er 5 ganger større sjanse for alvorlige skader eller død hvis et barn sitter forovervendt enn om det samme barnet sitter bakovervendt.

Det kan godt hende at barnas sittestilling ser ubehagelig ut etterhvert som de vokser, med bøyde ben inntil bakseteryggen. Dette er ikke en god nok grunn til å snu dem rundt, er ekspertene enige om.

Forhold deg til vekt- og høydebegrensningene til setet barnet bruker og unngå helst å snu barnet før det vokser ut av småbarnsstolen og må bruke en beltestol.

Forovervendt bilstol sikring

Forovervendt bilstol sikring

Når barnet har vokst ut av småbarnsstolen skal det sitte i en forovervendt bilstol. Her er det bilens egne belter som har jobben med å sikre barnet. Det er viktig at disse brukes riktig og at du er nøye det festes.

Bilpute er ikke en anbefalt løsning. La heller barna sitte i beltestolen frem til de er store nok til å sitte uten. Den gir best kollisjonssikkerhet om uhellet først skulle være ute.

Barnesete regler

I 1988 kom de første reglene som sa at barn mellom 0 og 3 år skulle sitte i et tilpasset sete, men kravet var ikke veldig strengt. Siden den gang har loven blitt oppdatert – sist i 2006. Da kom det nye krav og regler om at alle barn under 135 cm alltid skal bruke godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet, og at barn mellom 135 og 150 cm skal bruke det hvis det er tilgjengelig i bilen.

Med godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet menes det at det må være godkjent etter én av to internasjonale standarder:

 • ECE R44
 • ECE R129

Alle barneseter som selges i Norge skal være godkjent etter én av disse to standardene, og de skal være merket med hvilken av dem som gjelder.

Regelverk og standarder for barneseter

De to standardene (ECE R44 og ECE R129) som gjelder er likeverdige i lovens øyne, så du kan bruke lovlig bruke et barnesete som tilfredstiller én av dem.

Dette er de viktigste forskjellene på de to standardene:

 ECE R44:  ECE R129:
 Den eldste standarden  Nyere standard
 Basert på barnets vekt  Basert på barnets høyde
 Ikke testet for sidekollisjon  Testet for sidekollisjon
 Bakovervendt til 9 kg  Bakovervendt til 15 mnd
 Testet med eldre test-dukker  Testet med nyere test-dukker

R129 er den nyeste standarden, og er dermed også regnet for å være den tryggeste. Barneseter som er godkjent etter denne har blitt testet for sidekollisjonssikkerhet og har i tillegg bedre beskyttelse av hode og nakke i en eventuell ulykke.

Ved at man tar utgangspunkt i høyde istedenfor vekt, er det også større sjanse for at du velger det riktige barnesetet – siden de fleste foreldre har en bedre oversikt over barnets høyde enn nøyaktig vekt.

I tillegg skal de nyere R129-barnesetene brukes bakovervendt lengre enn de tidligere versjonene som følger R44-standarden: Til barnet er 15 måneder gammelt istedenfor 9 kilo.

Selv om standarden sier at barn skal sitte bakovervendt til 9 kilo eller 15 måneder, anbefaler produsenter og trafikksikkerhetsorganisasjoner at barna sitter bakovervendt så lenge som mulig – i praksis frem til de ikke lenger passer i den bakovervendte stolen.

Som regel betyr dette at barn bør sitte bakovervendt til de er minst 4 år gamle, og gjerne enda lenger hvis de fortsatt passer i setet.

Barn i forsetet

I utgangspunktet er det ingenting i veien for å ha et barnesete i forsetet. Det er likevel et par ting du må huske på…

Airbag må alltid deaktiveres hvis:

 • Barnesetet er bakovervendt.
 • Barnet er under 140 cm. og sitter i beltestol.

Airbagen deaktiveres som regel ved å bruke nøkkelen i en bryter som sitter i fotbrønnen på passasjersiden. Hvis denne deaktiveres er det også viktig å huske å aktivere den igjen før noen voksne skal sitte i bilen.

Airbag deaktivert symbol

Å la airbagen være aktivert med bakovervendt barnesete er både ulovlig og livsfarlig for et barn hvis du ender opp med å kollidere. Da kan airbagen kjøre at barnesetet og barnet blir trykket inn i forsetet.

Hvis du skal ha et barnesete i forsetet er det også viktig å sørge for at du som sjåfør har god sikt. Barneseter kan være ganske store, men du må alltid kunne se både speilene og ut av sidevinduet når barnesetet er på plass.

