Alt om bilstoler: Babystol, småbarnsstol og beltestol

14.03.2022

I Norge er det påbudt å sikre barn i bil og alle barn under 135 cm må bruke godkjent barnesikringsutstyr som er tilpasset barnets høyde og vekt.

Men bilstol markedet er en jungel av regler, lover, standarter, systemer og typer.

Så det er ikke rart hvis du sliter derfor med å velge riktig bilstol til ditt barn.

Her får du informasjonen du trenger for å sikre ditt barn i bilen…

De ulike bilstol typene

Bilstoler (også kalt bilsete eller barnesete) er hovedsaklig delt inn i tre forskjellige kategorier: babystol, småbarnstol og beltestol. For at bilstolen skal beskytte barnet ditt på riktig måte er det viktig at du velger riktig bilstol type. Bilstolen må nemlig være tilpasset størrelsen til barnet. Dette betyr at du må ha tre ulike stoler til barnet etterhvert som det vokser…

Bilstol: Babystol

Babystol

Babystol er spesialdesignet for babyer og er den første bilstolen barnet skal bruke. Babystoler passer barn i alderen 0-15 måneder, med en høyde på 40-75 centimeter, og en vekt fra 0-13 kg.

 • Retning: Alltid bakovervendt.
 • Festes med: Belter eller Isofix.
 • Høyde: ca. 40-75 cm (ECE R 129).
 • Vekt: Maks ca. 13 kg (ECE R44).
 • Alder: 0 – 15 måneder.

Som en tommelfingerregel kan man si at babystoler kan brukes frem til barnet er rundt ett år, men husk at babystoler har høyde og vektbegrensning.

ECE R129 godkjente bilstoler er for eksempel basert på høydeklasser, men for babystoler har de også en vektgrense på maks 12 kg.

Sjekk alltid bruksanvisningen til babystolen du har kjøpt.

Når det er på tide å bytte til en småbarnsstol?

Babystolen skal byttes ut med en småbarnsstol når barnet ditt kan sitte oppreist selv, og/eller når barnets høyde og vekt overskrider maksgrensen til bilstolen. Dette er vanligvis når barnets hode er i linje med babystolens høyeste punkt.

Bilstol: Småbarnsstol

Småbarnsstol

Småbarnsstoler er den neste bilstolen barnet må ha etter babystolen. Bilsolen kommer i forskjellige størrelser, men passer som regel barn fra 6 måneder til 4-5 år, med en høyde på ca. 61 – 125 cm, og en vekt på 9 – 25 kg.

 • Retning: Anbefalt bakovervendt.
 • Festes med: Belter eller Isofix.
 • Høyde: ca. 60 – 125 cm (ECE R 129).
 • Vekt: ca. 9 – 25 kg (ECE R 44).
 • Alder: ca. 6 mnd – 6 år.

Selv om det finnes småbarnsstoler som kan monteres fremovervendt er det sterkt anbefalt å velge en bakovervendt småbarnsstol.

Kollisjonstester og mye forskning viser at det er tryggest å sikre småbarn i en bakovervendt småbarnsstol.

Du bør derfor sikre barnet ditt i en bakovervendt småbarnsstol så lenge som mulig. Bilstolekspertene anbefaler minimum fire år.

Når er det på tide å bytte til en beltestol?

Småbarnsstolen skal byttes ut med en beltestol når barnet veier mer eller er høyere en bilstolens maksgrense for vekt og høyde. Uansett er småbarnsstolen for liten når øverste del av barnets øre er i linje med bilstolens høyeste punkt.

Bilstol: Beltestol

Beltestol

Beltestol er den neste og siste bilstolen barnet trenger etter småbarnsstolen. Beltestolen er for større barn og passer vanligvis fra 4-12 år, med en høyde på ca. 100-150 cm, og en vekt på 15-36 kg.

 • Retning: Alltid fremovervendt.
 • Festes med: Bilens bilbelter.
 • Høyde: ca. 100 – 150 cm (ECE R 129).
 • Vekt: ca. 15 – 36 kg (ECE R44).
 • Alder: 4 – 12 år.

