Lover og regler
Ofte stilte spørsmål om regler, krav og lover relatert til kjøretøy Norge. Lurer du på hva trafikkskiltene betyr? Eller har du spørsmål om sikring av barn i bil? Her finner du svarene.
Både hunder og katter vil ha godt av å venne seg til transportburet før turen. Ha buret fremme og la det bli en del av hverdag og lek. Legg gjerne inn tepper og leker som dyret er glad i. En godbit er også med på å få dyret til å trives i buret sitt.
Bøter og andre straffer for fartsoverskridelser varierer etter hvilken fartsgrense som gjelder. Over finner du satsene som gjelder pr. 1.februar, 2023.
Det er viktig å ikke dimme eller blende ned fjernlyset for tidlig. Du skal først skifte fra fjernlys til nærlys når de to lyskjeglene fra din bil og den som kommer imot møtes.
En tommelfingerregel for når du bør skru på fjernlysene igjen er to billengder foran den andre bilen. Da blender du motgående bil minst mulig, samtidig som du beholder god sikt når dere har passert hverandre.
Det finnes ikke egne regler for sikring av dyr i bil i Norge. Det du må forholde deg til er generelle regler for sikring av last. Det betyr at hvis du har et kjæledyr i bilen skal det sikres med enten godkjent transportbur eller være fastspent i sikkerhetssele.
Det er ikke tillatt å bruke tåkelys sammen med nærlys eller fjernlys, men på dagtid kan tåkelys brukes i stedet for nærlys. Å bruke tåkelys i kombinasjon med nærlys kan faktisk gi dårligere sikt...
Alle barn under 135 cm skal alltid skal bruke godkjent barnesikringsutstyr (barnesete, bilstol, osv.) som er tilpasset barnets høyde og vekt. Barn mellom 135 cm og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr hvis det er tilgjengelig i bilen. Hvis godkjent sikringsutstyr ikke er tilgjengelig kan barn under 150 cm og over 135 cm kan bruke bruke ordinært bilbelte. Etter dette skal både barn og voksne sikres med bilens belter.
Parkering forbudt skilt gjelder fram til: nærmeste veikryss, nytt parkering forbudt skilt, stans forbud skilt, parkering skilt, parkeringssone skilt eller slutt på parkeringssone skilt.
Så sant det er mulig bør hunden alltid være plassert i et godkjent bur, som er trygt forankret til bilen. Om dette ikke er mulig kan du bruke en sikkerhetssele som er tilpasset hunden.
I Norge har vi ni skiltgrupper: fareskilt, vikepliktskilt og forkjørsskilt, forbudsskilt, påbudsskilt, opplysningsskilt, serviceskilt, veivisningsskilt, underskilt og markeringsskilt.
Det er ingen regel om hvor lenge du skal blinke, siden rundkjøringer varierer veldig i størrelse. Tommelfingerregelen er at du hele tiden skal gjøre det enkelt for de rundt deg å forstå hvordan du vil kjøre, det vil si at du skal plassere deg tydelig og blinke i god tid før du foretar deg noe.
ECE R44 og ECE R129 er regelverkene for barneseter (bilstoler og bilseter for barn). Alle barneseter som selges i Norge må være godkjent etter én av disse to regelverkene, og de skal være merket med hvilken av dem som gjelder.
Fjernlys skal lyse opp minst 100 meter foran bilen, men moderne biler har enda sterkere fjernlys som gir lys vesentlig lengre frem enn det lovverket krever.
Det er ingen begrensning til maksimal tillatt lysstyrke, men husk at trafikkreglene sier at fjernlys ikke må benyttes slik at andre trafikanter blir blendet...
Motortrafikkvei ble tidligere kalt «Motorvei klasse B». Motortrafikkvei likner en motorvei, men det er ofte ingen midtdeler/midtskille og det er vanligvis bare ett kjørefelt i hver retning. Kun kjøretøy som kan kjøre en viss hastighet kan bruke veien.
Du har rett til å klage på en parkeringsbot du har fått. Klagen kan rettes enten til virksomheten som har ilagt gebyret eller til kommunen der parkeringen fant sted.
Ja, det er lov å bytte felt i rundkjøringer, men husk at du har vikeplikt og ikke glem blinklys og å sjekke blindsonen.
Det er anbefalt at barn sitter bakovervendt i bilen så lenge som mulig – helst til de har vokst ut av den bakovervendte småbarnstolen. Som regel er dette når de er 4-5 år.
I Norge er det strengt forbudt å parkere eller stanse i sykkelfelt. Dette er for å sikre syklistenes sikkerhet og opprettholde god flyt i trafikken. Overtramp av denne regelen kan forårsake farlige situasjoner for syklister og medføre bøter for bilisten.
