Trafikksikkerhet
Ofte stilte spørsmål og svar relatert til trafikksikkerhet. Lurer du på hva som er riktig når det gjelder sikring av barn, dyr og last i bil? Her finner du svar og løsninger.
Skal du ha med katt i bil skal den alltid være plassert i et godkjent transportbur.
Både hunder og katter vil ha godt av å venne seg til transportburet før turen. Ha buret fremme og la det bli en del av hverdag og lek. Legg gjerne inn tepper og leker som dyret er glad i. En godbit er også med på å få dyret til å trives i buret sitt.
Det er viktig å ikke dimme eller blende ned fjernlyset for tidlig. Du skal først skifte fra fjernlys til nærlys når de to lyskjeglene fra din bil og den som kommer imot møtes.
En tommelfingerregel for når du bør skru på fjernlysene igjen er to billengder foran den andre bilen. Da blender du motgående bil minst mulig, samtidig som du beholder god sikt når dere har passert hverandre.
Det finnes ikke egne regler for sikring av dyr i bil i Norge. Det du må forholde deg til er generelle regler for sikring av last. Det betyr at hvis du har et kjæledyr i bilen skal det sikres med enten godkjent transportbur eller være fastspent i sikkerhetssele.
Alle barn under 135 cm skal alltid skal bruke godkjent barnesikringsutstyr (barnesete, bilstol, osv.) som er tilpasset barnets høyde og vekt. Barn mellom 135 cm og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr hvis det er tilgjengelig i bilen. Hvis godkjent sikringsutstyr ikke er tilgjengelig kan barn under 150 cm og over 135 cm kan bruke bruke ordinært bilbelte. Etter dette skal både barn og voksne sikres med bilens belter.
Så sant det er mulig bør hunden alltid være plassert i et godkjent bur, som er trygt forankret til bilen. Om dette ikke er mulig kan du bruke en sikkerhetssele som er tilpasset hunden.
ECE R44 og ECE R129 er standardene for bilstoler. Alle bilstoler som selges i Norge må være godkjent etter én av disse, og de skal være merket med hvilken av dem som gjelder.
Nei, de trenger ikke være på når man kjører i dagslys, men de skal alltid være på når man kjører i mørket, for eksempel på kvelden eller gjennom en tunell.
Barn trenger tre forskjellige bilstoler. Første bilstol barnet må ha er en babystol, neste er en småbarnsstol og den siste bilstolen er en beltestol. Hvilken bilstol du må kjøpe kommer an på høyden og vekten til barnet.
Minimer risikoen for å skli på snødekte veier ved å kjøre med jevn og kontrollert fart. Unngå plutselige akselerasjoner som kan forårsake at dekkene mister grep. I nedoverbakker, reduser farten og velg et lavere gir for å opprettholde kontroll uten å overbelaste bremsene. Når du nærmer deg en sving, start en gradvis nedbremsing i god tid før du dreier rattet. Dette hjelper deg å beholde kontrollen når du kjører i snøvær eller på snødekte veier.
Når du kan begynne å bruke en forovervendt bilstol avhenger av hvilket bilstol du har og hvilket regelverk/standard stolen er godkjent etter:
I barneseter som er godkjent etter ECE R44 regelverket skal barnet sitte bakovervendt frem til 9 kilo.
I barneseter godkjent etter ECE R129 reglene er kravet at barn skal sitte bakovervendt opp til de er 15 måneder.
Selv om standarden sier at barn skal sitte bakovervendt til 9 kg eller 15 måneder, anbefaler både produsenter og trafikksikkerhetsorganisasjoner at barna sitter bakovervendt så lenge som mulig – helst til de er minst 4 år.
ECE R44 og ECE R129 er regelverkene for barneseter (bilstoler og bilseter for barn). Alle barneseter som selges i Norge må være godkjent etter én av disse to regelverkene, og de skal være merket med hvilken av dem som gjelder.
Bilstol, bilsete og barnesete brukes ofte om hverandre. Det er først og fremst tre kategorier av sikringsutstyr du må tenke på:
- Babystol
- Småbarnstol
- Beltestol
Det er mye som bør gjøres for å klargjøre bilen for vinteren og snøvær. Start med å bytte til vinterdekk, kontroller dekktrykk, dekkslitasje og mønsterdybde, fjern all snø og is fra bilen, inkludert taket, og sørg for at du har nok drivstoff og spylevæske. Dette sikrer både sikkerhet og komfort under kjøring i snøvær.
Når du skal på kjøretur i snøvær er det lurt å ha en isskrape, en liten spade, og ekstrautstyr som hurtigkjetting for utfordrende veistrekninger. For lengre turer, pakk en bag med varmt tøy og mat i tilfelle nødsituasjoner. Les mer om utstyr du bør ha i bilen og hvordan du klargjør bilen for vinteren her.
Selv om bruk av bilpute er godkjent, er det ikke en anbefalt løsning. Bilputer gir mye dårligere sikkerhet enn en bilstol. Dette er fordi det er krevende for barnet å sitte på en bilpute med belte plassert riktig. Det er fort gjort at bilbelte blir liggende over magen i stedet for hoftene. Dette øker sjansene skader i en ulykke. Det er derfor anbefalt at barn sitter i en beltestol frem til de er store nok til å sitte alene.
Ja, du kan ha bagasje i baksetet, men sørg for at det er godt festet med stropper eller med bilbelte. Ikke stable så høyt at du sperrer for sikten.
