Unngå stress og ulykker i årets påsketrafikk

09.04.2019

Om lag halvparten av Norges befolkning reiser på påskeferie. Det betyr mye utfart og mange biler på veiene, noe som leder til en økt risiko for ulykker. Flesteparten ferierer hjemme i Norge, og for mange bærer turen opp på påskefjellet. Det er viktig å være ekstra varsom og kjøre forsiktig i påskeuken. Vi gir deg noen gode råd til bilturen.

Påskeutfarten fredag og onsdag blant de verste kollisjonsdagene

Påsketrafikken står for årets største utfartsuke og særlig møteulykker og utforkjøringer skjer oftere enn vanlig. Dette er høytiden for stressbulking og påkjørsler, spesielt bakfra. Fredag før påske og onsdag før skjærtorsdag er blant de aller største kollisjonsdagene.

Stress i trafikken øker risikoen for ulykker

Mange av trafikkulykkene i påsken skjer som følge av stress på veien. Demp stressnivået ved å planlegge godt og gå inn i feriemodus fra du setter deg inn i bilen. Ved å ta høyde for at det blir mye trafikk og kø, er du bedre forberedt og stressnivået holdes nede uten å øke under turen. Vi anbefaler samtidig at du følger med på trafikkmeldingene, slik at du har oversikt over hvor det er mye kø, der det kan ha skjedd en ulykke eller lagt opp omkjøringer.

Det er mange biler på veiene, spesielt til og fra påskefjell som Trysil, Hafjell, Geilo, Hemsedal og Norefjell, men også flyplassene. Du kommer ikke fortere frem selv om du stresser, og du sparer lite tid på å kjøre forbi en eller to biler på veien. Det er bedre å heller få noen minutter mindre tid på hytta, enn å risikere å havne i en stygg ulykke. Slik bevarer du sikkerheten til deg selv, dine medpassasjerer og andre bilister på veien.

Legg bilturen utenfor rushtiden

For å minske stressnivået og antall timer i bil, anbefaler vi å enten reise tidlig om morgningen, eller sent om kvelden. Reiser du i 6-7 tiden om morgningen kommer du deg ut før det blir rush, og unngår den ekstreme trafikken opp til påskefjellet. Det samme gjelder om du reiser sent på kvelden etter at de fleste allerede har reist.

Selv om det alltid lønner seg å reise utenfor den verste rush-tiden, er det ikke alle som har mulighet til det. Derfor er det best, om du skal reise i rushen, å holde deg oppdatert på køer og eventuelt legge opp til en annen kjørerute. Det er også viktig å være oppmerksom på at det i fjellet kan være kolonnekjøring og stengte veier.

Kjør etter trafikk og forhold

En sen påske med høyere temperaturer sørger for mindre snø og tørre veier i lavlandet. Kjøreforholdene i høyden kan derfor være skiftende. Det er lett å bli vant til tørre og fine veier, og det er derfor viktig å være oppmerksom på at kjøreforholdene kan skifte fort, slik at du omstiller kjøringen til kjøreforholdene og trafikken når du kommer lenger opp i fjellet.

Vi oppfordrer bilistene til å ta ekstra hensyn til hverandre og kjøre etter forholdene. Forbikjøringer og høyere hastighet enn det forholdene tillater sparer deg minimalt med tid. Pass alltid på at du har minst tre sekunders avstand til bilen foran deg.

Travel påsketrafikk også på vei hjem fra ferie

Husk også at trafikken på vei hjem fra påskeferie er like travel og byr på mange køer og biler på veiene. Dette gjelder spesielt 2. påskedag, som er den aller siste dagen i ferien. Når du skal reise hjem fra fjellet, anbefaler vi at du enten legger kjøreturen til kvelden før, eller så tidlig som mulig på mandagen. De fleste ønsker å få mest mulig tid på hytta, og den verste trafikken oppstår derfor på ettermiddagen og kvelden.

Viking er tilgjengelig hele året – hele døgnet

Skulle du være uheldig å havne i en ulykke eller få problemer med bilen på vei til eller fra påskeferien, er vi i Viking alltid tilgjengelig. Ring oss på telefon 06000, så kommer vi raskt til stedet du er og hjelper deg videre. Vi ønsker deg en riktig god påske!