Derfor bør du polere bilen på høsten
Mange bruker påsken på bilpleie, men det aller viktigste er faktisk å polere bilen på høsten.
Det å vaske og polere bilen er for mange et sikkert vårtegn, men ekspertene mener du heller bør flytte den årlige poleringen til høstferien.
Det beste er selvfølgelig å beskytte bilen både på våren og høsten. Må du velge ett av tidspunktene, er likevel høsten det desidert smarteste. Grunnen til at det er bedre å sørge for at bilen får ekstra pleie på høsten er i grunn enkel:
Bilen utsettes for mye større påkjenninger i form av skitt, svevestøv og salt gjennom vinteren enn den gjør på sommeren. Hvis du har en nypolert bil med god voksbeskyttelse på høsten, blir bilen både lettere å holde ren gjennom vinteren og bedre beskyttet mot rust og andre lakkproblemer.
Du kan gjerne ha samme rutine på vår og høst, men på våren er det viktigste å få vasket grundig slik at du får fjernet alle uhumskhetene som har festet seg gjennom vinteren.
Slik gjør du bilen klar for høsten:
- Spray på avfetting.
- Legg på skum over avfettingen.
- Spyl av med høytrykk.
- Vask med mikrofiberhanske og bilsjampo.
- Bruk metallpartikkelfjerner.
- Poler med maskin eller for hånd hvis nødvendig.
- Legg beskyttelse på lakken i form av voks eller sealer.
Voks viktigere enn polering
For mange er bilpleie synonymt med polering, men det er ikke polering som er det viktigste for å beskytte bilen.
Polering handler egentlig om å fjerne riper ved å slipe ned lakken. Det kan man selvfølgelig gjøre om man vil og det trengs, men det er viktigere å beskytte lakken mot skader med voks eller annen beskyttelse.
Når det kommer til hva slags beskyttelse du velger, handler det om hvor mye jobb du vil legge ned og hvor interessert du er i bilpleie.
Det aller enkleste er å bruke en såkalt all-in-one-polish. Disse gir litt beskyttelse, litt ekstra glans og fjerner noen riper. Hvis du vil ha litt bedre beskyttelse, er en sprayvoks en god løsning for de som vil ha det relativt enkelt. De er bare å spraye på og tørke av. Du kan også gå grundigere til verks med en mer tradisjonell voks.
Uansett hva du velger, både med tanke på pris og arbeidsmengde, er det viktigste at du gjør noe – for uansett hva slags beskyttelse du legger på lakken, er det mye bedre enn ingen beskyttelse.
Vask grundig først
Før du går i gang med polering og lakkbeskyttelse, er det imidlertid viktig at bilen er helt ren. Denne vasken er også en viktig del av å beskytte bilen, fordi den sørger for at du får fjernet alt av uhumskheter som fester seg i lakken.
Det første du bør gjøre er å bruke en skikkelig avfetting. Deretter kan du gjerne legge skum rett på denne før du spyler det av.
Det neste steget handler om håndvask – og er et av de aller viktigste stegene i vaskeprosessen. For selv om det kan se relativt rent ut med bare såpe og høytrykkspyler, er det nødvendig med berøringsvask for å få bilen skikkelig ren.
Bruk en bilsjampo og en vaskehanske i mikrofiber. Da får du fjernet trafikkfilmen som setter seg utenpå lakken, og håndvask er faktisk den eneste måten å få bort denne på.
For høst- og vårvasken, er det også viktig å gå grundig til verks med en metallpartikkelfjerner etter du har vasket. Det gjør at du får fjernet metallrestene som fester seg i lakken, og som kan utvikle seg til rust over tid.
Disse kommer blant annet av metall fra piggdekk, og de synes spesielt godt på hvite biler. Det ser ut som små rustflekker, men det er ikke bilen som er rusten – men det kan utvikle seg hvis det blir sittende lenge.
Når du har gått gjennom denne grundige vaskeprosessen, er det viktig at all jobben ikke blir forgjeves. De sterke kjemikaliene vil fjerne mye av beskyttelsen lakken har, så du må legge på ny beskyttelse til slutt.
Her kan du bruke tradisjonell voks som legges på for hånd eller med maskin – eller du kan bruke en moderne sprayvoks.