Sikring av barn i bil – kjør trygt uansett alder

Kvinne plasserer barn i barnesete i bil.

Barna våre er det viktigste vi frakter i bilen. Slik sikrer du dem på best måte.

Å sikre barna våre når vi skal ut og kjøre er viktig for alle, likevel er det mange som gjør feil, eller ikke kjenner alle detaljene for hvordan barna skal sikres i bilen. Her skal vi se på de viktigste punktene for at kjøreturen blir trygg for alle passasjerene, også de minste.

Hvorfor skal barn sikres spesielt

Hos små barn er hodet stort og tungt i forhold til kroppen, i tillegg er benbygning og muskulatur mindre utviklet enn hos større barn og voksne. Dette betyr at vi må sikre at de sitter trygt og ikke blir utsatt for ekstra belastning ved eventuell bråbrems eller kollisjon.

Når de minste skal plasseres i bilen er det viktig at vi har riktige bilstoler, at bilstolene er plassert som de skal og at bilbeltene sitter riktig på kroppen – alt justert etter barnas alder, høyde og vekt.

All forskning viser at dette ikke bare vil reduserer skader, men kan være forskjellen mellom å overleve en ulykke eller ikke.

Dette sier loven

Loven pålegger oss å sikre barna vi har med i bilen på en forsvarlig måte. Dette er reglene som gjelder for barn under 36 kilo.

Dette sier Statens vegvesen om sikring av barn i bil

  • Det er påbudt å sikre barn i bil.

  • Bilens sjåfør er ansvarlig for at passasjerer under 15 år er sikret.

  • Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjente seter som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde.

  • Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent utstyr dersom det er tilgjengelig i bilen.

  • Det er forbudt å plassere et bakovervendt barnesete i passasjersetet foran hvis det er en aktiv airbag der.

  • Barn lavere enn 140 cm bør ikke sitte i forsete med airbag som ikke er koblet ut.

  • Det er ikke lov å kjøre med barn under tre år i biler uten bilbelter. Barn over tre år får ikke lov til å sitte i forsete.

  • Alle babystoler og barneseter til salgs i Norge må være godkjent etter et av to regelverk, ECE R 44 eller ECE R129.

Dette sier Politiet om sikring av barn i bil

  • Barn som er lavere enn 150 cm, skal bruke godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet.

  • Der det ikke finnes godkjent barnesikringsutstyr kan barn under 150 og over 135 bruke ordinært bilbelte.

  • Barn som er lavere enn 135 cm, skal bli sikret med sikringsutstyr som er tilpasset barnets vekt.

  • Sjåføren har ansvaret for at barn under 15 år er lovlig sikret.

Dette sier forskriften om bruk av personlig verneutstyr

Kilde: Lovdata

  • Der bilbelte er montert, skal barn lavere enn 150 cm bruke godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet eller slikt utstyr i kombinasjon med ordinært bilbelte.

  • Der det ikke finnes godkjent barnesikringsutstyr, kan barn under 150 cm og over 135 cm bruke ordinært bilbelte.

  • Der bilbelte ikke er montert, skal barn yngre enn 3 år ikke transporteres, og barn som er 3 år eller eldre, men lavere enn 150 cm, skal ikke transporteres i fremre seterad.

  • Barn skal ikke transporteres i bakovervendt sikringsutstyr med kollisjonspute foran uten at kollisjonsputen er deaktivert manuelt eller automatisk.

  • Der barnesikringsutstyr brukes, skal utstyret være montert i overensstemmelse med tilhørende bruksanvisning og være godkjent i henhold til: direktiv 77/541/EØF, ECE-regulativ 44.03 eller ECE-regulativ 129.

Hvordan sikrer du barn fra 0 til 4 år

Det viktigste å huske er at de minste barna bør sitte i babystol og småbarnstol som er bakovervendt helt frem til de er minst fire år, gjerne lenger.

Det finnes egne babykrybber for de aller minste, men disse er ikke å anbefale, bakovervendte babystoler gir bedre beskyttelse.