Som en tommelfingerregel kan man si at beltestoler kan brukes frem til barnet er rundt 12 år. Dette er vanligvis når barnet ikke lenger er omfattet av kravet på 135 cm eller har nådd vektgrensen til beltestolen.

Det finnes flere beltestoler som er godkjent for barn opp til 150 cm – selv om dette er høyere enn kravet i regelverket.

Har du en slik beltestol, er det anbefalt at barnet bruker den så lenge som mulig.

Når kan barn slutte å bruke beltestol?

Barn kan slutte å bruke betestol når de er over vekt- og høydegrensene i regelverket. Altså når de har vokst ut av det godkjente barnesikringsutstyret.

Hvilken bilstol er riktig for ditt barn?

Som nevnt tidligere skal bilstolen du velger være tilpasset størrelsen til barnet ditt. Det er altså høyden og vekten på barnet som avgjør hvilken type bilstol du kjøper.

Hvorfor er høyde og vekt avgjørende når du skal kjøpe en bilstol?

Fordi bilstoler må være godkjent etter minst én av to internasjonale standarder:

 • ECE R44 – basert på vektklasser.
 • ECE R129 – basert på høydeklasser.

Så det første du må gjøre er derfor å sjekke barnets høyde og vekt. Med denne informasjonen er det enkelt å velge riktig bilstol som er tilpasset barnet ditt.

Husk å sjekk godkjenningsmerket! Alle bilstoler har et godkjenningsmerke som angir hvilken vekt og/eller høyde utstyret er godkjent for.

Ofte stilte spørsmål

Her er noen ofte stilte spørmål og svar relatert til bilstoler, babystoler, småbarnsstoler og beltestoler…

Hva er forskjellen på bilstol, bilsete og barnesete?

+

Bilstol, bilsete og barnesete brukes ofte om hverandre. Det er først og fremst tre kategorier av sikringsutstyr du må tenke på:

 1. Babystol
 2. Småbarnstol
 3. Beltestol

Er ISOfix tryggere enn bilens bilbelte?

+

Sikkerhetsmessig er det ikke noe forskjell på en bilstol som er riktig montert med et ISOfix eller seler. Så lenge bilstolen er godkjent etter ECE R44 eller ECE R129 og montert riktig er både bilstoler sikret med ISOfix og bilens belter trygge å bruke.

Hva er ECE R44 og ECE R129?

+

ECE R44 og ECE R129 er regelverkene for barneseter (bilstoler og bilseter for barn). Alle barneseter som selges i Norge må være godkjent etter én av disse to regelverkene, og de skal være merket med hvilken av dem som gjelder.

Hvor mange bilstoler trenger barnet?

+

Kort fortalt så vil barnet ditt trenge tre forskjellige bilstoler i løpet av livet. Første bilstol barnet må ha er en babystol, neste bilstol trenger er en småbarnsstol, og den siste bilstolen er en beltestol. Hvilken bilstol du må kjøpe kommer an på høyden og vekten til barnet.

Oppsummering

Oppsummering av det du trenger å vite om babystoler, småbarnsstoler og beltestoler:

 • I Norge er det påbudt å sikre alle barn under 36 kg med godkjent bilstol i bilen.
 • Alle bilstoler må være godkjent etter: ECE R44 og/eller ECE R129.
 • Bilstoler må være tilpasset barnets høyde, vekt og alder.
 • Barn trenger tre ulike bilstoler i løpet av livet.
 • Babystol er den første bilstolen barnet trenger.
 • Småbarnsstol er det andre bilstolen barnet trenger.
 • Beltestol er den siste bilstolen barnet trenger.
 • Bakovervendt bilstol sikring er tryggest for småbarn.

Sjekk alltid bruksanvisningen og godkjenningsmerke til bilstolen for å sikre at det er tilpasset barnets høyde, vekt og alder.