I følge skiltforskriften så betyr stoppskilt dette:
Skiltet angir at kjørende skal stanse helt før kjøring inn på kryssende veg eller før kryssing av planovergang, og at den kjørende har vikeplikt for kjørende trafikk i begge retninger på kryssende veg eller at den kjørende skal gi fri veg for sporvogn og jernbanetog på kryssende planovergang. Stansen skal skje foran og inntil stopplinje, eller dersom stopplinje mangler, så nær den kryssende veg som mulig.
Utenfor tettbygd strøk er fareskilt vanligvis plassert 150-250 meter foran faren som varsles om. I tettbygd strøk er avstanden fra fareskiltet til faren vanligvis 50-100 meter.
Mange bilister blir usikre når de ser parkering forbudt skilt med pil. Underskiltet med pil angir hvilken retning det trafikkskiltet gjelder.
Det er lov å parkere der det er skiltet med Parkering tillatt eller Parkeringssone, på oppmerkede parkeringsplasser og på plasser som ikke reguleres av trafikkreglene, så fremt det er veiutvidelser eller opparbeidet plass der det går an å parkere.
Noen steder har gratis parkering på kvelden og natten, men det er viktig å sjekke skiltingen nøye for å unngå bøter.
En motorvei har krav om å ha minst to kjørefelt i hver retning, atskilte kjørebaner, og kan ikke ha plankryss med jernbane eller en annen vei.
En motortrafikkvei likner en motorvei, men oppfyller ikke alle kravene. Motortrafikkvei kan i motsetning til en motorvei ha sideveier tilsluttet i plankryss. Den trenger heller ikke midtdeler og har vanligvis bare ett felt i hver kjøreretning.
Forskriftene om trafikkskilt sier ikke noe om hvor lenge man må stoppe ved stoppskilt. Loven er at man er forpliktet til å stanse helt ved stoppskilt. Bilen skal stå helt stille, og man må være sikker på at det er klart før man kjører ut i krysset.
I Norge er det påbudt at godkjent kjørelys, fjernlys eller nærlys alltid er tent under kjøring. Dette betyr at du må kjøre med lys om dagen. På dagtid er lysets oppgave først og fremst å gjøre deg mer synlig for andre trafikanter...
Ja, det gjør det. Snakk med en veterinær, så vil du få hjelp til å finne midler som passer til kjæledyret ditt.
De generelle fartsgrensene er på 50 km/t og 80 km/t. Disse skal følges når det ikke er satt opp skilt med annen fartsgrense.
50 km/t brukes i byer og tettsteder. 80 km/t brukes utenfor tettbygde strøk.
Med “godkjent barnesikringsutstyr” menes barneseter/bilstoler som er godkjent etter én av to internasjonale standarder: ECE R44 eller ECE R129.
Nei, det er ikke påbudt å blinke inn i rundkjøring, men det er anbefalt når du har andre trafikanter rundt deg som vil ha nytte av informasjonen.
Fartsgrensen gjelder fra den blir angitt, frem til det kommer nytt skilt. Hvis det ikke er skiltet, gjelder generell fartsgrense.
For å gjøre andre på veien oppmerksomme på at noe uforutsett har skjedd må du bruke nødblink (også kalt varsellys eller nødsignallys). Du skal bruke varsellys når du står stille eller beveger deg vesentlig saktere enn det som er forventet på et visst sted. Hvis bilen står i veikanten ved en ulykke eller lignende må du også huske varseltrekanten...
Parkeringslys skal alltid være tent når du bruker andre billys (nærlys, fjernlys, tåkelys foran, tåkelys bak, osv). Du kan ikke bruke parkeringslys i ettermonterte ekstralys sammen med bilens originale parklys.
Sjekk blindsonen når du skal skifte felt eller kjøre ut av rundkjøringen.
Ifølge loven skal nærlyset lyse opp minst 40 meter foran bilen, men på moderne biler lyser nærlyset opp veien mellom 50 og 100 meter foran bilen...
I Norge er det ulovlig å kjøre med snø på bilens tak. Snøen kan løsne under kjøring, noe som kan være farlig for andre. Det er derfor viktig å fjerne all snø og is, inkludert fra taket, før man starter å kjøre. Sjåfører som stoppes med overdreven snø på kjøretøyet risikerer først og fremst et midlertidig kjøreforbud, inntil snøen er fjernet. I alvorligere tilfeller kan dette også medføre en bot.
Tåkebaklys er viktig sikkerhetsutstyr når sikten er dårlig. Reglene for bruk av tåkelys bak er:
- Biler kan ha ett eller to tåkelys bak.
- Hvis det kun er et tåkebaklys, skal det være plassert på venstre side.
- Når du bruker tåkelys skal bilen ha en varsellampe i dashbordet.
En huskeregel for bruk av tåkebaklys er at hvis du ser nærlysene til de som kjører bak er sikten for god til at du trenger tåkelys bak...