Punktert dekk

Dersom uhellet er ute, kom deg trygt ut av veien og ring oss. Vi hjelper deg videre – uansett hvor du er, hele døgnet!

Punktering er en av de vanligste skadeårsakene gjennom året, og skjer oftest ved at man kjører på spiker, glasskår, eller andre skarpe gjenstander som ligger i veibanen.

Dette gjør du hvis du har punktert

En punktering kan skje når som helst. Basert på skaden kan luften gå raskt ut og dekket blir flatt mens du kjører på veien, eller så kan luftet sive sakte ut og dekket blir flatt etter at bilen eksempelvis har stått parkert en stund.

Har du oppdaget at dekket er punktert, må det inspiseres nøye både utvendig og innvendig for å se om skaden kan repareres på stedet. Reparering av punkterte dekk må gjøres med en innvendig plugging, og bør alltid gjøres av en fagperson som sikrer at dekket trygt kan kjøres med videre.

Alle våre biler har med pluggesett for midlertidig reparasjon av dekk, slik at du med sikkerhet kan komme deg til et verksted. Dersom skadene på dekket er for store, slik at det ikke kan repareres, må dekket skiftes på stedet.

 • Opplever du at dekket blir flatt mens du kjører, er det viktig å sørge for å få bilen trygt ut av veibanen uten at den står som hindring for andre bilister og skaper farlige situasjoner.
 • Står bilen usikkert til – ta på deg refleksvest og sett ut varseltrekant.
 • Ta kontakt med oss i Viking Redningstjeneste – vi kommer raskt til stedet du befinner deg.

Dekkreparasjon på stedet eller tauing til verksted

Ved punktering er det ulike alternativer for hvordan situasjonen kan håndteres. Hvilket alternative som velges avhenger av skadene på dekket og om man har et reservehjul tilgjengelig eller ikke.

Plugge dekk

Dersom skadene på dekket tillater det, vil vi plugge dekket for midlertidig reparasjon frem til nytt dekk er på plass. Våre bergere er høyt trent og følger strenge retningslinjer for å bevare din sikkerhet. Dessverre kan ikke alle punkteringer repareres med et reparasjonssett.

Viking Redningstjeneste Punktering Tauing

Tauing til verksted

Dersom skadene på dekket er for store til at det kan plugges, og et reservehjul ikke er tilgjengelig, vil vi være behjelpelige med å få tauet bilen til nærmeste verksted.

Viking Redningstjeneste Bytte Reservehjul

Reservehjul

Hvis skadene i dekket ikke kan repareres på stedet, vil bergeren i stedet skifte til reservehjulet dersom du har dette. Hvis bilen din ikke har et reservehjul, tilbyr vi i Viking Redningstjeneste nye dekk til svært konkurransedyktige priser. Alle erstatningsdekkene våre er av topp kvalitet designet for norske forhold.

Slik fungerer det

Vi har forståelse for at man blir stresset og at det medfører ulemper når man blir stående fast langs veien med et dekk som er punktert. Derfor gjør vi i Viking Redningstjeneste vårt ytterste for å kunne tilby en rask og profesjonell service til enhver tid, over hele landet. Alt du trenger å gjøre er å ta kontakt med oss, så tar vi oss av resten.

 • Rings oss på telefon 06000 eller bestill veihjelp på nettsiden vår.
 • Våre ansatte ved kundeservice som tar imot henvendelsen vil bekrefte din lokasjon, biltype og annen nødvendig informasjon.
 • En av våre servicebiler kommer til stedet du befinner deg innen kort tid.
 • Våre erfarne bergere vil inspisere og vurdere skadene på dekket ditt og forklare de mest kostnadseffektive alternativene som er tilgjengelige.
 • Avhengig av omfanget av punkteringen, vil bergeren enten reparere dekket eller skifte det dersom du har med deg et reservehjul i bilen.
 • Er skadene er for store for midlertidig reparasjon og reservehjul ikke er tilgjengelig, vil bergeren hjelpe deg med å få tauet bilen til nærmeste verksted.

Har du vært uheldig og fått dekket punktert, la oss i Viking Redningstjeneste hjelpe deg med å komme deg trygt og raskt videre på veien.

Bestill veihjelp her

5 tips for å unngå og forebygge punktering

Selv om det er vanskelig å forutse eller forebygge en punktering, er det likevel noen forholdsregler og tiltak du kan gjøre for å være best mulig forberedt om situasjonen skulle oppstå.

