Kjør trygt hjem til jul
Gjør bilen trygg og klar før juleutfarten. Her er tipsene.
Julen er tiden hvor vi alle skal ut på veien. Enten vi skal på hytta, på besøk til bestemor eller hjem til jul er dette noen av de travleste dagene på norske veier.
Dessverre er det også den tiden av året hvor det skjer flest ulykker.
Kulde og glatte veier kan gjøre bilturen utfordrende i den ellers så koselige tiden. Her er noen tips for å gjøre juleutfarten trygg og sikker.
Sjekk dette før du skal kjøre i snø og kulde
Batteriet
Mønsterdybde på dekkene
Lufttrykk i dekkene
Spylervæske
Vindusviskere
Værmelding om kjøreforhold
Startvansker – pass på batteriet
Mange har opplevd startvansker om vinteren. Dette skyldes nesten alltid at batteriet trenger lading og/eller er gammelt og slitt.
Har du lagt merke til at mobilen din lader seg ut raskere når du er ute i kaldt vær? Det samme skjer med bilen. Kulde er bilbatteriets største fiende. Dersom du har et batteri som begynner å bli gammelt og/eller er utladet kan vinterkulda gjøre helt slutt på det.
For å unngå startvansker i kulda kan det være lurt å lade batteriet et par ganger gjennom vinteren. En lader koster ikke mange hundrelappene og er en god forsikring mot startproblemer på kalde og mørke dager.
Husk at batteriet slites ekstra av mye småkjøring, så det har godt av en lengre kjøretur med jevne mellomrom.
Dersom lading ikke hjelper eller du merker at periodene før du må lade blir kortere og kortere, er det et tegn på at du bør vurdere å bytte batteriet.
Skulle uhellet være ute og du ikke får startet eller batteriet må byttes, kan Viking sørge for starthjelp og/eller levere og bytte til nytt batteri – enten du er hjemme eller borte, når som helst på døgnet.
Elbiler og batteri
Ikke glem at også elbiler har batteri som kan bli flatt.
I tillegg til det store driftsbatteriet som driver selve bilen, har elbiler også et 12V-batteri som for eksempel sørger for lys, musikk og annen teknologi i bilen.
Dette lille batteriet driver blant annet teknologien som trengs for å aktivere driftsbatteriet og starte bilen. Hvis det er utladet risikerer du altså å bli stående, selv om hovedbatteriet ikke mangler strøm.
12V-batteriet lades av hovedbatteriet ved lading og/eller ved kjøring, med andre ord gjelder det samme som med andre biler: vær obs på småkjøring og korte ladesykluser så ta lengre turer innimellom, og sørg for at det ikke trekkes unødvendig strøm når bilen er parkert.
Bra veigrep med gode dekk
Det holder ikke å skifte til vinterdekk når kulda setter inn, du må skifte til gode vinterdekk.
Godt veigrep kan være helt avgjørende for at juleutfarten blir både komfortabel og trygg, så hvis det er én ting du skal sjekke før du legger ut på tur er det dekkene.
Dårlige vinterdekk går først og fremst utover sikkerheten, men det kan også øke drivstofforbruket og svekke kjørekomforten.
Sjekk alltid vinterdekk for dette
Mønsterdybde
Lufttrykk i dekkene
Hvor skitne er dekkene
Mønsterdybde
Start med å sjekke mønsterdybden allerede når du skifter dekk på høsten. Om vinteren, når du kan oppleve både snø og is på veien, er minimumskravet tre millimeter mønsterdybde over 2/3 av dekkets bredde, men de fleste anbefaler fire millimeter.
Dersom dekkene dine ikke tilfredsstiller dette kravet, bør du ikke sette dem på i det hele tatt.
Husk også at hvis bilen kjøres lite kan gummien bli hard og dekkene få dårligere veigrep selv om mønsterdybden ser bra ut.
Lufttrykk
Lufttrykket i dekkene er en annen ting du bør sjekke med jevne mellomrom. Feil lufttrykk i dekkene kan skape farlige situasjoner. Heldigvis er det å sjekke lufttrykket noe du enkelt kan gjøre selv.
Det anbefalte lufttrykket for bilen din finner du i instruksjonsboken, og de fleste bensinstasjoner har luftrykkmåler og mulighet til å fylle på mer luft, dersom du har for lite.
