Hvordan sjekke dekkslitasje?

Den enkleste måten å sjekke mønsterdybden på dekkene dine er med bruk av en mønsterdybdemåler. Noen dekk har også mønsterdybdeindikator (slitasjevarslere) som gjør det lett å se når du my skifte dekk. Men hvis dekkene dine ikke har slitasjevarslere og du ikke har en mønsterdybdemåler så kan du kontrollere dekkene dine med en mynt eller fyrstikk.

Husk at loven krever minimum 1,6 millimeter mønsterdybde på sommerdekk (Viking anbefaler 3 millimeter) og minst 3 millimeter på vinterdekk (Viking anbefaler 4 millimeter)

Slik sjekker du dekkene dine med en 20-kroners mynt:

Avstanden fra kanten av en 20-kroners mynt til teksten “norges konge” er 4 millimeter. Så hvis du setter mynten i mønstersporet og kan lese teksten er mønsterdybden for liten.

Slik sjekker du dekkene dine med en 1-krone mynt:

På kronesiden av mynten er den ytterste ringen ca 4 millimeter. Så hvis du stikker mynten nedi dekkmønsteret og du kan se den ytterste ringen på mynten er mønsteret på dekket under 4 millimeter.

Slik sjekker du dekkene dine med en fyrstikk:

Lengden på svovelhodet til en fyrstikk er 3-4 millimeter. Når du fyrstikken stikkes inn i dekkmønsteret skal du ikke kunne se svovelhodet. Hvis det er synlig, er mønsterdybden for liten

Hvis du er usikker på mønsterdybden bør du ha dekkene kontrollert av en ekspert. Les mer om dekkskift her→