Fersk sjåfør? – vi gir deg noen gode råd på veien

19.08.2019

Ved å se på statistikk fra Statens Vegvesen, ser vi at det i 2018 var om lag 67 700 personer som hadde oppkjøring for førerkort klasse B og besto. Den største andelen av disse er helt ferske sjåfører. Som en helt ny bilist på veien kan man i starten synes at det er litt skummelt, men også gøy å kunne kjøre alene. Vi gir deg noen gode råd som kan komme godt med den første tiden på veien.

Det er viktig å være komfortabel bak rattet

De første gangene en setter seg bak rattet etter bestått førerprøve, uten at kjørelæreren eller en forelder sitter i passasjersetet, kan være utfordrende for noen. Selv om førerprøven er bestått med glans, kan en likevel være litt nervøs den første tiden ute i trafikken alene. Dette er særlig fordi en ikke lenger har noen ved siden av som forteller hva som skal gjøres og som gir en trygghet ved å alltid passe på.

Noen tips til nye bilister på veien

Det er mye en må være oppmerksom og følge med på i trafikken. Et godt tips for deg som er en helt fersk sjåfør og som kanskje føler deg litt usikker i starten, er å ta noen kjøreturer på steder med lite trafikk, der du er kjent. Da får du brukt litt tid på å bli trygg på veien og bak rattet når du er alene i bilen og ikke har kjørelæreren der.

Når du kjører på veien er det viktig passe på at du alltid holder god avstand til bilen foran deg. Er du usikker på om du ligger for nærme, er det bedre at du heller legger deg litt for langt bak, så er du på den sikre siden.

Det er selvfølgelig veldig viktig å la mobilen ligge i fred, slik at en ikke blir distrahert. Legg den sånn at den er ute av synet, så blir du ikke fristet til å plukke den opp mens du kjører. Er det en telefonsamtale du må ta eller en melding du må svare på, så kjør bilen inn til siden der det er mulig, før du plukker opp telefonen.

Husk at du har ansvar for å sikre barn under 15 år. Er du ny sjåfør og har eksempelvis med deg et yngre søsken som passasjer i bilen, er det viktig huske på at du har ansvar for at bilbeltet er på. Blir du stoppet, har du som sjåfør ansvaret.

Mange glemmer trafikkregler og skilt

Allerede i løpet av det første året etter at man har bestått førerprøven, er det mange som glemmer essensielle trafikkskilt og trafikkregler. Det er også mange som blir usikre på blant annet lukeparkering og andre ting. Dette kan føre til at man velger å ikke begi seg ut på disse tingene, og ferdighetene forsvinner. Det er noe som blant annet kan skape hindringer for å få parkert noen steder.

Er du som ny sjåfør usikker på slike ting, anbefaler vi å ta med deg en forelder eller en annen erfaren sjåfør og friske opp kunnskaper og ferdigheter på de områdene en er usikker. Dette skaper en trygghet hos deg som sjåfør, og minsker risikoen for store og små ulykker.

Viking Redningstjeneste er her for ferske sjåfører

Dersom du som fersk sjåfør i trafikken opplever problemer med bilen på veien, står vi i Viking klare til å hjelpe deg videre. Vi har et fordelaktig medlemskap med gode medlemsfordeler. Får du problemer er det bare å ta kontakt med oss på telefon 06000 eller bestille veihjelp direkte på nettsiden vår. Vi kommer raskt til stedet du er, uansett tid på døgnet.