Innvendig bilvask – slik rengjør du bilen riktig og effektivt

15.12.2021

For mange er det en selvfølge at bilen skinner på utsiden, mens de glemmer at interiøret er like viktig. Innvendig vask av bil har ikke bare med komfort å gjøre, det er viktig for trafikksikkerheten, for eksempel gjennom å vaske frontruten riktig.

Holder du bilen ren innvendig tar du også bedre vare på interiøret, noe som gjør at du unngår verditap når du skal selge bilen.

Noen ganger er det selvfølgelig nok å gå kjapt over med støvsuger og fuktig klut, men med jevne mellomrom bør innsiden få en like god og grundig rengjøring som utsiden.

Her er den komplette guiden til en effektiv innvendig vask av bilen din…

1. Klargjør bilvask utstyret du trenger

Det finnes mange produkter på markedet som hjelper deg med den innvendige bilvasken, men du kommer langt med ting du allerede har i skapet…

En støvsuger, en børste, gode mikrofiberkluter, milde vaskesprayer, salmiakk og litt Zalo er det viktigste du trenger for en god innvendig vask, så kan du selv velge hvor mange ekstra spesialprodukter du ønsker å investere i.

Kjøper du spesialprodukter, som for eksempel interiørsjampo, tekstilrens eller skinnrens, så husk å lese bruksanvisningene nøye, slik at du er trygg på at produktene passer til din bruk. Det er også viktig å huske at milde produkter alltid er det beste.

2. Rengjør bilmatter

Person som vasker bilmatter med høytrykkspyler.

Begynn med å ta ut gulvmattene. Disse er ikke til pynt, men skal hindre skitt og fukt i å komme i kontakt med tepper og tekstiler, og derfor er det viktig at de rene, hele og tørre.

Start med å spyle dem med høytrykkspyler eller hageslange, så vasker du dem med såpe og vann. Hvis mattene er veldig skitne, for eksempel på vinteren, kan det være lurt å starte med en runde med avfettingsmiddel før du fortsetter med å spyle og vaske dem.

Rene matter er helt essensielt når du skal gjøre bilen klar for sommeren. Salt, søle og fukt fra vinteren må bort, for å unngå at det blir vond lukt og i verste fall at det blir flekker du ikke får bort. Undersøk også om mattene er hele og ikke for slitte, i så fall bør de byttes.

La mattene tørke mens du tar resten av vasken.

TIPS: Husk at mattene skal være helt tørre før du legger dem inn igjen.

3. Rydd bilen

Det høres kanskje ut som en selvfølge, men vær nøye med å rydde ut all søppel og andre løse ting før du starter med rengjøringen.

Ikke nøy deg med det du ser ved første øyekast, men titt også under og mellom seter og i andre hulrom, det er utrolig hva vi klarer å miste eller glemme når vi er ute og kjører.

Ta ut barneseter og andre løse gjenstander som vil være i veien for deg når du starter med å støvsuge og vaske innvendig. Jo ryddigere det er, desto enklere blir resten av jobben.

Til slutt tar du for deg bagasjerommet. Rydd det ordentlig og ta ut alt løst, sånn at du kommer godt til overalt her også når du starter støvsugingen.

4. Støvsug grundig

Person som støvsuger bilseter.

Start med å støvsuge hele bilen, inkludert bagasjerommet, nøye. Det gjør resten av rengjøringen mye enklere for deg.

De fleste vet at vintermånedene krever at vi er litt ekstra nøye med bilvasken utvendig, men også innsiden av bilen søles ned av salt og grus på denne tiden av året.

Start med å støvsuge dører, dashbord midtkonsoll, koppholdere og oppbevaringsrom. Pass på kriker og kroker mellom setene og sprekkene mellom seteputene, her samler det seg ofte mye støv og skitt.

Avslutt med en grundig runde på gulvteppet. Ta deg tid til å flytte setene frem og tilbake, sånn at du kommer ordentlig til.

TIPS: Hvis bilen er ekstra skitten, kan du gå over knotter, karmer, terskler og pedaler med en liten kost eller malerpensel for å få løs alt smuss og skitt, før du går løs med støvsugeren.

5. Vask frontrute, vinduer og speil

Innvendig vask av frontruten er viktig for god sikt og bør gjøres jevnlig. I tillegg til vanlig støv og flekker vil det legge seg en film med skitt og fett som gir skjolder og dårlig sikt.

