Dette påvirker elbilens rekkevidde om vinteren

29.01.2020

For elbileiere byr vinterkulden på utfordringer med å beholde en optimal rekkevidde. På de kaldeste dagene kan du risikere at rekkevidden så mye som halveres sammenlignet med sommeren. Dette kan være et sjokk for mange, særlig nye eiere. Heldigvis finnes det mange enkle grep du som elbileier kan gjøre for å gi elbilen bedre forutsetninger for en økt rekkevidde.

4 smarte tips som bevarer rekkevidden til elbilen din om vinteren

Som elbileier har du kanskje tidligere kjent på den såkalte rekkeviddeangsten i det du har begitt deg ut på en lengre kjøretur. Dette gjelder kanskje særlig om vinteren, ettersom kulde, vind og snø i veibanen har en negativ påvirkning på rekkevidden.

Med noen enkle tiltak, kan du bevare elbilens fulle rekkevidde, også om vinteren. Nedenfor har vi samlet fire gode tips for hvordan du på en god måte kommer deg fra A til B med elbilen uten å kjenne på rekkeviddeangsten, eller i verstefall et uheldig stopp på veien.

1. Varm opp elbilen før kjøreturen

Rekkevidden på elbilen vil dra stor nytte av at bilen varmes opp i forkant av en lengre kjøretur. Dette kan du gjøre med en kupévarmer via strømnettet, som befinner seg i mange nye elbiler i dag. Dersom du ikke har dette i elbilen fra før, er dette noe som kan kjøpes og monteres i bilen.

Det er viktig at oppvarmingen skjer samtidig som bilen står til lading, hvis ikke vil bilen tappes før strøm, og poenget med å varme opp bilen for en bedre rekkevidde er borte. For en enda mer effektiv oppvarming kan det være en god idé å ta i bruk sete- og rattvarmer, da disse krever lite strøm. Dersom du har en garasje bør du også parkere innendørs for å unngå at bilen fryser og prosessen med å varme opp elbilen går raskere.

2. Kjøreetikette og stil bør tilpasses vinterføret

Sterk vind og snøfylte veibaner om vinteren kan påvirke energiforbruket til elbilen din. Dette er naturforhold som vi ikke kan styre, men som sjåfør kan du justere kjørestilen etter forholdene for å bedre bevare rekkevidden.

Forsøk å kjøre med en jevn fart for å unngå overdreven bruk av gass og brems. Fordelen med en slik kjørestil er at det vil belaste batteriene dine mindre og bedre bevare rekkevidden.

3. Riktig lufttrykk i dekkene bidrar til et lavere energiforbruk

Du kommer langt med gode og riktige dekk som er optimale for kjøreforholdene om vinteren. Vi anbefaler at du velger dekk med en lav rullemotstand og tilstrekkelig lufttrykk. Med rullemotstand mener vi den energien det tar for å holde et dekk rullende. Som følge av glatte veier og snø, eller dekk med for lavt lufttrykk, øker rullemotstanden som igjen krever et høyere energiforbruk.

Er du usikker på hva som er tilstrekkelig lufttrykk for din elbil, finner du informasjon om dette i bilens manual. Det kan også være nyttig å vite at kald luft tar mindre plass, og at det derfor er en fordel å fylle omtrent 10% mer luft i dekkene om vinteren. Piggdekk gir også et økt energiforbruk, og bør derfor unngås dersom det er mulig.

Les også: Alt du trenger å vite om dekk – fra mønsterdybde til dekkmerking

4. Planlegg kjørerute og ladestopp

Å planlegge kjøreruten i forkant av en lengre kjøretur, gir deg en oversikt over tilgjengelige ladestasjoner, slik at du kan sette inn ladestopp i løpet av turen. Har du eksempelvis en fast kjørerute til og fra jobb, vil en oversikt over hvor du kan stoppe for å lade spare deg for unødvendig bekymring for å gå tom for strøm mens du står i kø. Skal du ut på en ukjent rute, kan du benytte deg av en lade-app. Disse viser en oversikt over alle ladestasjoner i nærheten, samtidig som du kan se tidligere ladehistorikk og betalinger. Fjordkraft AS har eksempelvis utviklet lade-appen «Ladestasjoner» som du kan sjekke ut.

Slik bør du lade elbilen i kulden

Er du usikker på om du lader elbilen din riktig om vinteren? I minusgrader vil det være mer tidskrevende å lade opp batteriet. Vi gir deg noen gode tips til hvordan du kan gjøre både hurtiglading og lading av elbil hjemme mest mulig effektivt.

