Hva betyr varsellampene i bilen? Her er oversikten

08.09.2020

Mange blir redde når en varsellampe begynner å lyse på dashbordet – men hva betyr den egentlig? Og når bør du stoppe?

Varsellampene i bilen er en viktig måte å kommunisere til deg som fører at noe er galt. Hvis du ikke vet hva som er galt, kan det være skremmende å se et av disse lysene – og det er vanskelig å vite om du må stoppe med én gang eller om du kan kjøre videre.

Gå rett til oversikten over varsellampene:

Nøyaktig hvilke varsellamper som finnes i bilen varierer, men alle bilmodeller har standardvarsellamper for ting som motor og bremser. I instruksjonboken til din bil finner du også en komplett oversikt over alle varsellampene bilen kan vise.

Tidligere var det kun varsellampene som fortalte deg hva som var galt, men i moderne biler med skjerm i dashbordet får du ofte en tekstbeskjed om hva som er galt i tillegg.

Generelt sett kan man si at røde varsellamper betyr at du må foreta deg noe med én gang, mens gule varsellamper dreier seg om ting som kan vente litt. Akkurat hvilke varsellamper som er gule og røde vil også variere mellom bilprodusenter, men de viktigste som oljetrykk vil alltid være røde.

Grønne eller blå varsellamper er som regel ren informasjon slik at du ikke trenger å gjøre noe – for eksempel at fjernlysene er aktivert.

Røde varsellamper

Hvis du ser en rød varsellampe du ikke vet hva betyr, bør du stoppe så fort det er trygt og sjekke hva den betyr i instruksjonsboken.

Lavt oljetrykk

Rød Varsellampe: Lavt Oljetrykk
Varsellampe symbol: Rød oljekanne

Den lille oljekannen med en dråpe ser nesten ut som en gammeldags lampe med en ånd i, men dette er en varsellampe du må ta på alvor.

Hvis oljelampen i bilen begynner å lyse, har bilen for lavt oljetrykk og du bør stoppe så fort som mulig. Det kan skyldes at det er for lite olje i motoren eller at oljen ikke blir pumpet rundt som den skal. I verste fall kan dette føre til totalt motorhavari.

Sjekk oljen eller ring oss i Viking slik at vi kan sjekke bilen og eventuelt frakte den til verksted for deg.

Bremsefeil

Ræd Varsellampe: Bremsefeil
Varsellampe symbol: Rød runding med utropstegn

Varsellampen med rød runding og utropstegn kan tyde på en alvorlig feil med bremsesystemet – eller at du har glemt å ta av håndbrekket før du kjørte.

Sjekk at håndbrekket ikke er på, og sjekk at bremsene fungerer som de skal så fort det er trygt. Bilen bør kontrolleres på verksted selv om bremsene ser ut til å virke som de skal.

For varm motor

Rød Varsellampe: Høy Motortemperatur
Varsellampe symbol: Rødt termometer

Det røde termometeret forteller deg at motoren har for høy temperatur. Dette kan bety at det er for lite kjølevæske eller at denne ikke kjøler som den skal.

Du bør stoppe bilen så fort det er trygt, da en overopphetet motor kan få store skader som det blir dyrt å reparere.

Du kan prøve å kjøre videre når motoren har kjølt seg ned, men det er anbefalt at du får fraktet bilen til verksted for en sjekk.

For lite lading

Rød Varsellampe: Bilbatteri For Lite Lading
Varsellampe symbol: Rødt batteri

Den firkantede varsellampen med pluss og minus-symboler skal forestille et bilbatteri, og den forteller i praksis at det trekkes strøm fra batteriet – men at det ikke lades.

Det er normalt at denne varsellampen lyser hvis motoren ikke går, men hvis den fortsetter å lyse etter du har startet motoren bør du få sjekket batteriet og dynamoen som lader dette.

Hvis du fortsetter å kjøre med et batteri som ikke lader, vil du ganske raskt oppleve at bilen ikke lenger starter.

Vi kan hjelpe deg med å sjekke batteriet og bytte dette på stedet dersom det er ødelagt. Alternativt kan du skifte bilbatteri selv ved å følge stegene i vår guide.

Les også vår guide til bilbatteri lading og vedlikehold.

Bilbelte ikke i bruk

Rød Varsellampe: Rød Person Med Bilbelte/Sikkerhetsbelte
Varsellampe symbol: Rød person med belte

De fleste moderne biler har sensorer i setene som merker om noen sitter der og om bilbeltet er i bruk. Dette varselet vil komme på hvis noen har glemt å ta på seg beltet, og bilen vil ofte lage lyd i tillegg.

Sensorene i setene er som regel basert på vekt, så denne kan utløses selv om det ikke sitter noen i setet – fordi du for eksempel har plassert tunge handleposer der. Disse bør du isåfall flytte til bagasjerommet for å unngå løse gjenstander i en eventuell kollisjon.

