Bilvask guide: Slik vasker du bilen utvendig om vinteren

21.01.2020

Det er fort gjort at rengjøring og vedlikehold av bilen blir nedprioritert om vinteren, gjerne fordi det er kaldt ute og man tenker at den uansett blir like skitten igjen innen kort tid.

Da er det viktig å være oppmerksom på at bilvask ikke bare gjøres for at bilen skal se fin ut, men også for å unngå rustskader og slitasje i lakken.

Husk at bilen din sin viktigste beskyttelse mot rust er lakken. Med litt vedlikehold og en en grundig bilvask utsetter du rustangrep og gjør at lakken holder seg lenger.

Fjerning av salt, flyverust og asfaltflekker senker kostnader til rustbehandling og er med på å sikre verdien på bilen din.

I denne artikkelen får du svar på:

Kan jeg vaske bilen ute om vinteren?

Vaske Bil Ute Vinter

Mange er usikre på om man kan vaske bilen sin ute når det er minusgrader, og svaret er at dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Dersom det ikke er mer enn 15 kuldegrader bør det gå helt fint, så lenge man tar noen nødvendige forhåndsregler:

 1. Kjør bilen varm
 2. Smør dørlister med silikon hvis du vasker utendørs i minusgrader
 3. Følg bruksanvisningen for alle bilpleieprodukter
 4. Bruk låsolje i nøkkelhullet slik at låsen ikke fryser i kuldegrader
 5. Ikke vask bilen i direkte sollys

Ved å følge disse reglene unngår du at vannet fryser og dørene låser seg. Silikonstift og låsolje får du kjøpt på de fleste bensinstasjoner.

Burde jeg vaske bilen inne eller ute om vinteren?

Vaske Bil Inne Eller Ute Vinter

Hvis du har muligheten anbefaler vi at du vasker bilen inne om vinteren.

Som sagt går det fint ann å vaske bilen i kuldegrader men det er lettere, raskere, mer behagelig og bedre for bilen å vaske den innendørs. Finn et innendørs selvvask anlegg eller vask bilen i garasjen hjemme hvis du har alt utstyret du trenger.

Men huske å forberede bilen din hvis du skal vaske innendørs:

 • Fyll opp bensintanken for å unngå kondens i tanken
 • Forvarm bilen slik at den er klar til å møte vann og såpe
 • Smør dørlister med silikonstift
 • Bruk låsolje i dørlåsen for å forhindre at den fryser senere

Vasker du bilen utendørs er det bare å følge forhåndsrelglene nevnt tidligere.

Hvor ofte må jeg vaske bilen om vinteren?

Hvor Ofte Vaske Bilen Om Vinteren

I Norge strøs det store mengder salt på veiene om vinteren. Dette forebygger glatte veier og opprettholder sikkerheten på veiene, men fører samtidig med seg veisalt som fester seg i lakken og på understellet til bilen.

Lar du veisaltet bli værende for lenge før det vaskes bort, kan det føre til rustskader på bilen. Dette har ikke kun en innvirkning på lakk og understell, men også på bensin- og bremserør.

Derfor er det ekstra viktig å vaske bilen jevnlig om vinteren. Men hvor ofte du bør vaske bilen kommer an på hvor du bor og hvor mye du bruker bilen.

Hvis du er ute og kjører mye hvor veiene er saltet er det lurt å spyle bilen med lunkent vann en gang i uken for å få fjernet det verste av veisaltet og partikler som samler seg på og under bilen.

En grundigere vask for å virkelig fjerne støv, salt, asfaltflekker, flyverust, metallpartikler og annen forurensning anbefales en til to ganger i måneden.

Vasking av bilen kan du gjøre i en vaskehall, selvvask anlegg eller hjemme. Men ved bruk av avfettingsmidler og andre kjemikalier er det mer miljøvennlig å vaske bilen hvor det er renseanlegg.

Håndvask vs høytrykksvask

Bil Håndvask Vs Høytrykksvask Vinter

Bilen din blir renest når du vasker med en kombinasjon av høytrykkspyler, skumkanon og håndvask (også kalt bøttevask eller berøringsvask). På denne måten får du fordelene av både en håndvask og høytrykksvask. Det er denne metoden vi vil ta deg gjennom steg-for-steg nedenfor.

Men dette betyr ikke at du alltid må vaske bilen din så grundig. Hvis det er minusgrader ute kan det også holde med en berøringsfri vask av bilen. En berøringsfri vask betyr at du bare bruker høytrykkspyler og ikke bøtte og svamp. Bilen blir 80% – 90% ren men det går fortere og du slipper at hendene dine blir våte og kalde.

