Kjøre med henger? Dette må du vite

15.11.2021

Det er gull verdt å kunne kjøre med henger når man skal flytte, har kjøpt ny vaskemaskin eller holder på med oppussing. Men hvor tung kan lasten være? Hvor fort kan du kjøre? Og trenger du egentlig hengerlappen?

Alt dette avhenger av hvilket førerkort du har, og hvor tung last bilen din har lov til å trekke. «Vanlig» førerkort klasse B gir deg lov til å kjøre med henger, men – kun i enkelte situasjoner.

Pass derfor på å sette deg inn i reglene før du legger av gårde. Slurver du med reglene kan det fort gå utover både sikkerheten og lommeboka.

Hopp rett til det du lurer på:

Regler for kjøring med tilhenger

Bil med tilhenger.

Førerkort klasse B

Med førerkort klasse B kan du trekke tilhenger med tillat totalvekt på 750 kg. Takket være «campingvognregelen» kan du også trekke tyngre tilhenger dersom vogntoget (bilen + tilhengeren) til sammen har tillatt totalvekt på maks 3 500 kg.

Førerkort klasse B96

Med førerkort klasse B96 kan du kjøre bil og tilhenger som til sammen har tillatt totalvekt på 4 250 kg. For å få tallet «96» inn i førerkortet kreves ikke praktisk førerprøve, men minst syv timer obligatorisk opplæring.

Førerkort klasse BE

Skal du kjøre bil og henger med tillat totalvekt over 4 250 kg trenger du førerkort i klasse BE. Denne førerkortklassen gir rett til å føre vogntog med totalvekt inntil 7 000 kg. For å få dette førerkortet må du gjennomføre syv timers obligatorisk opplæring på trafikkskolen – og du må bestå en praktisk førerprøve.

Campingvognregelen

Campingvognregelen gjør det mulig for personer med «vanlig» førerkort klasse B å trekke mindre campingvogner og større tilhengere. I utgangspunktet har førerkort klasse B maks tillat tilhengervekt på 750 kg, men campingvognregelen gjør det mulig å trekke tilhengere som er tyngre, så lenge tillatt totalvekt på bil og henger til sammen ikke overstiger 3 500 kilo. Dermed kan familier med «vanlig» personbil også dra på lang og komfortabel bilferie.

Tenkt dere på bilferie i sommer? Disse 25 stedene er helt magiske!

Både bilens og tilhengerens tillate totalvekt finnes i vognkortene. Husk at tillatt totalvekt i tillegg til bilens vekt inkluderer bagasje og passasjerer.

Reiser du med barn kan et stopp innom disse attraksjonene gjøre turen komplett.

Straff og bøter

Blir du stoppet med for tung last eller et førerkort som ikke dekker hengeren du kjører med kan du få bot, og blir nødt til å sette fra deg lasten. Hvor hardt du straffes avhenger av alvorlighetsgraden: Milde og moderate tilfeller bøtelegges, mens ekstremtilfeller som inneholder høy risiko for ulykke og skade, kan føre til at sjåføren mister førerkortet på stedet.

Er du usikker på hvor tung last du har lov til å trekke? Sjekk ut tilhengerkalkulatoren til Statens vegvesen.

Slik kjører du trygt med henger

Bil som kjører trygt med henger i Norge.

Når man kjører med henger er det andre spilleregler som gjelder. Kjøringen må tilpasses, og mye må sjekkes i forkant for å opprettholde god sikkerhet. Både fart, bremselengde og rygging er nemlig annerledes med henger.

Hvor fort du kan kjøre med henger kommer an på typen henger du har, samt hengerens aktuelle totalvekt (hengerens egenvekt + last). Som hovedregel kan tilhengere med bremser kjøre opptil 80 km/t, mens hengere uten bremser kan kjøre i 60 km/t. Dette gjelder hvis tilhengeren har en aktuell totalvekt på 300 kg eller mer. Med aktuell totalvekt under 300 kg kan også hengere uten bremser kjøre i 80 km/t.

Når du bremser er det viktig å gjøre dette kontrollert for å holde lasten så stabil som mulig. Dersom lasten er sikret feil eller for dårlig, kan både bråstopp og rask akselerasjon gjøre at lasten løsner, og skape trøbbel.

