Batteriskift: Slik bytter du bilbatteri selv

Mann som bytter bilbatteri på bilen selv.

Sliter bilen din med å starte? Lyser batterisymbolet i dashbordet? Går bilen ofte tom for strøm? Dette betyr vanligvis at det er et problem med bilbatteriet og det er på tide å bytte det ut med et nytt.

Selv om det høres dyrt og skummelt ut er det faktisk ingen stor jobb hvis du har en litt eldre bil. Er bilen din av nyere årgang må du være mer forsiktig og det er noen ting du bør huske, men de aller fleste som har holdt i en fastnøkkel tidligere vil klare det.

Her finner du alt du trenger å vite om å skifte batteriet på bilen din...

Når må jeg skifte bilbatteri?

Det er ikke alltid lett å vite når det er på tide å skifte bilbatteriet. Et godt vedlikeholdt batteri vil leve lengre enn et som ikke blir rørt på årevis. Akkurat hvor lenge det vil vare er vanskelig å si, siden det avhenger av både bruk og vedlikehold.

I snitt kan man si at bilbatterier vanligvis har en levetid på ca. 5 år, men batteriet kan bli dårlig lenge før dette hvis det for eksempel går ubrukt eller utsettes for kulde over lengre tid.

Følgende symptomer er gode indikatorer på at noe er feil med batteriet og at du trenger eller er i ferd med å trenge starthjelp.

Symptomer på et dårlig bilbatteri:

  • Batterilampen lyser eller blinker mens du kjører.
  • Hører du en tikkelyd når du starter bilen.
  • Problemer med kjøretøyelektronikk.
  • Dimming eller tap av lamper og lys.
  • Du må ofte bruke startkabler.
  • Bilbatteriet er misformet.
  • Bilen sliter med å starte.
  • Bilbatteriet er gammelt.
Mann setter fast startkabler på bil

Trenger bilen programmering ved batteriskift?

Mann koder bilens data etter batteriskift.

Før du bytter bilbatteri selv må du sjekke om bilen din trenger koding/programmering ved batteriskift.

Mange nye biler har nemlig assistentsystemer, sikkerhetssystemer og andre elektroniske komponenter som må kodes på nytt hvis batteriet frakobles.

Du bør derfor ta kontakt med et verksted eller merkeforhandleren for å sjekke før du skifter batteri selv.

Hvis bilen din ikke krever programmering kan du enkelt bytte selv. Hvis bilen din krever koding anbefaler vi at du bestiller profesjonell batteriskift.

Hvilket batteri er riktig for min bil?

Bilbatterier kommer i mange ulike størrelser og kapasiteter. Når du skal kjøpe nytt batteri er det to ting du må huske:

  • Kapasiteten (antall amper) må være minst like stor som det du bytter ut.
  • Det nye batteriet må være av samme størrelse som det gamle.

Du kan ringe Viking på 06000 for å finne ut hvilket batteri som passer akkurat din bil eller så kan du prate med en forhandler. Det finnes også nettsider hvor du kan skrive inn registreringsnummeret på bilen for å få opp kompatible bilbatterier.

Hvilke verktøy trenger jeg for skifte bilbatteri?

Verktøyboks

Før du setter i gang med å skifte startbatteriet anbefaler vi at du ikke har metall på deg. Når det er gjort finner du fram utstyret du trenger...

Utstyr du trenger for batteriskift:

  • Arbeidshansker
  • Skiftenøkkel
  • Skrutrekker
  • Pipenøkkel
  • Bilbatteri

Ta også fram multimeter hvis du har det. Denne kan du bruke til å kontrollere at det nye batteriet tar til seg strøm og lader.

Hvordan bytter jeg bilbatteri selv?

Person skrur i bil

Slik bytter du bilbatteri:

Nå som du har et nytt batteri og utstyret klart er det bare å parkere bilen, skru av motoren, ta på arbeidshansker og sette i gang...

1. Finn ut hvor batteriet sitter i bilen.

Batteriet kan være plassert flere steder i bilen. Det aller vanligste er under panseret, men noen biler har det også i bagasjerommet eller under baksetet. Nøyaktig hvor startbatteriet er plassert finner du i bilens instruksjonsbok.

2. Ta av bilbatteri dekselet.

Noen bilmodeller har et plastdeksel som skjuler batteriet. Hvis din bil har et slikt deksel må du fjerne det for å få tilgang til bilbatteriet.

3. Koble av ledningene på polene.

Nå skrur du løs klemmene (polskoene) som sitter på de to batteripolene. Først kobler du av kabelen på minuspolen (-). Deretter kobler du av ledningen til plusspolen (+).

4. Løsne batteriet fra bilen og ta det ut.

Batteriet er festet til bilen med en brakett. Akkurat hvordan denne ser ut vil variere fra bil til bil, men det er som regel en mutter som holder batteriet på plass via en plate eller lignende. Når denne er fjernet, kan du løfte ut batteriet.

5. Kontroller det nye bilbatteriet.

Det nye batteriet må være av samme størrelse som det gamle og ha minst like stor kapasitet (strømstyrke). Sammenlign derfor det nye batteriet med det gamle for å være helt sikker.

6. Sett inn det nye bilbatteriet.

Løft det nye batteriet inn og plasser det på samme sted som det gamle. I noen biler er det en skål eller batteriholder som bilbatteriet skal stå i. Dobbeltsjekk at det står riktig.

7. Fest brakett og klemmer.

Start med å skru det nye bilbatteriet fast med braketten. Deretter monterer du plusskabelen til plusspolen (+) og minuskabelen til minuspolen (-). Husk å stramme klemmene (polskoene) slik at de ikke er løse.

8. Sjekk at batteriet lader.

Bruk en multimeter for å sjekke om bilbatteriet tar til seg strøm og lades som det skal. Når motoren går, bør multimeteret vise en spenning på rundt 14 volt.

9. Monter batteri dekselet.

Hvis din bil hadde et deksel over batteriet monterer du dette på plass igjen. Nå kan du starte bilen igjen og sjekke at alt virker. Ladelampen i dashbordet bør slå seg av.

Hvis batterisymbolet fortsetter å lyse når motoren går eller hvis du hører en tikkelyd når du vrir om nøkkelen må du få sjekket batteriet og dynamoen på et verksted.

Oppdatert 3. oktober 2023