Bilpleieprodukter du trenger for en grundig vask

Hvis du skal vaske bilen din selv er det viktig at du har riktig utstyr. Spesielt hvis du er utendørs om vinter når det er minusgrader. Nedenfor finner du en liste med bilpleieprodukter for både håndvask og høytrykksvask.

Bilpleieprodukter:

 • Høytrykkspyler
 • Skumkanon
 • Felgrens
 • Felgbørste
 • Avfetting
 • Rustpartikkelfjerner
 • Høytskummende forvask Konsentrat
 • Bilshampo
 • Bøtte
 • Mikrofiber tørkehåndkle
 • Silikonstift
 • Låsolje

Fordi flere bilpleieprodukter blir brukt samtidig på bilen din er det viktig å velge produktene som jobber bra sammen. Les produktbeskrivelsene nøye, følg bruksanvisningen og spør de i butikken hvis du er usikker.

Nå som du har fulgt forholdsreglene, kjøpt det nødvendige utstyret og vet hvordan du skal bruke det er det på tide å vaske bilen din…

10 steg til en grundig bilvask

Hvordan Vaske Bil Vinter Steg For Steg

1. Grovvask bilen med vann

Start bilvasken med å spyle bort det værste av møkk, veisaltet, støv og partikler. Her er det best å bruke høytrykkspyler for å få bort mest mulig.

Målet er å fjerne løs skitt slik at det ikke setter seg i vaskehansken eller vaskesvampen din og lager riper av at du drar partikler rundt på lakken.

Vær forsiktig når du spyler så du ikke ødelegger skjøre deler på bilen men spyl grundig å husk områder som under bilen, støtfangere, inni hjulbuer og andre steder hvor veistøv, salt og skitt kan sette seg

Når du først er i gang er det smart å spyle nøye på og rundt bremsene på bilen fordi salt gjør at bremseskiver kan ruste. Dette kan føre til ekstra kostnader eller at bilen din ikke består PKK/EU-kontroll.

Når du er ferdig med å spyle bilen la den renne av seg i noen minutter.

2. Påfør avfettingsmiddel

Om vinteren danner det seg et belegg på bilen din som består av asfalt, støv, salt, fett og annen forurensning. For å fjerne dette belegget kan du ta i bruk avfettingsspray. Det er tre varianter avfetting du kan bruke på bilen din:

 • Alkalisk avfetting – vannløselig og fjerner skitt, møkk og veistøv
 • Kaldavfetting – løser opp tjæreflekker, salt, asfalt og fett
 • Microavfetting – en mellomting mellom Kaldavfetting og Alkalisk avfetting

Les bruksanvisningen til avfettingsmiddel du velger nøye og følg instruksene. Legg spesielt merke til om avfettingen emulgerer (blander seg) med vann, om det er skadelig til gummilister og hvilken temperatur kan brukes i.

Når du er klar kan du begynne med avfetting. Avfetting skal kun sprayes fra nederst på bilen opp til ca midten av døren og bak på støtfangeren hvor snøen ofte spruter opp. Husk også å legg på rikelig med avfetting på felgene hvis du velger å ikke bruke felgrens (steg 3).

Etter du er ferdig med å spraye bilen med avfetting la det virke på bilen din i 2 – 5 minutter men pass på at det ikke tørker.

3. Legg på felgrens

Er det lenge siden felgene ble vasket? Da har du kanskje lagt merke til at felgene dine får et gult eller brunt belegg på seg?

De fleste felger har en beskyttende klarlakk på seg. Men med tid vil en etsende blanding av veisalt, veirester, bremsestøv, og annen skitt legge seg på felgene dine. Det er denne blandingen som fører til det et gulbrune belegget som tærer på beskyttelsen.

For å fjerne dette belegget kan det lønne seg å bruke felgrens. Så spray rikelig på med felgrens mens avfettingen får lov til å jobbe på bilen.

Nå som du har sprayet på felgrens er det på tide å bruke rustpartikkelfjerner…

4. rustpartikkelfjerner

I løpet av vinteren har du kanskje lagt merke til nupper i lakken som ser ut som små brune eller sorte flekker.

Dette er rustprikker som kommer fra svevende metallpartikler i trafikken som treffer bilen din i høy hastighet og borrer seg inn i lakken. Disse prikkene kan på sikt påføre større rust- og lakkskader.

Dessverre går ikke disse prikkene bort ved vanlig vask av bil. Du trenger et rengjøringsmiddel spesielt egnet til å fjerne metallpartikler. Det er her en god rustpartikkelfjerner kommer inn i bildet.