Å rygge med henger er en kunst. Det tar gjerne litt trening, men når det først sitter er det ingen sak. Den viktigste huskeregelen er at rattet skal i motsatt retning av dit du ønsker at tilhengeren skal gå. Der det lar seg gjøre bør ryggingen også gå mot venstre. Det er fordi du alltid vil ha best sikt ut ditt eget vindu. Hold god oversikt, ta det rolig og ikke bli stresset.

Hvis du er uheldig og får motorstopp kan du faktisk taues av en privatbil – så lenge du følger disse reglene.

Klargjør alltid hengeren

Person som klargjør tilhengeren før kjøring.

Uavhengig av om du har elbil, hybrid eller fossilbil vil ekstra last bak bilen påvirke ting som styreevne, bremseavstand og tillat fartsgrense. For å unngå farlige situasjoner er det derfor viktig at alt sjekkes grundig før hengeren får bli med ut på veien.

Sjekkliste for kjøring med tilhenger:

1. Bremser

De fleste tilhengere er laget slik at de bremser når bilen bremser. For å være sikker på at alt er som det skal, er det viktig at det utføres servicer iblant.

2. Lys

Tilhengerlys skal følge bilens ordre. Når du setter på høyre blinklys, skal høyre blinklys blinke og når du bremser skal bremselysene tennes. Er tilhengerkoblingen dårlig kan lysene slutte å gjøre som du sier. Det er derfor viktig med jevnlig kontroll av tilhengerens lys. Finner du feil du ikke klarer å rette opp i selv, kan en tilhengerforhandler hjelpe deg.

3. Last og vektfordeling

Det er viktig at lasten fordeles godt. Hengeren skal ikke være fortung, baktung eller sidetung. Blir hengeren i ubalanse kan bilens kjøreegenskaper svekkes.

4. Tilkobling

At tilhengeren festes korrekt er svært viktig. Sett deg alltid godt inn i hvordan hengeren din skal sitte på hengerfestet. Husk også at ulike biler har ulike hengerfester, som tåler ulik trekkvekt. Eksempelvis tåler elbilers hengerfeste ofte mindre enn fossilbilers. De fleste hengere har løsninger som viser at hengeren er korrekt påsatt – eksempelvis en grønn markør som kommer til syne så fort hengeren sitter som den skal. Sørg alltid for at sikkerhetslenken er festet. Denne er siste redning dersom hengeren skulle miste feste.

5. Dekk

På lik linje med bilens dekk, er det viktig at tilhengerens dekk er i god stand. Før du tar hengeren ut på veien er det viktig at du sjekker både lufttrykk og mønsterdybde. Kanskje trenger du også vinterdekk?

Usikker på når du bør skifte til vinterdekk og hva som er god mønsterdybde?

6. Vognkort

Alle tilhengere har sitt eget vognkort. Her finner du informasjon om tillat totalvekt, egenvekt og hvor mye du kan laste hengeren med.

Sikring av last

Sikring av last på tilhenger med stropper.

Utover vektbegrensinger på førerkort, tilhenger og bil er lastsikring det viktigste for å unngå ulykker. Sikres lasten feil eller for dårlig, kan det få store konsekvenser. Andre bilister og trafikanter kan bli skadet, du kan få bot og i ytterste konsekvens miste lappen.

Før du begynner å lesse på tilhengeren er det viktig at du vet hvor tung last du har lov å trekke. Informasjon om dette finnes i bilens og tilhengerens vognkort, og bestemmes også ut fra hvilket førerkort du har.

Når du sikrer lasten er det viktig å huske på at vekten må fordeles slik at lasten er godt balansert på tilhengeren. Tilhengeren skal ikke være fortung, baktung eller sidetung – det påvirker bilens kjøreegenskaper og styringsevne negativt. Videre må lasten sikres så godt at den tåler sterk vindmotstand, og ligger trygt under bremsing og fartsøkning. Sikker sikring av last krever stropper som er CE-merket for godkjent sikring av last.