Det er anbefalt at barn sitter bakovervendt i bilen så lenge som mulig – helst til de har vokst ut av den bakovervendte småbarnstolen. Som regel er dette når de er 4-5 år.
Det er påbudt å sikre barn i bil. Alle barn under 135 cm skal bruke godkjent sikringsutstyr (babystol, småbarnsstol eller beltestol) i forhold til barnets høyde og vekt. Barn mellom 135 og 150 cm skal også bruke godkjent utstyr hvis det er tilgjengelig i bilen...
Når du kan snu barnesete forovervendt er avhengig av hvilket bilstol du har og hvilket regelverk/standard stolen er godkjent etter:
- I barneseter som er godkjent etter ECE R44 regelverket skal barnet sitte bakovervendt frem til 9 kilo.
- I barneseter godkjent etter ECE R129 reglene er kravet at barn skal sitte bakovervendt opp til de er 15 måneder.
Selv om standarden sier at barn skal sitte bakovervendt til 9 eller 15 måneder, anbefaler produsenter og trafikksikkerhetsorganisasjoner at barna sitter bakovervendt så lenge som mulig – i praksis frem til de ikke lenger passer i den bakovervendte stolen...
Utenfor tettbygd strøk er fareskilt vanligvis plassert 150-250 meter foran faren som varsles om. I tettbygd strøk er avstanden fra fareskiltet til faren vanligvis 50-100 meter.
Hvilken retning bilsolen skal monteres komme an på hvilken type bilstol du har. Babystoler skal alltid monteres bakovervendt. Småbarnsstoler er anbefalt å montere bakovervendt. Beltestoler monteres fremovervendt.
Alle barn under 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er tilpasset barnets høyde og vekt. Barn mellom 135 cm og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr hvis det er tilgjengelig i bilen. Hvis godkjent sikringsutstyr ikke er tilgjengelig, kan barn under 150 cm og over 135 cm bruke ordinært bilbelte.
Når man er over 150 cm, skal både barn og voksne sikres med bilens belter.
Når du skal kjøre i snøvær må du først sjekke at alle lysene er rene og frie for snø og is før du begynner å kjøre. Hvis sikten er under 100 meter, bruk tåkelys. Husk å slå dem av når sikten forbedrer seg for ikke å blendende andre trafikanter.
Babystolen skal byttes ut med en småbarnsstol når barnet ditt kan sitte oppreist selv, og/eller når barnets høyde og vekt overskrider maksgrensen til bilstolen. Dette er vanligvis når barnets hode er i linje med babystolens høyeste punkt.
Ja, det gjør det. Snakk med en veterinær, så vil du få hjelp til å finne midler som passer til kjæledyret ditt.
Ben første bilstolen barnet trenger er en babystol og er vanligvis den du tar med babyen hjem fra sykehuset i. Disse bilstolene er er spesialdesignet for babyer og kan brukes fra barnet er nyfødt (med et spedbarnsinnlegg) frem til de har nådd vekt- og høydegrensen til bilstolen. Vanligvis når de er rundt ett år.
Kort fortalt så vil barnet ditt trenge tre forskjellige bilstoler i løpet av livet. Første bilstol barnet må ha er en babystol, neste bilstol trenger er en småbarnsstol, og den siste bilstolen er en beltestol. Hvilken bilstol du må kjøpe kommer an på høyden og vekten til barnet.
Med “godkjent barnesikringsutstyr” menes barneseter/bilstoler som er godkjent etter én av to internasjonale standarder: ECE R44 eller ECE R129.
Usikret last i biler er livsfarlig. På grunn av farten vil selv så små gjenstander som en vannflaske eller et nettbrett, kunne gjøre stor skade ved en bråbrems eller kollisjon. Ved en bråbrems i så lav fart som 50 km/t vil en gjenstand på tre kilo få en vekt på hele 90 kilo. Jo raskere bilen kjører, desto større blir kraften til de løse gjenstandene.
Nærlys skal rekke minimum 40 meter fremover, fjernlys skal lyse opp veibanen minimum 100 meter fremover.
Den beste måten å sikre kjæledyr i bilen, er i godkjente bur som er festet i bilen. Buret bør helst plasseres i bagasjerommet, helt inntil bakseteryggen. Dette er tryggest både for dyret og passasjerene.
Hvis barnet ditt er over 36 kg, men under 12 år er beltestoler for større barn som er godkjent etter ECE R129 standarden et alternativ. Denne standarden er basert på barnets høyde og mange modeller kan brukes opp til barnet er 150 cm.
Sikkerhetsmessig er det ikke noe forskjell på en bilstol som er riktig montert med et ISOfix eller seler. Så lenge bilstolen er godkjent etter ECE R44 eller ECE R129 og montert riktig er både bilstoler sikret med ISOfix og bilens belter trygge å bruke.
I Norge er det ulovlig å kjøre med snø på bilens tak. Snøen kan løsne under kjøring, noe som kan være farlig for andre. Det er derfor viktig å fjerne all snø og is, inkludert fra taket, før man starter å kjøre. Sjåfører som stoppes med overdreven snø på kjøretøyet risikerer først og fremst et midlertidig kjøreforbud, inntil snøen er fjernet. I alvorligere tilfeller kan dette også medføre en bot.
Skru av fjernlysene når lyskjeglene fra din og møtende bil treffer hverandre. Skru på igjen når dere er cirka to billengder fra hverandre.