For å få frontruten helt ren er det smart å la sprayflasken ligge og heller bruke en bøtte varmt vann med litt salmiakk og en dråpe Zalo. Salmiakk og Zalo løser opp fettet i filmen som legger seg på ruta og er derfor perfekt til å vaske frontruten både utvendig og innvendig.

Vask frontruten med en myk mikrofiberklut, og tørk umiddelbart av med en annen tørr klut, sånn at det ikke blir striper. Siden frontruten er stor kan det være smart å dele jobben i to og ta for deg ett felt av gangen, det gjør jobben enklere.

Når du er ferdig med frontruten kan du bruke samme vasketeknikk på resten av vinduene og speilet.

God sikt er så viktig for trygg kjøring, at når du er i gang med å vaske frontruten kan du benytte sjansen til også å se etter riper og steinsprut og å sjekke at vindusviskerne fungerer som de skal, eller om de trenger å bli byttet.

6. Vask dashbord

Person som vasker dashbordet og skjermer i bilen.

Dashbord og skjermer er typiske støvsamlere, samtidig er det ikke her du vil bruke for mye vann eller spray. Det enkleste er å spraye litt universalspray på en fuktig klut og tørke over. Pass på at kluten kun er fuktig, ikke våt.

Sørg for at du får med deg alle flater, knotter, brytere og instrumenter, og husk at de fleste ratt kan justeres ut og inn, sånn at du kommer til overalt.

Til slutt går du over alle skjermer og andre flater som kan bli skjoldete med en myk klut.

TIPS: Sørg for at såpen eller sprayen du bruker på dashbordet og skjermer er mild og ikke inneholder slipemidler, og spray aldri direkte på skjermen, men ha den rett på kluten.

7. Vask rattet

Rattet er det du rører oftest i bilen og kan være en ordentlig bakteriebombe.

I tillegg til å dra over med en fuktig klut med jevne mellomrom, er det smart å ta seg tid til å rengjøre det ordentlig en gang imellom. Også her kan du bruke universalspray på en fuktig klut, eller du kan gå til innkjøp av en interiørsjampo.

Hvis du har skinnratt bør du bruke skinnrens som trekker godt inn. Husk da å avslutte med litt skinnkrem for å holde skinnet mykt, bare vær nøye på å ikke bruke for mye, sånn at skinnet blir glatt og vanskelig å holde i.

8. Vask og rens seter og barneseter

Person som vasker bilsete med seterens.

Ofte holder det med en god runde med støvsugeren på setene, eventuelt ta en runde med en fuktig klut, men også her er det greit å gi dem en ordentlig rens med jevne mellomrom, de blir ofte mer skitne enn vi tror. Bruk en god interiørsjampo og følg bruksanvisningen nøye.

Start med å se etter ekstra stygge flekker. Begynn med å spraye litt rett på flekken og la det virke i noen minutter, skrubb så godt med en interiørskrubb eller annen børste, deretter tørker du av med en mikrofiberklut.

Når flekken er borte fortsetter du med resten av setene, ikke bruk mye sjampo og vær nøye med børsten.

Hvis du har barneseter gir du dem samme behandling som bilsetene.

Dersom du har skinnseter bruker du først en skinnrens og deretter en skinnkrem som gir fuktighet til skinnet.

Velg alltid milde vaskemidler, hvis du ikke nøyer deg med bare vann.

TIPS: Dersom du har en dampvasker trenger du knapt bruke såpe i det hele tatt, disse både rengjør og tar knekken på bakterier.

9. Vask dørkarmer, tepper og bagasjerom

Det er viktig å vaske dørkarmer og terskler året rundt, men spesielt om vinteren bør du være nøye med å få bort all søle, salt, skitt og fukt. Hvis dette blir liggende for lenge kan det i verste fall starte å ruste, så vær nøye her.

Bruk fuktig klut og en myk børste, om det trengs. Dersom det er så skittent at du ønsker litt ekstra kraft, kan du bruke litt interiørsjampo. Når du er ferdig med vasken er det viktig at du tørker godt over, sånn at det ikke er fuktig noen steder.

Hvis teppene og bagasjerommet ikke er veldig skitne holder det med god støvsuging, eventuelt kan du gå over med en fuktig klut.

Dersom det fortsatt er flekkete og skittent etter dette, kan du bruke litt av den samme interiørsjampo du brukte på setene. Ekstra gjenstridige flekker får en egen omgang med sjampo og børste.

