Sikring av dyr i bil
Å sikre kjæledyrene våre i bilen er viktig for både dem og oss. Her er guiden til en trygg og god biltur.
For de aller fleste er det en selvfølge å bruke sikkerhetsbelte og å passe på at barna våre sitter trygt fastspent i egne seter når vi skal kjøre bil. På samme måte bør det være en selvfølge å sikre både hunder og katter når de skal være med oss på biltur.
Å sikre kjæledyrene våre er viktig for trafikksikkerheten. Det sørger for at de ikke forstyrrer sjåføren, forhindrer at de blir kastet rundt ved en bråbrems eller krasj og ikke minst, det gjør turen så trygg og komfortabel som mulig for dyret.
Tips for biltur med kjæledyr
Kjæledyrene våre skal alltid være godt sikret når de er med i bilen
Bruk godkjente bur eller sikkerhetsseler
Unngå stress og frykt hos dyret ved å venne det til buret før bilturen starter
Gjør turen så komfortabel som mulig for dyret
Ikke la kjæledyr være alene i bilen på varme dager
Sett deg inn i gjeldende lover og regler, dersom du skal ha med dyret til utlandet
Lover og regler
I Norge finnes det ikke egne lover og regler for sikring av dyr i bil, som det gjør i enkelte andre land.
Hos oss kommer sikring av hunder, katter og andre dyr inn under generelle regler for sikring av last. Det betyr at hvis du har et kjæledyr i bilen skal det sikres med enten godkjent transportbur eller være fastspent i sikkerhetssele.
Sjåføren av bilen er ansvarlig for at sikringen er god nok. Dersom et dårlig sikret dyr skaper en ulykke eller forårsaker skade, vil sjåføren stilles til ansvar for dette.
Hvilke typer straff vil variere etter skadeomfanget og om det har gått utover andre mennesker, men bøter er vanlig.
I tillegg til regler om forsvarlig sikring av last, kommer også dyrevelferdsloven inn i bildet. Denne sier at alle dyr skal beskyttes mot unødvendige påkjenninger og belastninger. Dette gjelder selvfølgelig også når de er med i bil.
Skal du ha med deg kjæledyr til utlandet, er det viktig at du setter deg inn i gjeldende lover og regler i landene du skal besøke, både når det gjelder sikring i bilen, vaksinasjoner, EU-pass og så videre.
Hund i bil
Enten du skal en liten tur til svigermor eller ut på en lang Norgesferie, ****skal hunden din alltid være best mulig sikret.
Å ha hunden i transportbur sørger for at den ikke kan bevege seg rundt i kupeen og dermed forstyrre sjåføren. I tillegg er det viktig å sikre at den ikke vil komme flygende ved en bråbrems eller kollisjon og i verste fall skade sjåfør, passasjerer og seg selv.
Slik sikrer du hunden
Dyr bør alltid være plassert i godkjente bur, både for å sikre dyret og sjåføren. Det beste er et bur som er forankret til bilen.
Har du ikke plass til bur i bilen din, kan du bruke hundeseler som kan kombineres med sikkerhetsselene i bilen.
Det finnes flere typer seler for å sikre hund i bil. Disse har forskjellige egenskaper og kvalitet. Pass på at selen er kraftig, justerbar og ikke presser mot halsen. Spør om hjelp hos fagfolk og ta gjerne med hunden i butikken.
Husk, for større hunder vil ikke en sele holde dem på plass ved en eventuell kollisjon, her er bur utvilsomt best.
Hvordan sikre hund i bil
Plasser hunden i et transportbur, så sant det er mulig
Hvis du ikke har bur, skaff en godkjent sikkerhetssele
Dersom verken bur eller sele er mulig kan dyret plasseres på gulvet foran på passasjersiden. Dette bør kun skje ved nødstilfeller
Velg riktig transportbur
Når du skal gå til anskaffelse av et hundebur bør du se etter godkjente, solide bur. Metallbur som ikke kan slås sammen er det beste, da sammenleggbare bur kan klappe sammen i en eventuell kollisjon.
