Sikkerhetstips til bilferien i sommer

02.07.2019

For mange betyr sommer bilferie i Norge, men også gjennom Europa. Til slike lange bilturer er det viktig at bilen er i god stand og er klar for mye kjøring og lange strekninger. Sommerferien er også en tid med et annerledes trafikkbilde, noe som krever at en er ekstra oppmerksom på veien.

Sommeren gir et annerledes trafikkbilde

Om sommeren ser ofte trafikkbildet annerledes ut enn resten av året. Fordi de fleste har ferie, er det flere biler på veiene større deler av døgnet, og for mange er det snakk om å kjøre lange strekninger på veier en kanskje ikke er kjent med. Det er derfor viktig å være ekstra oppmerksom på veien når du kjører.

Sommeren er en tid på året som har en økning i antall trafikkulykker. Mange lar seg stresse av sommertrafikken og kombinert med varme temperaturer er det fort gjort å bli ukonsentrert. Vårt beste tips er å roe helt ned og nyte bilturen, at du har god tid og ferie. Ikke stress med å komme fort frem til neste stopp.

Ta pauser og stopp bilen når du er sliten og trøtt

Etter mange timer bak rattet blir kroppen sliten, men også hodet. Det er derfor viktig å være flink til å ta mange pauser i løpet av bilturen, strekke på bena og få litt luft. Sørge også for å fylle på med nok mat og drikke i løpet av turen.

Dersom du kjenner at du begynner å bli trøtt er det veldig viktig å stoppe. Å sovne bak rattet når du kjører kan få katastrofale følger, ikke bare for deg selv, men for medpassasjerer og andre bilister på veien. Stopp heller bilen og hvil øynene i 20-30 minutter før du fortsetter bilturen. Er dere flere i bilen med førerkort, er det lurt å bytte på å kjøre, slik at en kan få hvile og slappe av innimellom.

En enkel sjekkliste for å klargjøre bilen

Det er viktig å også klargjøre bilen for sommeren og lange kjøreturer. Her har vi samlet tre enkle tips for grunnleggende klargjøring av bilen før du legger ut på kjøretur.

Du kan lese mer om klargjøring av bilen til sommeren her.

  • Sjekk vindusviskerne
    God sikt er viktig og en kan møte på ulike typer av vær på lange bilturer. Sørg for å skifte vindusviskerne på forhånd av bilturen om det er nødvendig.
  • Sjekk dekkene
    Når dekkene skal bære bilen, passasjerene og bagasjen langt og lenge, er det viktig å sjekke lufttrykket i dekkene og mønsterdybden.
  • Sjekk nødvendig utstyr
    Pass på at du har både varseltrekant og refleksvest i bilen før turen, men også annet nyttig utstyr som kan være fint å ha med. Dette kan eksempelvis være førstehjelpsutstyr, jekk, reservedekk og pluggsett ved punktering, ekstra spylervæske, startkabler, reservekanne, slepetau og lommelykt.

Viking er tilgjengelig hele sommeren

Vi i Viking står klare til å hjelpe deg gjennom hele sommeren, døgnet rundt. Dersom du skulle være uheldig å få problemer med bilen, er vi like i nærheten, slik at du raskt kan komme deg videre på veien og nyte ferien. Ta kontakt med oss på telefon 06000 eller bestill veihjelp direkte på nettsiden vår. Vi ønsker alle en riktig god sommer og kjør forsiktig.