Sjekk dekkene når de er kalde, og gjør det regelmessig – gjerne en gang i måneden.
Husk også at kulde påvirker lufttrykket. Er det kaldt ute synker dekktrykket og omvendt, derfor er det anbefalt å fylle rundt 10% mer luft på kalde vinterdager.
Dekkvask
Rene dekk er viktig for å få best mulig veigrep.
Salt, asfaltrester og annen skitt kan legge seg som en hinne rundt dekket og dermed gi dårligere grep på snø og is. Sørg derfor for å starte turen med rene og fine dekk.
Det finnes mange produkter for dekkvask på markedet, men det kan gjøres veldig enkelt og effektivt ved å bruke alminnelig bilsjampo eller en vanlig grønnsåpe, bare husk å skylle godt til slutt.
God sikt
I tillegg til batteri og dekk er det viktig å sørge for god sikt før juleutfarten starter.
Gjør det til en vane å sjekke
Spylervæske
Vindusviskere
Om vinduer, speil og lykter er rene
Spylervæske
På vinteren vil snø, is, søle og skitt legge seg på frontruten og kan i verste fall ødelegge sikten for sjåføren.
Sjekk at du har nok spylervæske, og gjerne en kanne ekstra på lur i bagasjerommet. Sjekk også hvor mange kuldegrader den tåler før den vil fryse. Vanligvis ligger det mellom 15 og 20 minusgrader.
Dersom bilen står ute i kulda med en spylervæske som ikke tåler temperaturen, er det fare for at spylervæsken fryser og i verste fall ødelegger både tanken, pumpemotorene og slangene.
Hvis du vet at du har spylervæske på tanken, men anlegget likevel ikke fungerer er det en sjanse for at det har frosset. Vanligvis vil det tine mens du kjører, men for å være på den sikre siden kan det være bra å la bilen stå varmt i noen timer, dersom dette er mulig.
Vindusviskere
Når du har kontrollert at du har en spylevæske som tåler kulda må du ikke glemme vindusviskerne. For å sikre god sikt er det viktig at disse fungerer som de skal.
Vask vindusviskerne ofte, gjerne hver gang du lader eller fyller drivstoff. Sjekk at de ikke er slitte og at gummien er hel og ren.
En tommelfingerregel er å bytte vindusviskere en gang i året.
Rene vinduer og lykter
Før du legger ut på langtur er det greit å gå over frontruten generelt. Sjekk at den er fri for riper, skader og annet som kan forringe sikten. Vask også grundig på innsiden.
Sørg for at de andre vinduene, speilene og lyktene er rene både før og underveis på turen. På sølete veier skal det ikke mye til før de blir skitne og sikten blir dårligere.
Stengte fjelloverganger
Norge er et langstrakt land med høye fjell og dype daler, så når du skal ut på langtur om vinteren er det viktig å planlegge og å følge med på vær- og kjøremeldinger.
På nettsidene til Statens vegvesen har du til enhver tid full oversikt over de fleste fjellovergangene i landet. Her får du alt du trenger av informasjon om vær- og kjøreforhold.
Du kan også abonnere på SMS-varsler om når utvalgte strekninger åpnes, stenges eller når det innføres kolonnekjøring.
Været skifter fort, fjelloverganger kan bli stengt og i verste fall kan man ende med å bli stående lenge og vente på kolonnekjøring over fjell og vidder.
Dersom du skal krysse fjelloverganger på vinteren kan det derfor være smart å ha med seg litt ekstra varmt tøy. Bilen blir fort kald dersom du må stanse motoren og vente på å få krysse en fjellstrekning, eller om noe annet uforutsett skulle skje. Litt ekstra mat og drikke i tilfelle dere blir stående en stund, kan også være lurt.
Viking hjelper deg alltid
Målsetningen er at alle skal komme seg trygt av sted og vel frem, men skulle uhellet være ute hjelper Viking deg hele døgnet, uansett hvor du er.
Vi har lokale veihjelpsstasjoner over hele landet, og det tar i snitt under 60 minutter før hjelpen er på plass.
Ring 06000 og vi hjelper deg døgnet rundt, uansett hva problemet er eller hvor du befinner deg.
Oppsummering
Ikke start juleutfarten uten å sjekke
Dekk
Batteri
Spylervæske og vindusviskere
Kjøreforhold og hvis nødvendig, fjelloverganger
God jul, kjør forsiktig og kom trygt frem!