Størrelsen på buret er viktig, mange hundeeiere ønsker at hunden skal ha plass til å utfolde seg i buret. Dette er ikke smart. Ved en kollisjon eller bråbrems, eller bare på en svingete vei, vil hunden risikere å bli skadd dersom den kastes eller sklir rundt i buret.
Se etter et solid bur der hunden har plass til å snu seg rundt, stå oppreist og legge seg ned. Mer plass er ikke nødvendig, og de fleste hunder trives også godt når de har det litt trangt rundt seg.
Transportburet står tryggest dersom du plasserer det i bagasjerommet, så tett opptil bakseteryggen som mulig. Det må festes godt, så det ikke har noen mulighet til å skli og flytte på seg underveis på turen og ikke minst, dersom du kommer ut for en kollisjon.
Små hunder i mindre bur står trygt dersom du plasserer buret på gulvet mellom forsetet og baksetet. Dersom dette ikke er mulig, finnes det bur som kan plasseres i baksetet og festes med en egen sikkerhetssele.
Husk, det er ikke nok å feste et lite bur med bilens sikkerhetsbelte. Dette fester ikke buret godt nok og vil ikke hindre at det sklir og flytter på seg ved svinger og oppbremsing.
Slik velger du transportbur
Velg et godkjent bur som er kollisjonstestet
Sørg for at buret er godt festet, slik at det ikke beveger seg under kjøring eller ved et eventuelt uhell
Ikke kjøp for stort bur. Hunden skal kunne bevege seg, men ikke gå rundt i buret
Før reisen
Selv om buret er trygt og godt er det ikke sikkert hunden vil gå inn i det. Dette kan skape vanskelige og vonde øyeblikk, der en redd hund må tvinges inn i buret eller reisen må avlyses. For å unngå dette er det smart å venne hunden til buret i god tid før turen.
La buret stå i stua så hunden kan gå ut og inn av det. Legg inn et pledd, en leke eller noe annet som lukter trygt og godt. Ha noen godbiter på lur og la den få en belønning når den går inn, og kanskje også noe godt som ligger og venter i buret.
Det viktigste er at hunden forbinder buret med noe trygt og hyggelig.
Når dere er klare for biltur, legg inn en sklisikker matte i buret og gjerne et teppe som hunden er glad i.
Før du starter bilturen bør du ta med deg hunden ut på tur, så den får tisset fra seg og er rolig og klar for reisen.
Under kjøreturen
Husk at du trenger mer luft i kupeen enn vanlig når du har med deg dyr i bilen. Du kan ha vinduet litt oppe, bruke aircondition eller du kan investere i en egen burvifte.
Dersom turen varer noen timer er det smart å ta pauser, slik at hunden (og kanskje du også) kan få litt frisk luft, tisse og drikke.
Noen hunder kan bli bilsyke, akkurat som oss mennesker. Alle som har opplevd dette vet hvor ubehagelig det er, men det er hjelp å få. Ta kontakt med veterinær, så vil de hjelpe deg med medisiner.
Skulle uhellet likevel være ute, er det fint om du har mulighet til å kjøre til side og hjelpe ved å tørke bort oppkast, vaske buret og eventuelt bytte teppe eller matte. Husk også å gi hunden litt vann for å hindre dehydrering.
Noen hunder kan oppleve å få bilangst. Dette er vondt for både hunden og eieren. Heldigvis finnes det beroligende midler beregnet for hunder, blant annet spray du har på halsbåndet til hunden. Snakk med en veterinær dersom hunden din trenger litt hjelp til å mestre bilturen.
En ting som kan å gjøre hunden tryggere er at buret plasseres slik at den ikke ser ut. Hunder er forskjellige, noen elsker å se verden fyke forbi, mens andre vil føle at turen er tryggere dersom den får ligge i fred og ikke har for mange synsinntrykk å forholde seg til. Prøv deg frem og se når hunden din trives best.
Vær alltid oppmerksom på sol og varme når du kjører med dyr i bilen. Spesielt om sommeren er det viktig å huske at kjæledyrene våre ikke trives så godt i varmen som oss.
Forlat aldri bilen med hunden inni om sommeren. Selv om det ikke er så varmt utenfor, vil solen sørge for at kupeen blir en bakerovn på kort tid, og hunden kan i verste fall overopphetes.
