Høstferie-trafikken krever varsom kjøring

24.09.2019

Det nærmer seg høstferie og skolefri for mange, noe som er en tid mange bruker på å reise bort. Det betyr økt trafikk i perioden noe som gir en økning i antall trafikkulykker. Tall hentet fra Statens Vegvesen for september 2018, viser at det til sammen var 17 personer som omkom og 52 personer som ble hardt skadet i trafikken i september i fjor. Det er derfor viktig at du som bilist kjører forsiktig og er ekstra oppmerksom i trafikken i ferieutfarten.

Høstværet byr på utfordringer på veiene våre

Med høstværet medfølger mørkere tider og det kan være lett å undervurdere hvor fort det blir mørkt. I tillegg til at regn og våte veier som kan skape vanskelige kjøreforhold og dårligere sikt, gjør det vanskeligere for bilister å ha kontroll på veien. Fordi høstferien er en tid der mange nordmenn reiser bort på eksempelvis fjellet, er det en økning i antall biler på veiene, noe som skaper flere farlige situasjoner og det er en høyere forekomsten av trafikkulykker.

Ved å ta noen enkle forhåndsregler som å redusere hastigheten på veien, unngå å gjøre unødvendige forbikjøringer og holde god avstand til bilen foran deg, kan mange farlige situasjoner unngås. Reis i god tid, så unngår du stress, samtidig som du må smøre deg med litt ekstra tålmodighet på veier der det kan oppstå køer og mye trafikk.

Nordmenn kan bli bedre på bruk av refleks

Nå som soloppgangen bare blir senere og senere, og solnedgangen tidligere og tidligere, er det også viktig at fotgjengere, syklister og andre som oppholder seg ved trafikken, bruker refleks. Bruk av refleks kan gi bilister en reaksjonstid fra to til ti sekunder ved en fart på 50 km/t. Dette kan være avgjørende sekunder og i tilfeller utgjøre forskjellen mellom liv og død.

Trygg trafikk har gjort en undersøkelse for 2018 som viser at kun 4 av 10 bruker refleks. Undersøkelsen viste at voksne over 30 år og menn er de som er dårligst på å ta i bruk refleks, mens barna er flinkest. Tallene viser også at det er langt flere som bruker refleks langs en landevei enn i sentrum. Det er viktig å være synlig i høstmørket, uansett alder og uansett hvor man går. Sørg derfor for å ha reflekser på plass til både voksne og barn, og sjekk at refleksene du har hjemme ikke er slitt ved å lyse med en lommelykt på refleksen.

Ta forhåndsregler og forbered deg til mørketiden

Dersom du skulle få problemer med bilen i høstværet, kan du ta kontakt med oss i Viking Redningstjeneste på telefon 06000 eller bestille veihjelp direkte på nettsiden vår. Vi hjelper deg videre, uansett hvor du befinner deg og tid på døgnet.