Kjøpe brukt barnesete?

Å kjøpe et barnesete brukt på Finn eller andre steder kan virke som en god løsning for å spare penger, men det er viktig at du er helt sikker på hva det har blitt utsatt for.

Et barnesete er, på samme måte som en hjelm, et engangsprodukt. Det betyr at når det har vært utsatt for en kollisjon skal det kastes og ikke brukes igjen. Dette er fordi man ikke kan vite om det er skadet på innsiden og hvordan det vil takle en eventuell ny kollisjon.

Når du kjøper et brukt barnesete er det derfor viktig at du kjenner til hele historikken til barnesetet. Dermed er det som regel ikke noe problem å kjøpe et fra venner og familie, men det er vanskelig å være helt sikker på denne historikken hvis du kjøper fra noen du ikke kjenner.

Hva som regnes som en kollisjon er vanskelig å si helt konkret, men for å være på den sikre siden kan man operere med at hvis bilen må på verksted på grunn av kollisjonen så bør barnesetet også byttes.

Pakking av bil

Pakking av bil

Å pakke bilen trygt er også en viktig del av å sikre både barn og voksne i bilen. Når du skal på bilferie, enten den går til utlandet eller kortere norgesferier, er det viktig å tenke deg om når du pakker bilen. Det betyr at det ikke skal være noen løse gjenstander i bilen som kan treffe de som sitter i den ved en eventuell kollisjon.

Nettbrett, mobiler, vannflasker og annet bør sikres godt hvis de skal brukes mens du kjører, og det finnes løsninger for dette som er kollisjonstestet. De koster gjerne litt mer, men forskjellen kan være enorm ved en eventuell kollisjon.

Det er også viktig at du alltid bruker hundegitter eller et solid bagasjeromsnett for å sikre at det som ligger i bagasjerommet kommer flyvende om noe skulle skje. Selv små og relativt lette gjenstander kan bli livsfarlige i en kollisjon.

Ofte stilte spørsmål og svar

Ofte stilte spørsmål og svar om sikring av baby, småbarn og større barn i bil.

Hva er forskjellen på bilstol, bilsete og barnesete?

+

Bilstol, bilsete og barnesete brukes ofte om hverandre. Det er først og fremst tre kategorier du må tenke på: Babystol, småbarnstol og beltestol.

Er det påbudt med barnesete?

+

Ja, det er påbudt at alle barn under 135 skal bruke godkjent sikringsutstyr i bilen.

Når kan barn sitte foran?

+

Barn kan sitte foran så lenge airbag er deaktivert om de sitter bakovervendt eller er under 140 cm.

Når kan barn sitte på bilpute?

+

Bilpute er ikke en anbefalt løsning. Det beste er om barnet sitter i en beltestol frem til de er store nok til å sitte alene.

Oppsummering: barn i bil

Det er påbudt å sikre barn i bilen med godkjent sikringsutstyr – noe som betyr et barnesete som er godkjent etter én av to standarder: R44 eller R 129.

Å navigere i markedet for bilstoler kan være vanskelig, men det aller viktigste er å velge et sete som er godkjent etter disse standardene (som skal gjelde alle som selges av forhandlere i Norge) og følge bruksanvisningen nøye.

Barnet trenger tre bilstoler i løpet av livet: En babystol frem til de er ca. 1 år, småbarnsstol frem til 4-5 år og beltestol frem til de er cirka 12.

i-Size (R129) er den nyeste standarden for barneseter og stoler godkjent etter denne har også blitt testet for sidekollisjon.

Bilstoler kan festes med både ISOFIX og bilens belter, og det er ingen forskjell i hvor trygge de er så lenge de er montert korrekt – men ISOFIX er lettere å montere riktig.

Hvis du er usikker på hva du trenger kan det lønne seg å ta en tur til en forhandler som har et godt utvalg. Ta med deg bilen og prøv de forskjellige modellene i akkurat din bil. Både biler og stoler varierer i størrelse og utforming, så det er ikke sikkert at stolen naboen anbefalte er perfekt for deg. De ansatte i butikkene har ofte mye kunnskap og kan hjelpe deg til å finne riktig bilstol.

Ellers er det viktig å huske at barn helst bør sitte bakovervendt så lenge som mulig. Dette er det desidert tryggeste, og når de er vant til det vil bilsyke sjelden være et problem.