Hurtiglading av elbilen

Skal du kjøre lenger strekninger med elbilen vil du særlig om vinteren ofte måtte gjøre både et og to ladestopp på veien. Da kan det være lurt å ha litt forkunnskap om hvordan du best mulig kan dra nytte av hurtiglading i et kaldt klima.

Som nevnt tidligere vil oppvarming av elbilen kunne gi store fordeler, også når det kommer til å lade underveis i kjøreturen. Dette er fordi hurtiglading går saktere når batteripakken er kald. Dersom du ikke har varmet opp elbilen i forkant av kjøreturen, bør du kjøre en god strekning før du lader. Et varmt batteri under ladingen vil spare deg for både tid og penger, samt redusere køer. Et tips dersom du ikke skal hjem til egen ladestasjon, er å foreta et ladestopp nærmest mulig sluttdestinasjonen. Dette vil gjøre neste kjøretur enklere, da du vil ha et batteri med tilnærmet full kapasitet.

Lade elbilen hjemme

Mange velger i dag å investere i en ladestasjon installert i hjemmet, eller flytte inn i en bolig der dette allerede er installert, til fordel for å lade via stikkontakten. Fordelen med dette er blant annet en sikrere, enklere og raskere ladeprosess. Dersom du likevel ønsker å lade via stikkontakten, kan dette gjøres så lenge du tar noen forhåndsregler og følger kravene for hjemmelading av elbil. Du bør blant annet sørge for at stikkontakten du bruker til lading har en egen kurs. Denne kursen skal være maksimum 10A, og må ha en jordfeilbryter av type B. Vi advarer om at det er viktig å være svært forsiktig og klar over at det er en risiko knyttet til brannfare ved å lade via stikkontakten.

Skal du lade over natten er det viktig å være bevisst på at det under lading kan bli varmt rundt kabelen. Om vinteren kan det dermed bli vått eller fuktig i området rundt laderen, som igjen vil kunne fryse til is i løpet av natten. Skulle du være uheldig, og ladekabelen har fryst fast, kan du forsøke å varme opp bilen eller ta i bruk en hårføner.

Du kan risikere et tomt 12v batteri

Visste du at elbilen din har et ekstra batteri? Dette heter nemlig 12v og er et batteri som lades opp av det store driftsbatteriet. Når du skrur av hovedbatteriet, er det dette batteriet som holder liv i blant annet radio, lys og sentrallås. Når du kjører korte strekninger kan du risikere et tomt 12v batteri som følge av at batteriet ikke får tilstrekkelig tid til å lades opp. Batteriet kan også gå tomt dersom du eksempelvis glemmer å skru av lysene. Dette er også som oftest grunnen til at det oppstår et behov for veihjelp for elbiler langs veien.

Ofte stilte spørsmål

Nedenfor besvarer vi noen vanlige stilte spørsmål om elbil som du som elbileier kan ha nytte av.

Sparer jeg strøm ved å skru av radio og lys på bilen?

+

Nei, begge krever små mengder strøm og du vil derfor spare minimalt. Radioen kan du lytte til uten en stor bekymring. Det samme gjelder bruk av lys, noe som også vil være høyest nødvendig for trafikksikkerhet og opprettholdelse av lover og regler.

Er det en større brannfare hos elbiler enn dieseldrevne biler?

+

Nei det er det ikke. I følge Norsk elbilforening skjer det hyppigere brannulykker hos bensin og dieseldrevne biler fremfor elbiler. For å minske denne bekymringen bør man likevel sørge for sikker og korrekt lading.

Er det gratis å parkere elbilen på en parkeringsplass?

+

Dette avhenger av reglene som gjelder i hver enkelt kommune. Fra og med 1.mars 2020 vil det i Oslo kommune koste 600 kroner i året for et beboerkort dersom du eier en elbil. Det vil også være en avgift på kommunal grunn. Denne vil være 20% av den prisen eiere av fossile biler vil måtte betale.

Vi hjelper deg dersom elbilen din går tom for strøm langs veien

I Viking Redningstjeneste har vi tilegnet oss god kunnskap om elbiler og tilpasset tjenestene våre for å dekke behovene som oppstår langs veien. Skulle du oppleve å få problemer med elbilen knyttet til strøm eller tomme 12v batterier, bistår vi deg med starthjelp eller bytting av batteriet. Du kan enkelt bestille veihjelp eller ringe oss på telefon 06000, og vi vil hjelpe deg med å komme trygt og effektiv videre på veien.

Her kan du lese mer om hvordan vi i Viking Redningstjeneste håndterer veihjelp for elbiler.