Parker i skyggen dersom du må en rask tur ut av bilen, men husk at bilen blir varm også i skyggen.
Tommelfingerregelen er å ta med seg hunden om man må ut av bilen, også når det bare er en kort tur, med mindre det er andre i bilen som kan passe på at kupeen ikke blir for varm.
Huskeliste for biltur med hund
Plasser transportburet i bagasjerommet, så tett inntil bakseteryggen som mulig, eller på gulvet foran baksetet. Sørg for at det er festet godt og står støtt.
Venn hunden til buret før turen, det gjør den rolig og trygg
Gå tur med hunden før den skal inn i buret
Sørg for god ventilasjon. Bruk vifta eller kjøp en egen burvifte.
Ta pauser, sånn at både du og hunden kan strekke på bena, drikke og få frisk luft
En veterinær kan hjelpe med midler mot reisesyke og uro, dersom dette er et problem
Forlat aldri hunden i bilen i sol og varme
Etter reisen
Når turen er over, fortjener hunden din å få løpe fra seg i frisk luft. Har du ikke mulighet til å slippe den løs, så ta deg tid til å gå en god tur så den får tisset og beveget seg.
Sørg for at den får mat og drikke med en gang. Ikke alle har matlyst rett etter en biltur, men muligheten må være der. Dehydrering kan være en fare under en lang tur, så sørg for full drikkeskål.
Hunder er som mennesker, de reagerer forskjellig. For noen hunder kan en lang biltur gjøre dem ekstra klare for lek og moro, mens andre blir slitne av nye og uvante inntrykk og vil helst rulle seg sammen og hvile. Begge deler er både forståelig og riktig. Du lærer fort hva som passer hunden din best.
Katt i bil
Slik sikrer du katten
Å ha med seg katt i bil har mye til felles med å ha med hund. I likhet med hunder, sikrer du katten din best ved å ha den i et kattebur under kjøreturen.
Det viktigste når du velger transportbur til katten din er å sjekke at det er godkjent for dyretransport. Det finnes mange varianter i salg: bokser i hardplast, flettekurver og tekstilvesker. Bruk tid på å orientere deg om hva som finnes på markedet, spør fagpersoner og sjekk forbrukertester.
Valget av transportbur skal både ta vare på sikkerheten til dyret ditt og også sørge for at det har det komfortabelt på turen.
I likhet med hunder, er det ingen grunn til å bli fristet til å kjøpe et stort bur. Katten skal kunne stå oppreist og snu seg rundt, ikke mer. Et stort bur virker kanskje som en god ting for katten, men det kan i stedet gjøre skade.
I et stort bur er det en risiko for at katten vil skli og slå seg når bilen svinger eller bremser, og skulle uhellet være ute og du havner i en større krasj, kan katten slå seg stygt dersom den blir kastet inn mot veggen i buret.
Buret plasserer du på gulvet i bilen, gjerne mellom forsetet og baksetet, eller det kan spennes fast i et av setene med en sikkerhetssele. Vær helt trygg på at buret er ordentlig sikret og vil stå stødig uansett brå bevegelser i bilen.
Å feste katten i en sele eller bånd, er ikke god nok sikring. Det vil ikke beskytte katten mot å bli kastet rundt i svinger, ved bråbrems eller krasj.
Sørg for god ventilasjon under turen, og forlat aldri bilen med katten inni på varme dager. Når det er sol og sommer bør du ta buret med deg om du må ut.
Huskeliste for biltur med hund
Bruk alltid kattebur når du skal ha med katt i bil
Buret skal stå på gulvet i bilen eller være fastspent med sikkerhetssele
Buret må ikke være for stort, da kan katten skli og slå seg når bilen svinger og bremser
Gå aldri fra katten i bilen på en varm dag
Før reisen
Det er smart å venne katten til å bruke buret før dere skal ut på den første turen.
For mange dyr er transportbur noe de forbinder med ubehagelige ting som veterinærbesøk eller lignende, derfor vil det hjelpe både deg og katten hvis den ser på katteburet som noe trygt.