Når du er ferdig med vasken kan du legge alt på plass igjen. Hvis du har tatt ut barneseter før vasken, kan du nå benytte sjansen til å sjekke at barnesetet er riktig og ordentlig sikret.

TIPS: Husk å ta en siste sjekk om alt er ordentlig tørt, sånn at du ikke drar med deg unødvendig fuktighet.

Etter innvendig vask av bilen

Når du er ferdig med den innvendige vasken, kan du ta noen grep for å gjøre jobben raskere og enklere for deg selv neste gang, og som hjelper på det generelle vedlikeholdet av bilen.

Du får for eksempel kjøpt gode produkter som tar vare på dashbordet, og impregnering som beskytter setetrekkene dine – enten det er tekstiler eller skinn. Tar du deg tid til dette en gang imellom, bevarer du interiøret pent lenger og vaskejobben blir mye lettere.

For noen kan det være aktuelt å gjøre noe med lukten i kupeen, for eksempel om du har hund eller røyker. Den enkleste måten å gjøre dette på er ved å skifte pollen/allergifilteret og rense airconditionanlegget. Her finnes det gode renseprodukter å få kjøpt, eller du kan sette det bort, hvis du ikke vil gjøre det selv.

Når du er i gang med en så grundig vask som dette, kan det være greit å ta med noen ekstra trinn, spesielt hvis vasken er en del av å gjøre bilen vinterklar. Bruk for eksempel noen minutter på å kontrollere dekktrykk og mønsterdybde. Det er fort gjort og så vet du at du kan sette deg inn i både en ren og trygg bil.

Ofte stilte spørsmål og svar

Hva trenger jeg for å vaske bilen innvendig?

+

Det viktigste er støvsuger, børste, gode mikrofiberkluter, milde vaskesprayer, salmiakk og Zalo. I tillegg finnes det mange gode produkter på markedet, som for eksempel interiørsjampo, renseprodukter til aircondition og avfettingsmidler til gulvmattene. Bruk alltid milde produkter.

Hvordan får jeg frontruten helt ren og uten skjolder?

+

Vask frontruten med en myk mikrofiberklut, og tørk umiddelbart av med en annen tørr klut, sånn at det ikke blir striper. Siden frontruten er stor kan det være smart å dele jobben i to og ta ett felt av gangen, det gjør jobben enklere. Bruke en bøtte varmt vann med litt salmiakk og en dråpe Zalo. Salmiakk og Zalo løser opp fettet i filmen som legger seg på ruta og er derfor perfekt til å vaske frontruten.

Hvordan rengjør jeg skinnseter?

+

Skinnseter trenger egne produkter. Bruk en mild skinnrens først, deretter en skinnkrem som holder skinnet mykt. Bruk svamp på store flater og en liten børste for å komme til i sømmer og lignende.

Oppsummering: Innvendig bilvask

Dette er de viktigste tingene du trenger å vite om å vaske bilen innvendig:

  • Regelmessig innvendig bilvask er bra for å bevare interiøret, trafikksikkerheten og komforten.
  • Begynn vasken med å rengjøre gulvmattene, så de rekker å tørke ordentlig mens du vasker resten.
  • Rydd bilen ordentlig før du begynner å støvsuge og vaske, løse gjenstander kan i verste fall skape farlige situasjoner under kjøringen.
  • Støvsug hele bilen inkludert bagasjerommet, nøye. Dette gjør resten av rengjøringen mye enklere for deg.
  • Vask frontrute, vinduer og speil nøye. En ren frontrute er viktig for trafikksikkerheten.
  • Vær forsiktig med fuktighet på dashbordet og der det er elektronikk. Spray rengjøringsmiddel på kluten, ikke rett på dashbordet.
  • Rattet er det du berører oftest i bilen og kan bli en bakteriebombe. Vask det regelmessig med fuktig klut eller en interiørsjampo.
  • Vask og rens bilseter og barneseter med egnet vaskemiddel. Seter i skinn trenger spesialprodukter.
  • Vask dørkarmer, tepper og bagasjerom nøye, spesielt om vinteren, da salt, grus og søle kan skade interiøret og i verste fall føre til rust.

Noe annet du lurer på? Du finner kanskje svaret på vår FAQ. Husk at Viking står klare til å hjelpe deg dersom du får problemer. Bestill veihjelp døgnet rundt på 06000.