Sprayer du på rustpartikkelfjerner over avfettingen og felgrensen. Altså, legg på de samme områdene – opp til midten av døren, støtfangeren og felgene slik at du har to lag med bilpleieprodukter oppå hverandre.

Når du har påført rustpartikkelfjerner lar du kombinasjonen av avfetting, felgrens og rustpartikkelfjerner jobbe på lakken i noen minutter.

5: Skumsåpe

Bruk en høytrykkspyler og skumkanon til å skumme ned hele bilen med et jevnt og tynt lag nedenfra og opp. Husk at den alkaliske skumsjampooen som skal i skumkanonen ofte må blandes ut riktig. Se bruksanvisningene til produktet du har valgt.

Skumshampooen legges over avfetting, felgrens og rustpartikkelfjerner. Disse bilpleie produktene fungerer veldig godt sammen og gjør at salt, asfalt, møkk og metallpartikler renner av bilen.

La også denne kombinasjonen virke på bilen i noen minutter. Når du ser at skummet begynner å forsvinne betyr det av virketiden er over og det er på tide å spyle bilen med vann.

6. Høytrykksvask bilen

Nå er det på tide med en grundig utvendig høytrykksvask. Det er her vaskejobben virkelig begynner.

Først velg en 40-60 graders dyse til høytrykkspyleren. På denne måten får du en mer skånsom vask fordi trykket fordeles.

Deretter må du fjerne skumkanonen slik at du kan systematisk høytrykkspyle bilen. Start nedenfra, ta deg god tid og bruk mye vann slik at all såpe/kjemikalier er vasket bort.

Når du er ferdig med høytrykksvasken inspiser bilen rask for å sjekke at det ikke sitter smuss og skitt igjen.

Å vaske bilen med høytrykksspyler er ikke det samme som å skylle. Når du vasker med høytrykk kombinerer du trykk og vann fra høytrykkspyleren, med såpen og kjemikaliene du tidligere har sprayet på bilen.

Resultatet blir en bil som er 80% – 90% ren. For å få bilen helt ren må du håndvaske bilen. Det betyr at du må skumme bilen en gang til…

7. Skum ned bilen igjen

Ta fram høytrykkspyleren igjen, fest skumkanonen og skum ned bilen slik du gjorde i steg 5.

Akkurat som sist gang vil du legge på et tynt og jevnt lag med skumsjampoo. Start nedenfra og jobb deg oppover på bilen.

8. Håndvask bilen

Nå skal du håndvaske bilen (også kalt berøringsvask eller svampevask) for å få den helt ren.

Målet med en berøringsvask er å fjerne trafikk hinnen så la svampen gli over bilen uten at du presser for hardt. Slik går du frem:

 • Finn frem en bøtte med rent vann og en god mikrofibersvamp eller vaskehanske.
 • Vask et panel om gangen ovenfra og ned.
 • Vask fra side til side i rette bevegelser (ikke sirkelbevegelser).
 • Når du er ferdig med hvert panel skyll svampen/vaskehansken godt.

Ikke glem å vask felgene (bruk felgebørste om du har det), rundt speil, dørhåndtak og andre kriker og kroker.

9. Skyll av såpen på bilen

Spyl bilen en gang til med vann slik at det ikke er noe såpe eller kjemikalier igjen.

Det er viktig at såpevann ikke blir liggende igjen på bilen. Dette kan føre til flekker som kan bli vanskelig å fjerne senere.

Her kan du bruke lavere trykk fra høytrykkspyleren eller så kan du bruke en vanlig hageslange.

10. Tørk bilen

Når du vasker bilen om vinteren er det ekstra viktig å tørke bilen din grundig.

For dette er det anbefalt at du bruker en god mikrofiber tørkehåndkle og vannskrape hvis du har det. Start med vinduene og jobb ovenfra og ned. Tørker du bilen godt hindrer du skjolder eller vannflekker i lakken eller at vannet fryser til is.

Dette er en grundig vask som du kan gjøre på under 20 minutter. Å vaske bilen om vinteren er kanskje ikke like gøy som når det er varmt ute men det er nødvendig for vedlikehold gjennom vinteren.

Berøringsfri bilvask

Hvis du skal vaske bilen din utendørs og det er kuldegrader holder det ofte med en berøringsfri vask. Dette gjør du ved å følge de samme stegene utenom steg 7, 8 og 9. Prosessen blir da slik:

 1. Spyl bilen med vann
 2. Påfør avfettingsmiddel
 3. Legg på felgrens
 4. Spray på rustpartikkelfjerner
 5. skum ned bilen med skumsåpe
 6. Høytrykksvask bilen
 7. Tørk bilen grundig

Husk å ta de relevante forholdsreglene ovenfor før du vasker bilen ute i minusgrader.