Skulle uhellet være ute og man havner i en kollisjon, vil barnets hode og rygg presses inn mot stolryggen og trykket fordeles over en større flate når det sitter i et bakovervendt sete. I en forovervendt stol ville barnet i den samme kollisjonen blitt slynget forover, noe som kan ført til skader på både hode, nakke og rygg.

Etter hvert som barna vokser vil mange foreldre være redde for at barna sitter for lenge med bena bøyd i en bakovervendt stol, men dette er ikke farlig. Skal du på en lengre biltur bør du uansett ta flere pauser med lufteturer når du har barn i bilen. Ikke la deg friste til å snu setet for tidlig, bakovervendte seter er i særstilling det tryggeste for barnet ditt.

Når du skal kjøpe utstyr for å sikre barna i bilen er det smart å ha med både bilen og barnet til butikken. På denne måten kan du være trygg på at stolen passer helt som den skal, både for barnet og i bilen.

Sett deg inn i hvordan stolen skal festes, følg bruksanvisningen nøye og er du usikker, be om hjelp fra forhandler. Dessverre hender det at ulykker skjer fordi bilstolen ikke er riktig montert og sikret godt nok.

Det er også viktig å bruke beltet i bilstolen riktig. Det må ikke være vridd, men ligge flatt inntil kroppen. Ta av eller åpne yttertøyet, slik at beltene strammer godt rundt kroppen.

Sørg for at barnet har god hodestøtte, dette gjør kjøreturen mer komfortabel og ikke minst, er det viktig for sikkerheten ved en sidekollisjon.

Et annet tips er å samle beltene i en beltesamler. Dette vil hindre at barna kommer seg ut av beltet underveis og at beltet ikke glir av barnet, men holdes på plass hele tiden.

Husk, ikke monter barnestol i forsetet uten å koble ut eventuell airbag. Sjekk i instruksjonsboken om du kan deaktivere den selv eller om det må gjøres på verksted.

Barn i bilstol i bil.

Hvordan sikrer du barn fra 5 – 12 år

Det finnes ingen aldersgrense for når du skal bytte fra bakovervendt til forovervendt bilstol, men anbefalingen er at barnet blir sittende bakovervendt til det er minst fire år, gjerne eldre.

Det er greit å bytte når barnets hode begynner å stikke godt over kanten av bilstolen, eller når den anbefalte vekt eller lengdegrensen er passert. Dette skjer som regel når barnet er mellom fire og fem år.

Når barnet har vokst ut av det bakovervendte setet, er det på tide å bytte til en forovervendt beltestol eller beltepute. Nå er det bilens egne belter som skal beskytte barnet, og stolen/puten er hjelpemiddelet som skal sørge for at beltet ligger riktig. For best mulig beskyttelse skal beltet ligge stramt over hoften og tett inn på skulderen. Også her er det viktig å passe på at beltet ikke er vridd og at det ligger tett inntil kroppen, ikke oppå mange lag klær.

Beltestolen kan plasseres både i forsetet og baksetet, men husk at barn som er lavere enn 140 cm i utgangspunktet ikke skal sitte i forsetet hvis ikke airbagen er deaktivert. Det finnes noen biler hvor dette ikke gjelder, men ikke ta noen sjanser, sjekk instruksjonsboken eller spør på et verksted for å være trygg på hva som gjelder for din bil.

Når du skal kjøpe beltestol til barnet er det smart å ha med barnet og bilen til butikken. Sjekk at stolen passer i bilen, og ikke minst at barnet passer i stolen. Sjekk at ryggen hviler komfortabelt inntil stolryggen og at barnet får knærne over stolkanten.

Både beltestol og pute skal sørge for at barnet blir løftet opp slik at beltet sitter godt over hoften og ikke over magen.

Når det gjelder bilpute er det mer krevende for barnet og sitte riktig med beltet ordentlig plassert gjennom hele turen, derfor bør man ikke gå over fra beltestol til bilpute før barna er blitt store og gamle nok til å kunne sitte rolig over tid.

Hvor lenge skal barnet sitte i bilstol?

Alle barn under 135 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr som er tilpasset deres høyde og vekt. Barn mellom 135 cm og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr hvis det er tilgjengelig i bilen. Hvis det ikke er tilgjengelig, skal man bruke ordinært bilbelte.