Én eller flere dører / panseret er ikke lukket

Rød Varsellampe: Bil Åpne Dører
Varsellampe symbol: Rød bil med åpne dører og/eller panser

Hvis denne lyser, bør du stoppe bilen og sjekke at alle dører (inkludert bagasjerommet) er lukket skikkelig. Noen ganger går dørene bare halvveis i lås, og da er det en risiko for at de kan åpnes i fart.

Dette er spesielt viktig hvis det er varsellampen for åpent panser som lyser. Vinden kan få tak under panseret når du kjører og på den måten tvinge det åpent. Det vil føre til skader – men det verste er at du plutselig vil miste all sikt. Stopp derfor og sjekk med én gang hvis dette lyser.

Generell advarsel

Rød Varsellampe: Generell Advarsel
Varsellampe symbol: Rød trekant med utropstegn

Den røde trekanten med utropstegn er et generelt varsel for ting som ikke har sitt eget ikon. Det kan være alvorlig, men det varierer mellom bilmodeller hvordan dette brukes.

I mange tilfeller er det små feil som du bør være oppmerksom på, og i de fleste moderne biler vil dette symbolet komme sammen med en tekst som forteller deg hva som er galt.

Det finnes også en varsellampe med gul trekant, og den fungerer ofte likt, men varsler gjerne om mindre alvorlige ting som du må ta stilling til. Det kan være alt fra lavt spylevæskenivå til at bilen snart må på service. Hvis den gule varsellampen med trekant lyser, får du som regel også en tekst som forklarer hva det gjelder.

Gule varsellamper

Gule varsellamper varierer en del, men som regel er det snakk om ting du bør sjekke ut, systemer som er aktivert eller deaktivert. Det vil som regel ikke skade bilen din på kort sikt, men det er smart å få slike varsellamper sjekket på verksted for å unngå problemer på lang sikt. Har du noen spørsmål om gule varsellamper, kan du ringe veihjelpstelefonen.

Lite drivstoff

Gul Varsellampe: Lavt Drivstoff
Varsellampe symbol: Gul bensinpumpe

Denne overrasker nok ikke mange som har kjørt bil en stund, men mange blir likevel litt stresset når den begynner å lyse.

Det er smart å fylle bensin eller diesel så fort som mulig, men de fleste biler har mellom 5 og 10 liter drivstoff igjen når denne varsellampen begynner å lyse. Det betyr at du stort sett kan kjøre minst fem mil før tanken faktisk er tom.

Hvis du går tom for bensin eller diesel kan du bestille drivstoff av Viking.

Motoren varmes opp

Gul Varsellampe: Glødelampe
Varsellampe symbol: Gul spiral

Denne varsellampen lyser som regel idet du skrur på tenningen på en dieselbil og slukker etterhvert. På grunn av måten en dieselmotor fungerer på, må den varmes opp før du kan starte bilen. Hvor lenge denne lyser vil derfor også variere basert på temperaturen ute.

Du bør vente til denne har slukket før du prøver å starte en dieselbil. Den vil starte etterhvert selv om du ikke gjør det, men det vil være tyngre og det kan slite mer på motoren i lengden.

Slitte bremseklosser

Gul Varsellampe: Slitte Bremseklosser
Varsellampe symbol: Gul sirkel med streker rundt

En del moderne biler har en sensor som merker når det er på tide bytte bremseklosser. Når denne utløses vil denne varsellampen tennes, og du får dermed beskjed om at det er på tide med en tur på verksted for å få byttet bremseklossene.

Det er som regel ikke noe som må gjøres umiddelbart. Det er smart å ta en telefon til verkstedet for å bestille time når denne aktiveres, men du kan fint bruke bilen i mellomtiden.

Partikkelfilter

Gul Varsellampe: Partikkelfilter
Varsellampe symbol: Gul firkant med prikker

Denne varsellampen forteller deg at partikkelfilteret på en moderne dieselmotor ikke fungerer som det skal.

Ofte kan dette skyldes at partikkelfilteret har blitt tett på grunn av mye småkjøring, og da kan det hjelpe å «blåse det ut» ved å kjøre noen turer hvor bilen blir ordentlig varm og får litt høyere turtall.

Hvis dette ikke hjelper bør du få sjekket partikkelfilteret på verksted.

Bakre tåkelys er aktivert

Gul Varsellampe: Bakre Tåkelys
Varsellampe symbol: Gult lys med bølgete strek

Tåkelys er praktisk når det er tåke eller tett regn som gir veldig dårlig sikt, men det kan også være irriterende, og i verste fall trafikkfarlig, for andre på veien.

Hvis du ser dette lyset i dashbordet bør du vurdere om sikten er så dårlig at de bak deg trenger å se tåkelyset. I noen biler er det enkelt å komme borti knappen til dette lyset, og da bør du skru det av igjen hvis det ikke trengs.