Den enkleste måten å øve på er ved å ha buret åpent på stuegulvet og la katten gå ut og inn når den ønsker. Du kan eventuelt lokke med en liten godbit og legge et favoritteppe eller en leke i buret.
Det finnes feromonsprayer som får katten til å slappe av. Sprayer du litt inn i buret før turen vil katten blir roligere. Sjekk med en veterinær, for å finne produkter som kan hjelpe katten å finne roen på biltur.
I buret legger du et teppe katten liker. I tillegg kan det være smart å legge for eksempel avispapir under dette og et håndkle eller lignende oppå, for å sikre deg mot en bilsyk katt som kaster opp eller om det skulle gå galt på andre måter.
Under kjøreturen
Ventilasjon er viktig for katten din, men i motsetning til hunder trives ikke katter med åpne vinduer. Katter er vare for trekk, så det er bedre at du lufter godt på forhånd enn å ha vinduene oppe underveis, sørg også for at airconditionen ikke blåser rett på katten.
Hvis de ikke er vant til det, er mange katter også vare for høy lyd, så det kan være de blir stresset av bilstereoen og andre nye lyder. Følg med på katten din og se hvordan den reagerer.
Er dere på langtur bør du sørge for at katten får litt mat og drikke underveis, men dersom det ikke er helt nødvendig med en tur ut, er det som regel best å la katten være i buret gjennom hele turen.
For å unngå at katten smetter unna og blir borte, bør du passe på at bildøren og burdøren ikke er åpne samtidig.
Er turen så lang at katten bør ta en tur ut av buret, er det tryggeste å ha den i bånd. Katter er ikke like lette å kontrollere som hunder, og skulle den legge ut på en vandring kan det ta lang tid før turen kan gå videre.
Bilsyke er ikke uvanlig hos katter heller. Snakk med veterinær om eventuelle medikamenter som finnes for å gjøre turen lettere for katten din.
Underveis lønner det seg å følge med på om katten kaster opp eller tisser i buret. I så fall bør du bytte avispapir og håndkle og/eller teppe slik at katten slipper å sitte i et skittent bur. Dette gjør turen hyggeligere for katten, og det er også viktig for at katten ikke skal forbinde buret med noe ubehagelig neste gang dere skal på tur.
Huskeliste for biltur med katt
Venn katten til transportburet før bilturen
Sørg for å ha avispapir eller noe som absorberer væske nederst i buret, legg et teppe katten liker oppå dette, eventuelt et håndkle øverst
Ikke utsett katten for trekk, men luft godt på forhånd
Pass på så katten ikke blir dehydrert. Gi den vann og mat dersom turen er lang.
Følg med om katten din blir bilsyk og kaster opp eller tisser, skift underlaget i buret om dette skjer
Vær forsiktig så katten ikke slipper ut på egenhånd, dere risikerer at den ikke kommer tilbake
Etter reisen
Når dere er vel fremme kan du regne med at katten vil finne en katteboks eller løpe litt rundt for å gjøre det som trengs etter en lang tur. Det er heller ikke uvanlig at den er både tørst og sulten, men det er ingen grunn til å reagere på det motsatte, katter er også forskjellige.
De fleste katter vil være litt slitne etter en lang biltur – mange uvante lyder og lukter tar på, så ikke vær overrasket om katten din går rett fra hvilestilling i buret til å sove videre når turen er over.
Dersom du føler det trengs, kan du la buret stå fremme sånn at katten din kan fortsette tilvenningen og gå inn og ut av det som den ønsker, og dermed er enda tryggere og roligere på neste tur.
Ofte stilte spørsmål
Oppsummering
Det finnes ikke egne lover for sikring av dyr, men du er pålagt å sikre dem på linje med annen last. Brudd på dette kan straffes.
Kjæledyr skal alltid beskyttes i henhold til dyrevelferdsloven. Bruk godkjente transportbur eller seler, der kjæledyret har det komfortabelt og trygt.
Venn dyret til transportburet før den første turen
Dersom kjæledyret ditt er veldig urolig før biltur eller lider av bilsyke, finnes det medikamenter som hjelper mot dette
Ikke la kjæledyr være alene i bilen på varme dager
Sett deg inn i gjeldende lover og regler dersom du skal ha med dyret til utlandet