Det viktigste formålet med en bilstol er å sørge for at sikkerhetsbeltene sitter riktig på barnet. Så lenge skjelettet ikke er ferdigutviklet trenger barnet hjelp til å bli løftet opp slik at beltet sitter tett inntil kroppen og ikke glir opp over magen, der det kan gjøre stor skade hvis kroppen blir kastet fremover. Når barnet er rundt 10 til 12 år begynner hoftekammen og resten av skjelettet å være nok utviklet til å kunne holde beltet på plass uten ekstra hjelp.

De forskjellige bilstolene

Klasse 1: Babystol

Babystol er den første bilstolen barnet ditt trenger og skal alltid monteres bakovervendt. Babystoler passer barn i alderen 0 - 15 måneder, med en høyde på 40 - 75 centimeter, og en vekt fra 0 - 13 kg.

Klasse 2: Småbarnstol

Når barnet ditt har vokst ut av babystolen er neste bilstol du trenger en bakovervendt småbarnstol. Denne klassen kommer i forskjellige størrelser, men passer som regel barn fra 6 måneder til 4 - 5 år, med en høyde på cirka 61 - 125 cm, og en vekt på 9 - 25 kg.

Klasse 3: Beltestol

Når barnet har vokst ut av småbarnstolen er den neste og siste bilstolen barnet trenger en fremovervendt beltestol. Denne bilstolklassen passer vanligvis større barn fra 4 - 12 år, med en høyde på cirka 100 - 150 cm, og en vekt på 15 - 36 kg.

Regelverk og standarder for bilstoler

De to standardene som gjelder, ECE R44 og ECE R129, er likeverdige i lovens øyne. Dette er de viktigste forskjellene på de to standardene:

ECE R44

  • Den eldste standarden.

  • Basert på barnets vekt.

  • Ikke testet for sidekollisjon.

  • Bakovervendt til 9 kg.

  • Testet med eldre test-dukker.

ECE R129

  • Nyere standard.

  • Basert på barnets høyde.

  • Testet for sidekollisjon.

  • Bakovervendt til 15 mnd.

  • Testet med nyere test-dukker.

Tips til kjøp av bilstol

Markedet er fullt av stoler og puter til barnesikring, så hvordan kan du vite hva som er best for deg og barnet ditt? Kan du kjøpe brukte seter? Hvor lenge holder et barnesete? Og hvordan monterer du setet? Det finnes ikke ett fasitsvar som passer for alle, men noen generelle tips kan man forholde seg til.

Dette må du tenke på

  • Kjøp alltid godkjente stoler.

  • Ta deg tid til å gjøre research, les for eksempel forbrukertester og tilbakemeldinger fra tidligere kunder.

  • Ikke kjøp bilstol uten å sjekke om den passer i bilen.

  • Vær nøye med monteringen, følg bruksanvisningen og spør om hjelp hvis du er usikker. Det hjelper ikke at barnet er sikret i stolen, hvis stolen ikke er sikret i bilen.

  • Ha med barnet i butikken og sjekk at stolen passer barnet.

  • Husk at barna vokser mye, så kjøp en beltestol som kan justeres.

  • Du kan kjøpe gode, brukte barneseter, men husk at levetiden i snitt ligger på 10 år. Ikke kjøp seter som er eldre enn dette. Kontroller også om stolen ikke har vært med i en større kollisjon, ser slitt ut eller har skader. Er du usikker, kjøp heller ny.

Ofte stilte spørsmål

Oppsummering

  • Barn skal alltid sitte i godkjent bilstol frem til de er høyere enn 135cm.

  • Tilpass sikringen alderen, høyden og vekten til ditt barn.

  • Vær nøye når du monterer bilstol i bilen, små slurvefeil kan få store konsekvenser.

  • Bruk bakovervendte bilstoler frem til barnet er minst fire år, gjerne lenger.

  • Sjekk alltid at bilbeltene sitter riktig på.

  • Kjøp bare godkjente bilstoler. Sjekk at de er i god stand hvis du kjøper brukt.

  • Bilbelte redder liv, ikke bare for barn, men for alle passasjerer. Vær en god rollemodell og bruk bilbelte – alltid.