Tauing av bil – dette er det viktig å tenke over

06.03.2019

I tilfeller der en bil har havarert og ikke vil gå for egen kraft, kan tauing være nødvendig for å frakte bilen til et verksted eller ut av risiko for farlige situasjoner. Ved utføring av tauing selv, uten bilbergere, er det viktige regler som må følges og ting det er viktig å tenke over før du starter.

Regler for tauing av bil

Dersom du selv skal håndtere en tauing ved hjelp av et annet kjøretøy, er det noen regler det er viktig å være oppmerksom på før start. I første omgang er det viktig å se på vekten på de to kjøretøyene. Det havarerte kjøretøyet kan ikke veie mer enn 2 ganger så mye som kjøretøyet som skal trekk. Er ikke vekten på kjøretøyene innenfor grensen, må bilbergere tilkalles.

Ved tauing må den havarerte bilen ha både bremser og styre som fungerer optimalt, da bilen må ha en sjåfør som bremser og styrer under tauingen. Det er ikke lov å taue på motorvei, og den høyeste hastigheten du kan kjøre i er 30 km/t. Du kan kun taue ett kjøretøy av gangen, der du benytter en godkjent trekkforbindelse for tauing. Avstanden mellom kjøretøyene kan ikke være på mer enn fire meter. Er avstanden mer enn to meter, må trekkforbindelsen markeres tydelig.

Slik fester du trekkforbindelsen

Tauekroken til bilen ligger normalt i bagasjerommet. Dette er en lang metallgjenstand med en skrue i den ene enden og et øye i andre. Mange biler har et krokfeste gjemt bak et lokk i støtfangeren. For å få lirket opp lokket kan det være nødvendig med en skarp eller smal gjenstand, som eksempelvis en kniv. Tauekroken skrus så fast i krokfestet.

Har trekkbilen et tilhengerfeste, anbefales det at dette benyttes, da det er mange biler som har kroker kun godkjent for å trekke biler på flat bakke og uten ekstra vekt i form av bagasje eller personer.

Vær forsiktig ved tauing av bil med automatgir

Dersom det er en bil med automatgir som skal taues, bør du være svært forsiktig for å unngå store og dyre skader. I utgangspunktet fraråder vi å taue biler med automatgir, og heller tilkalle veihjelp for sikker frakt av bilen. Dette er fordi automatkassen på slike biler får smøring fra motoren når den er på. Det vil si at ved tauing av en bil med motoren av, går tannhjulene rundt med stor kraft uten at de får olje. Dette kan føre til at girkassen blir ødelagt, og dyre kostnader kan påløpe.

Hvis det er nødvendig eller du likevel vil taue en bil med automatgir, kan du gjøre dette med forsiktighet. Bilen kan taues i korte hastigheter på 1-2 kilometer, med en hastighet på rundt 25 km/t. Selv om dette følges, vil det likevel ligge en risiko for skader på bilen.

Viking bistår med tauing

Det er viktig at reglene for tauing overholdes. I situasjoner der kjøretøyet ikke faller inn under reglementet ovenfor, er vi i Viking behjelpelige med tauing til verksted. Vi transporterer kjøretøyet ditt ved hjelp av trekking eller løfting opp på en av våre tilpassede servicebiler. Vi utfører tauing av personbil, MC, lastebil eller annet type kjøretøy. Kontakt oss på telefon 06000, så kommer vi raskt til stedet du er, uansett tid på døgnet.