Dette må du gjøre hvis du har fylt bensin på dieselbilen

17.09.2020

Hvis du har fylt feil drivstoff, er det aller viktigste å ikke starte motoren.

Å fylle feil drivstoff kan være fort gjort. Enten du har fylt bensin på dieselbilen eller diesel på bensinbilen, er det én ting som gjelder: Ikke start bilen, men ring oss i Viking slik at vi kan hjelpe deg med å løse problemet med feilfylling – før det gjør stor skade på bilen.

Konsekvensene av å starte motoren hvis du har fylt feil drivstoff kan være store og dyre –så det gjelder å holde hodet kaldt hvis uhellet først har vært ute. Unngå å starte motoren eller skru på tenningen i bilen –selv om du bare skal flytte den noen meter.

Dette må du gjøre hvis du har fylt bensin på dieselbilen eller omvendt:

  1. Ikke start bilen eller skru på tenningen
  2. Dytt bilen unna hvis nødvendig
  3. Hvis du allerede har startet bilen, må du stoppe den så fort som mulig
  4. Ring 06000 slik at vi kan hjelpe deg på stedet eller bestill veihjelp på nett

Siden omkretsen tilrøret på dieselpumpene er større enn på bensinpumpene, er det mye vanligere å fylle bensin på dieselbiler enn omvendt. I 2019 hadde Viking hele 3241 utrykninger til uheldige bilister som hadde fylt feil drivstoff bare i Norge, og mange av disse fikk hjelp på stedet.

Bensin på dieselbil kan bli veldig dyrt

Hvis du starter motoren etter å ha fylt bensin på dieselbilen, risikerer du at motoren får store skader og at du må bruke titusenvis på reparasjoner.

Grunnen til det er at diesel fungerer som smøremiddel i noen deler av motoren, mens bensin løser opp smøremidler. Det betyr at en dieselmotor som er laget for å få denne smøringen vil kunne bli ødelagt av bensin.

Det skal heller ikke mye bensin til før denne effekten slår til, så selv om du bare har fylt litt bensin på dieselbilen bør tanken tømmes og fylles på nytt før du starter bilen.

Bensin På Dieselbil Bensinstasjon Feilfylling
Bensin på dieselbil feilfylling

Å fylle diesel på en bensinmotor er ikke like kritisk, men du bør uansett ikke starte bilen da det vil føre til problemer med drivstoffsystemet og kreve større reparasjoner enn hvis du får tømt tanken med én gang.

Hvis du likevel kjører videre etter å ha fylt bensin på dieselmotoren, er det stor sjans for at motoren mister kraft eller at bilen stopper plutselig. Da har som regel skaden allerede skjedd, og du må belage deg på å bytte ut dyre deler i drivstoffsystemet.

Store reparasjoner kan også bli resultatet hvis du ignorerer ukjente lyder i bilen. Se oversikten over hva de forskjellige ulydene betyr.

Tømmer tanken på stedet

Hvis du ikke har startet bilen, kan vi i Viking hjelpe deg relativt enkelt. Vi har flere biler med utstyr for å tømme drivstofftanken på bilen din, og på den måten kan vi i de fleste tilfeller kvitte oss med det som har blitt fylt feil – og du kan fylle på med riktig drivstoff etterpå.

Bensin På Dieselbil Tanktømming
Bensin på dieselbil tanktømming

Så lenge bilen ikke har vært startet, vil dette gjør at du slipper unna andre reparasjoner og bilen kan kjøres videre fra bensinstasjonen.

Hvis du har startet bilen før du ringer, må bilen på verksted for en grundig kontroll av drivstoffsystemet. I noen tilfeller kan du være heldig og unngå skader, men i verste fall kan det å kjøre med feil drivstoff føre til skader som koster mange titusener å reparere.

Har uhellet skjedd er vi alltid tilgjengelig for å bistå deg. Kontakt oss på 06000 hele døgnet, uansett hvor du befinner deg i landet.