Antisladd/antispinn aktiv eller deaktivert

Gul Varsellampe: Antisladd/Antispinn
Varsellampe symbol: Gul bil med bremsespor

Mange biler antispinn symbolet på to måter: Hvis det blinker mens du kjører, betyr det at systemet jobber aktivt for at bilen ikke skal skli eller miste grepet. I så fall bør du senke farten og være oppmerksom på føreforholdene.

Hvis denne varsellampen lyser konstant betyr det at systemet er deaktivert. Det kan skje ved at du har trykket på en knapp for å deaktivere det, men det kan også bety at noe er galt med systemet. Isåfall bør du få det sjekket på verksted.

ABS-system deaktivert

Gul Varsellampe: Abs System
Varsellampe symbol: Gul runding med streker og ABS

ABS-systemet sørger for at du kan trykke bremsepedalen helt inn uten å bekymre deg for at hjulene skal låse seg.

Hvis ABS-lampen lyser, betyr det at ABS-systemet ikke fungerer som det skal. Du kan kjøre bilen, men vær ekstra forsiktig og oppsøk verksted for sjekk så fort som mulig.

Lavt dekktrykk

Gul Varsellampe: Lavt Dekktrykk
Varsellampe symbol: Gult dekk med utropstegn

Alle moderne biler har dekktrykksensorer (TPMS) som merker endringer i lufttrykket. Hvis denne varsellampen kommer på, betyr det at bilen tror det er en forandring i dekktrykket. Dette er et vanlig problem som ofte oppstår når man skifter dekk.

Stopp innom en bensinstasjon og sjekk om du har et punktert dekk og at lufttrykket i alle fire hjul er korrekt (du finner riktig dekktrykk i instruksjonsboken eller på innsiden av døren). Hvis dekktrykket stemmer, kan systemet ha blitt utløst av store temperatursvingninger som påvirker målingene.

Generell motorfeil

Gul Varsellampe: Generell Motorfeil
Varsellampe symbol: Gul motor

Denne varsellampen er lite nyttig for oss vanlige forbrukere – annet enn at det forteller deg at bilen bør innom et verksted. Det kan være en lang rekke ting som gjør at en gul motorlampe lyser, og alvorlighetsgraden varierer.

Som regel vil det ikke være noe problem å kjøre hjem eller til verksted mens denne gule motorfeillampen lyser – så lenge bilen oppfører seg normalt ellers.

Lite spylevæske

Gul Varsellampe: Lite Spylevæske
Varsellampe symbol: Rute med streker

Denne varsellampen er vanlig for mange å se mye til på høsten og våren. Det betyr rett og slett at det er på tide å fylle på mer spylevæske.

Hvor mye som er igjen når denne kommer på varierer mellom ulike modeller, men det er generelt smart å stoppe innom en bensinstasjon eller butikk så fort som mulig for å fylle på.

Grønne og blå varsellamper

Hvis det dukker opp grønne eller blå varsellamper i dashbordet, trenger du sjelden å bekymre deg. Det betyr som regel at noe, som fjernlyset, er aktivert. Det er med andre ord kun informasjon til deg som fører – ikke noe som gjør at du trenger å ta turen på verksted.

Fjernlyset er aktivert

Blå Varsellampe: Fjernlys
Varsellampe symbol: Blått lys med streker

Hvis du ser dette symbolet i dashbordet uten at du har skrudd på fjernlyset med vilje, bør du skru det av så fort som mulig. Moderne fjernlys kan irritere, og i verste fall blende, motgående trafikk selv i dagslys.

Nærlys er aktivert

Grønn Varsellampe: Nærlys
Varsellampe symbol: Grønt lys med skrå streker

Mange moderne biler har såkalt DRL-lys til vanlig. Det betyr at hovedlyktene ikke er tent på dagtid, men at de aktiveres når det blir mørkt. Derfor vil denne ofte begynne å lyse hvis du kjører gjennom tunneler og når det blir mørkt ute.

Filholderassistent

Grønn Varsellampe: Filholderassistent
Varsellampe symbol: Grønn vei

Akkurat hvordan denne ser ut varierer fra bil til bil, men som regel betyr en grønn vei at bilen har en filholderassistent som hjelper deg til å holde deg innenfor markeringene – og at bilen har registrert hvor disse er.

Lav utetemperatur

Blå Varsellampe: Lav Utetemperatur
Varsellampe symbol: Blå snøkrystall

Dette er et varsel for å fortelle deg at utetemperaturen har falt og at det kan være risiko for is på veien. Som regel vil denne varsellampen (eller en lignende) aktiveres når utetemperaturen faller under 4 grader.

Viking hjelper deg når de røde varsellampene lyser

Opplever du at en rød varsellampe som lyser eller blinke, stopp bilen så fort som mulig, og ring oss i Viking. Vi kommer raskt til stedet du er og forsøker å løse problemet på stedet, eller berger kjøretøyet ditt til nærmeste verksted.