 1. Sjekk dekktrykket ofte – riktig lufttrykk sørger for å bedre bevare dekket og sikre et best mulig veigrep.
 2. Unngå jevnlige støt mot fortauskanter, da dette har stor påkjenning på dekket.
 3. Gå regelmessig over og sjekk at dekkene er i god stand uten synlige skader. Dette kan eksempelvis være kutt og flenger, utbulinger eller hakk.
 4. Sjekk at du har det du trenger i bilen – tetteskum, minikompressor, ventiltrekker og varseltrekant.
 5. Gjør deg kjent med punkteringsutstyret du har i bilen din, slik at du vet hvordan det skal brukes om nødvendig. Vi anbefaler at du også har med deg reservehjul og jekk som standard.

Gjør det selv – bytt til reservehjul, lapp dekket eller bruk dekkskum

For å sørge for sikker ferdsel videre på veien, anbefaler vi å få hjelp av en fagperson dersom du har punktert og skal midlertid lappe eller plugge dekket. Likevel kan du selv gå til innkjøp av pluggsett, dekkskum og andre verktøy for egen lapping av punktert dekk og gjøre dette selv.

 • Skift ut det punkterte dekket med reservehjulet ditt – Er skaden for stor til midlertidig tetning av hullet, eller du er usikker på hvordan du skal lappe dekket, bør du skifte til reservehjulet.
 • Lapp dekket selv med pluggsett – Med et pluggsett kan du midlertidig tette hullet frem til du får skiftet det punkterte dekket. Et pluggsett får du gjerne kjøpt på bensinstasjoner og er lurt å ha tilgjengelig i bilen. Dersom du skal plugge dekket selv, er det viktig å sørge for at det blir gjort skikkelig og at hullet er helt tett.
 • Bruk dekkskum for midlertidig reparasjon – Med dekkskum kan du gi dekket en midlertidig tetning, slik at du kan komme deg til nærmeste verksted for reparasjon. Sørg for at du har nok dekkskum til å gi tilstrekkelig med tetning og at skummet ikke har gått ut på dato.
 • Bruk punkteringsspray for midlertidig reparasjon – En fjerde mulighet er å bruke punkteringsspray som nødreparasjon frem til nytt dekk er på plass. Dette tetter og trykksetter dekket, og er best egnet på de små hullene.

Punktert dekk ofte stilts spørsmål

Ønsker du mer informasjon eller er det noe mer du lurer på i forbindelse med punktering og hvordan du skal håndtere situasjonen?

Hvordan plugger jeg dekket?

+

Når du skal reparere en punktering med et pluggsett, er det viktig å parkere bilen slik at ventilen på dekket står opp. Med dette er det enklere for deg å få inn tettemiddelet. Dersom gjenstanden som forårsaket punkteringen står igjen i dekket, ikke dra den ut. Dette er fordi om du drar ut gjenstanden, vil du få en større lekkasje, og tettemiddelet vil kanskje ikke fungere like optimalt som det ville gjort i første omgang. Lar du gjenstanden stå, får du en mindre lekkasje i dekket, og det er enklere å tette den.

Hvor lenge kan jeg kjøre med reservehjul?

+

Vi opplever at stadig færre biler har reservehjul og at stadig færre benytter seg av det, men heller tar kontakt med oss for å frakte bilen til nærmeste merkeverksted. Dersom du allikevel ønsker å benytte deg av reservehjulet anbefaler vi deg uansett å komme deg til nærmeste verksted for å få byttet dette. En annen ting som er viktig når man benytter seg av reservehjul er at man ikke bør kjøre over 80 km/t.

Hva er risikoen hvis dekkskummet har gått ut på dato?

+

Risikoen er blant annet at gummimassen mister sin elastisitet og at den ikke tetter tilfredsstillende. Flere merkeverksteder har dette som en rutine når bilen din har service. Sjekk gjerne denne rutinen neste gang du har bilen din på service.

Se alle ofte stilte spørsmål og svar relatert til punktering her.

Fått punktert dekk langs veien?

Vi er opptatte av at du trygt og raskt skal komme deg videre på veien. Opplever du å få dekket punktert og er usikker på hvordan du skal reparere eller skifte dekket? Vi står klare til å hjelpe deg. Ta kontakt med oss på telefon 06000 eller ved å bestille veihjelp direkte på nettsiden vår.