Kjør varsomt for å opprettholde trafikksikkerheten i vinter

26.11.2019

Det har nå blitt desember, en måned der mange bilister kan føle seg utrygge på veiene. Det skiftende klimaet i Norge gir et uforutsigbart værforhold hvor det snør det ene øyeblikket og regner det andre. Vi ønsker at alle bilister skal føle seg trygge i trafikken og på egne kjøreferdigheter, også om vinteren.  

Vinterføret krever en annen kjørestil

Det er fort gjort å tillegge seg noen vaner i trafikken og opparbeide en fast kjørestil. Når det er tørre veier, er det fort gjort å trå litt hardere på gassen eller ha en høyere hastighet inn mot et kryss. Dette er vaner man må passe på å ikke dra med seg over til det norske, glatte vinterføret.

Vi i Viking Redningstjeneste ber deg om å ha litt ekstra tålmodighet i trafikken og anbefaler kjøre i god tid dersom du skal være et sted til en bestemt tid. Ha i bakhodet at man har ulik erfaring med bil og at ikke alle føler seg like trygge i egen kjørestil. Her er det viktig å tilpasse farten etter føret, veistrekning og sikt.

Flest bilskader tett opp mot jul

De glatte vinterveiene og det skiftene været fører ofte med seg en større risiko for ulykker og skader på bilen. Særlig tett opp mot jul er det ekstra mange uhell med bulking av bil. Tidligere har 22. desember blitt omtalt som den store bulkedagen, noe som kan skyldes at mange er stresset i trafikken, de siste julegaveinnkjøpene skal gjøres og mange skal hjem til jul. Vær derfor ekstra varsom i trafikken i dagene før jul og i romjulen for å unngå unødvendige ulykker.

Kjøretips for vinterføret

  • Sørg for at du har riktige dekk med den påkrevde mønsterdybden i perioden 1.november til 2.påskedag.
  • Gjør en jevnlig kontroll av dekkene dine og sjekk om det er godt nok lufttrykk. Dette er ekstra viktig når veiene er våte og glatte.
  • Vær oppmerksom på å holde god avstand til bilen foran deg. Om vinteren kan det være nødvendig å øke avstanden til bilen foran deg med fem sekunder, i stedet for den normale minimumslengden på tre sekunder.
  • Unngå unødvendige forbikjøringer
  • Ikke kjør på veiene dersom du føler deg slapp, søvnig eller lite observant.
  • Sørg for en ren frontrute slik at du har en klar og god sikt.

Vi er opptatt av din sikkerhet

Dersom du skulle være uheldig og det skjer en ulykke eller det oppstår problemer med bilen, er vi i Viking Redningstjeneste alltid tilgjengelige. Ring oss på telefon 06000 eller bestill veihjelp direkte på vår nettside, så bistår vi deg med hjelp til å komme videre så raskt vi kan.