Ikke utsett EU-kontrollen! Få bilen EU-godkjent hos Viking

29.04.2020

Mange biler har nå på våren frist for EU-kontroll, og med dagens situasjon ser vi at mange utsetter EU-kontrollen noe det ikke er grunn til å gjøre. Vi har satt opp ekstra timer og ressurser til å hjelpe deg i Oslo & Omegn. Det er også plass til at du kan vente mens vi utfører kontrollen – vi følger selvfølgelig alle korona tiltak.

Hva er EU- kontroll?

EU-kontroll, også kjent som periodisk kjøretøykontroll (PKK) er en obligatorisk sjekk, og gjennomføres for å sikre en tryggere og mer miljøvennlig bilpark.  Er du oppført som bileier er det ditt eget ansvar å sørge for at bilen blir kontrollert og godkjent innen fristen. Gjennomfører du ikke denne eller glemmer fristen, får bilen bruksforbud og det er ulovlig å kjøre med bilen på veien. EU Kontrollen består av to deler. En trafikksikkerhetsdel der blant annet lys, sikt, hjul, belter og bremser kontrolleres, og en miljødel der støy og avgasser måles.

Når og hvor ofte skal bilen EU-kontrolleres?

Hver bil har en egen frist for når den må være EU-godkjent. Det er opp til deg selv når du gjennomfører selve kontrollen, så lenge bilen din er godkjent innen fristen. Er du usikker på når fristen er for din bil, kan du sjekke dette på vegvesenet sin nettside.

Tidligere var det registreringsnummerets siste siffer som fortalte når fristen for EU-kontrollen var, men i 2019 kom det nye regler for kontrollfrister. Her er en oversikt:

 • Personbil (M1) med maks 7 500 kg tillatt totalvekt, og varebil (N1).
  • Kontrolleres og godkjennes innen fire år etter dato for førstegangsregistrering, og deretter senest hvert andre år.
 • Personbil (M1) med over 7 500 kg tillatt totalvekt, tilhenger med over 3 500 kg tillatt totalvekt, buss (M2 og M3), lastebil (N2 og N3), ambulanse og taxi.
  • Kontrolleres og godkjennes innen ett år etter dato for førstegangsregistrering, og deretter senest hvert år.
 • Bevaringsverdig kjøretøy som er 30 år eller eldre, og som er kontrollert og godkjent etter at kjøretøyet fylte 30 år.
  • Kontrolleres og godkjennes hvert femte år.
 • Bevaringsverdig kjøretøy som er 50 år eller eldre, og som er kontrollert og godkjent etter at kjøretøyet fylte 50 år.
  • Fritatt for kontroll.

For å være sikker på at du rekker å få bilen godkjent innen fristen, bør du legge inn nok tid til å gjennomføre kontroll, kunne rette eventuelle feil, og deretter gjennomføre etterkontroll. Du vil også få beskjed fra vegvesenet to måneder før fristen med en påminnelse.

Derfor bør du unngå å utsette EU-kontrollen på bilen

I noen tilfeller kan man utsette EU-kontrollen på bilen. Som hovedregel gjelder dette kun ved alvorlig sykdom der man kan vise til legeerklæring. Vi i Viking anbefaler å unngå å søke om utsettelse. Dette er fordi mange utsettelser fører til stor etterspørsel på sikt, noe som skaper køer for verkstedene og lengre ventetid. Med dette kan man risikere at man ikke rekker å få bilen godkjent innen fristen.

Er du syk, eller er hindret fra å levere inn bilen, kan du få noen andre til å gjøre det for deg. Det er ikke pålagt at bilens eier må møte til kontrollen selv. Har du familiemedlemmer, venner eller noen andre som har mulighet til å levere inn kjøretøyet når du selv ikke har mulighet, er det et bedre alternativ enn å søke om utsettelse.

Har du glemt EU-kontrollen og fristen er ute?

Dersom du har vært uheldig og glemt å gjennomføre EU-kontrollen før fristen, kan du ikke lenger kjøre bilen, da den får bruksforbud. Blir du tatt med en bil som ikke er EU-godkjent, blir den avskiltet.

Har du gått over fristen, så sørg for å bestille time så fort som mulig hos oss i Oslo & Omegn eller et godkjent verksted eller kontrollorgan.  I disse tilfellene hjelper Viking deg med å transportere kjøretøyet til verkstedet, da det er ulovlig å kjøre bilen dit selv. Transport bookes på tlf. 06000 – hele døgnet.

Gjennomfører EU-kontroll på bilen din hos Viking

Viking kan gjennomføre EU-kontroll på bilen din på vår Alnabru stasjon. EU-kontrollen koster 995 kr og kan enkelt bestilles på nett ved å velge ønsket dato og tidspunkt. Du kan også bestille kontroll ved å sende en e-post til post@vikingkontroll.no eller ved å ta kontakt på telefon 41 60 60 81.