Husk at sikring av last og tilhenger alltid er sjåførens ansvar. Går noe galt nytter det ikke å skylde på forhandler eller personen som hjalp deg med tilkoblingen – det er du som er ansvarlig.

Ofte stilte spørsmål

Hvor fort kan man kjøre med henger?

+

Som hovedregel kan tilhengere med bremser kjøre opptil 80 km/t, mens hengere uten bremser kan kjøre i 60 km/t. Dette gjelder hvis tilhengeren har en aktuell totalvekt (hengerens egenvekt + last) på 300 kg eller mer. Med aktuell totalvekt under 300 kg kan også hengere uten bremser kjøre i 80 km/t.

Får jeg bot for kjøring med henger uten hengerlappen?

+

Alle med «vanlig» førerkort klasse B kan kjøre med henger dersom hengeren ikke veier mer enn 750 kg, eller dersom bilens og tilhengerens totale vekt ikke overskrider 3 500 kg. Skal du trekke noe som faller utenfor dette, trenger du førerkort klasse B96 eller BE. Kjører du med for tung last eller en henger som ikke dekkes av ditt førerkort vil du ilegges bøter eller fratas førerkort dersom situasjonen er alvorlig.

Hvor tung henger kan jeg kjøre med klasse B?

+

Førerkort klasse B kan trekke henger med maks tillat totalvekt på 750 kg – eller tyngre, så lenge bilens og hengerens totale tillate vekt ikke overskrider 3 500 kg.

Hva er reglene for å kjøre med henger?

+

De fleste reglene for kjøring med henger er tilknyttet vekt. Med vanlig førerkort klasse B kan du trekke et vogntog (bil + henger) med tillat totalvekt opptil 3 500 kg. Med førerkort B96 kan du trekke opptil 4 250 kg og med førerkort klasse BE kan du trekke opptil 7 000 kg. Husk også at vekten av tilhengeren må være innenfor det bilen din har lov å trekke.

Hva koster hengerlappen?

+

I 2021 ligger prisen for hengerlappen stort sett mellom 8 000 og 10 000 kroner. Dette er pakkepris som inkluderer kurs, kjøretimer og oppkjøring, men tar utgangspunkt i minstekravet. Har man mye erfaring kan det bli billigere, og har man lite erfaring kan det bli dyrere.

Kort fortalt: Regler for kjøring med henger

Dette er de viktigste tingene du trenger å vite om å kjøre med tilhenger:

  • Minstekravet for å kjøre med henger er førerkort klasse B. Hvor stor henger og hvor mye totalvekt du har lov til å trekke avhenger av hvilket førerkort du har. Førerkort klasse B kan trekke henger med maks tillat totalvekt på 750 kg – eller tyngre, så lenge bilens og hengerens totale tillate vekt ikke overskrider 3 500 kg. Førerkort klasse B96 gir en tillatt totalvekt på 4 250 kg, og førerkort klasse BE gir tillatt totalvekt opptil 7 000 kg.
  • Trygg kjøring med henger krever korrekt tilkobling, lovlig vekt, god sikring av last og kontrollert bremsing og fartsøkning. Siden rygging med henger kan være litt krevende kan det være lurt å øve seg på en åpen plass.
  • Blir du tatt med for tung last eller en tilhenger du ikke har lov å trekke med ditt førerkort, kan du få bot. Er situasjonen alvorlig og farlig for deg eller andre trafikanter kan du også miste førerkortet. Undersøk alltid bilens og tilhengerens vognkort før du legger ut på tur, slik at du vet at du er innenfor reglene.
  • Utfør alltid en kontrollsjekk før du kjører. Dobbeltsjekk tilhengerens tilkobling, lys, bremser, sikring av last og vektfordeling, dekk og vognkort.
  • All last må sikres så godt at det ikke flytter på seg under reisen. Lasten skal tåle sterk vindmotstand, svinger og bråbrems. Bruk alltid stropper som er CE-merket for sikring av last.

Noe annet du lurer på? Du finner kanskje svaret på vår FAQ. Husk at Viking står klare til å hjelpe deg dersom du får problemer. Bestill veihjelp døgnet rundt på 06000.