Punktert dekk – årsak og reparasjon

06.11.2018

Det er ingen god følelse å kjøre bortover motorveien med en bil i høy hastighet, for så å kjenne at et av dekkene punkterer. En slik situasjon er vanskelig å forhindre eller forebygge, da en ikke har kontroll over fremmedlegemer som kan ligge i veibanen. Er uhellet ute og du merker at dekket har punktert, er det viktig å forsøke og få bilen så langt ut av veibanen som mulig, slik at du ikke setter deg selv eller andre i fare.

Årsaker til punktering

Det er som oftest to hovedårsaker til at et dekk punkterer. Dekket har for lite trykk, eller det har fått et skarpt fremmedlegeme i seg som skaper hull og tapper dekket for luft.

Når et fremmedlegeme, som eksempelvis glasskår, skruer, spikre og spisse steiner, trenger seg inn i dekket, kan en oppleve at dekket punkteres. Dette kan enten føre til et raskt eller langsomt tap av trykk i dekket. Nå på vinteren strøs veiene med knust stein som ofte er spisse med skarpe overflater. Disse kan fort sette seg i dekkmønsteret og på sikt gnage seg gjennom gummiene, som igjen fører til en punktering.

Ved for lite trykk i dekket skapes en risiko for å punktere. For lite trykk kan føre til økt kjøremotstand og skader på dekkets infrastruktur. Dette fører til en stor risiko for at dekket punkterer. Vær derfor nøye med å sjekke trykket i dekkene dine jevnlig.

 

Reparasjon av punkterte dekk

Det er sjeldent at det følger med reservehjul til nyere og moderne biler. Bilene er i stedet utstyrt med et skum, som kan benyttes for en midlertidig reparasjon av punkterte dekk. Skummet har sine begrensninger, og kan derfor sjeldent benyttes som et trygt reparasjonsmiddel på punkterte dekk. Ved større skader på dekket er det ikke tilstrekkelig for å kunne kjøre bilen videre. Det er også ytterst få som vet hvordan skummet skal brukes riktig.

Uten reservehjul og et dekk med for stort eller usikkert skadeomfang, kan du kontakte Viking. Vi hjelper deg med å reparere eller skifte dekket på stedet.

Viking står klare til å hjelpe deg

Vi er opptatt av at du trygt og effektivt skal komme deg videre på veien. Opplever du at dekket punkterer og er usikker på hvordan du eventuelt skal reparere det selv, står vi klare til å hjelpe deg. Kontakt oss på 06000 uansett tid på døgnet og hvor i landet du befinner deg. Vi kommer raskt til stedet.