Elbil
Ofte stilte spørsmål og svar om elbiler. Lurer du på hva det koster å lade elbilen, hvor mye strøm den bruker, eller kanskje ladekablen sitter fast? Her finner du svar og løsninger.
Hvor lang tid det tar å lade elbilen avhenger av størrelsen på bilens batteri. Å hurtiglade batteriet på elbiler som Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf eller BMW i3 fra 20 til 80 prosent tar rundt 20 minutter til en halvtime, avhengig av temperaturen på batteriet og utendørstemperaturen.
Det har gått mange myter om hvor lenge et elbil batteri holder, men nå som elbilmarkedet har fått noen år på baken, ser vi at alle erfaringer så langt tyder på at elbilbatteriene varer hele bilens levetid og vel så det.
Hensynet til klima og miljø oppgis som det viktigste argumentet for å velge ladbar bil, men stadig dukker det opp kostnadsbesparelser i takt med økt rekkevidde og antall ladestasjoner omkring i landet. Interessen for ny teknologi er også et kjøpsargument som står høyt hos kjøper.
En fastmontert elbillader er den sikreste løsning for lading av elbil hjemme. Det teknisk sett lovlig å lade via en stikkontakt, men Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler likevel alle som har elbil å montere ladeboks hjemme.
Strømforbruket til en elbil utgjør ikke mye i løpet av et år. Elmotoren er svært effektiv og mesteparten av energien går til framdrift i stedet for varme, støy og vibrasjoner slik som en forbrenningsmotor. En elbil som kjører 10.000 km i året vil, i følge elbil.no, for eksempel bruke rundt 2000 kilowattimer som vil koste 2000 kroner årlig om man regner en strømpris på 1 krone per kWh inkludert nettleie.
Mesteparten av behovet for strøm til en elbil dekkes med normallading hjemme over natten. Prisen for hjemmelading av elbil er strømprisen inkludert nettleie, altså vanligvis rundt én krone per kWh. Det tilsvarer omtrent to kroner per mil for en vanlig elbil. Hvis du kjører 7500 km i året med elbilen koster «drivstoffet» deg ca. 1500 kroner.
Rustbeskyttelse og behandling på elbiler krever spesielle hensyn. Selv om mange elektriske biler har deler laget av aluminium og andre ikke-jernholdige materialer som er mindre utsatt for rust, har de fortsatt ståldeler som kan ruste. Det er viktig å bruke rustbeskyttelsesprodukter som er kompatible med elektriske komponenter, og å unngå fuktighet i områder hvor batteriene og elektronikken er plassert. Regelmessig inspeksjon og vedlikehold er like viktig for elbiler som for fossilbiler for å sikre lang levetid og sikkerhet.
Here er elbilfordelene du som elbileier har:
- Engangsavgift – Det er ikke engangsavgift ved kjøp eller leasing av elbil
- Årsavgift – Du betaler mye mindre
- Merverdiavgift – Det er momsfritak på elbiler
- Firmabilbeskatning – elbil beskattes...
Hvor mye du kan spare på å kjøre elbil varierer basert på hvor du bor, hvor mye du kjører, om du leaser eller kjøper bilen og mer. Men i følge Elbilforeningen, Volkswagen og Smarte Penger kan du spare 20 000 kroner, 31 000 kroner og 49 000 kroner i året på elbil.